6.8 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 21, 2021
AcasăHeadlinesVouchere de vacanţă pentru bugetari

Vouchere de vacanţă pentru bugetari

După ce, de la 1 iulie primarii şi viceprimarii primesc până la 50% în plus la salariu, tot de luna viitoare, nu se pot plânge nici angajaţii din primării şi alte instituţii publice care vor primi stimulent pentru vacanţă sub forma unor tichete de câteva zeci de milioane de lei. Un exemplu în acest sens vine de la Bustuchin unde primarul Ion Ciocea invitat la emis Punctul pe I spune că va face tot posibilul să acorde din bugetul primăriei aceste tichete angajaţilor.

La începutul lunii, Camera Deputaţilor a decis ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unități de turism autorizate. Primarul Ion Ciocea invitat la emisiunea Punctul pe I a declarat că aşa cum el va fi plătit mai mult pentru munca depusă, la fel i se pare normal ca şi angajaţii din primărie care după terminarea unei facultăţi muncesc pe 600 de lei, să primească tichete de vacanţă. Chiar dacă sursa de finanţare poate fi o problemă, Ciocea nu se dă bătut, iar din discuţiile purtate cu deputatul PSD de Gorj, Mihail Weber, concluzia este că măsura nu va da greș. „Așa cum se spune pentru o comunitate locală, cum este primăria din Bustuchin, dacă avem acești bani sau nu, ei bine aici avem o problemă. Anul acesta va fi mai dificil, bugetul a fost făcut, banii alocați, la anul situația se va schimba, banii pentru vouchere vor fi prinși în buget de la început. Eu am la primărie angajați care au două facultăți, lucrează de peste 5 ani, și iau 600 de lei”, a declarat Ion Ciocea, primarul localității Bustuchin.

Drepturi dar și restricții la voucherele de vacanță

Despre decizia luată în parlament, deputatul Mihai Weber spune că se vrea o măsură în folosul salariaţilor, dar unde sunt sunt drepturi sunt şi obligaţii. Angajatul care va beneficia de vouchere de vacanță nu va mai primi prime de vacanță sau bilete de odihnă. Mai există problema sursei de finanţare, admite deputatul Weber care spune că banii pentru vouchere nu vin de la Guvern, ci din visteria proprie a angajatorilor. „Pe data de 3 iunie a fost votată această lege în Camera Deputaților, for decizional. Probabil la începutul lunii iuni vor fi procurate, iar sursa de finanțare vine exclusiv de la angajatori, probabil nu toate unitățile își vor permite. Legea vine cu unele restricții, în sensul că cei care primesc vouchere de vacanță nu mai primesc prime și se aplică numai pe teritoriul țării nostre”, a declarat Mihail Weber, deputat PSD de Gorj.

Modul de emitere? On-line!

Un alt obiectiv pe care şi-l propune acordarea de vouchere de vacanţă este creşterea încasărilor în turism. Aceste vouchere se vor emite numai online si vor fi suportate integral de angajatori, iar prestarea serviciilor achiziţionate prin intermediul lor se va face în unităţile turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism. Ministrul pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, a declarat ca au fost înlocuite tichetele de vacanţă cu vouchere de vacanţă care sunt moderne şi se emit numai în regim electronic, fără costuri suplimentare şi fără intermediari.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -