2.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 17, 2021
AcasăSocialVrei un viitor mai sigur? Alege o meserie bine plătită! Află ce...

Vrei un viitor mai sigur? Alege o meserie bine plătită! Află ce angajatori sprijină școlile profesionale

liceu energetic 5Angajatorii caută oameni calificați, care să cunoască foarte bine o meserie și mai nou, marile firme preferă să sponsorizeze diverse școli profesionale pentru a fi sigure că le vor pregăti așa cum trebuie viitorii angajați! Se întâmplă și la Gorj, căci, din toamnă, de exemplu, elevii Liceului Energetic – cei care se vor înscrie la profilul electric, școala profesională – vor avea acces la programul pilot „Ucenic Electrician”, susținut de compania Distribuție Oltenia (CEZ n.red.). și Complexul Energetic Oltenia și Artego vor susține financiar școli profesioanle din județ.

liceu-energetic-4Proiectul CEZ Ditrsibuție Oltenia este organizat în colaborare cu Liceul Energetic Târgu Jiu, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Asociația ROI. În cadrul acestui proiect, un laborator și o sală de clasă de la Liceul Energetic vor fi modernizate și dotate de companie. Artego, de exemplu, va suporta școlarizarea a treizeci de elevi, la Târgu Jiu. Le va oferi burse, în valoare de 300 de lei, cazare și transport celor care nu sunt din municipiu, precum și toate condițiile de practică. Înscrierile pentru liceu și școli profesionale au început luni, 3 iulie. „Analizând rezultatele de la Evaluarea Națională, am constatat că aproximativ 500 de candidați au obținut note sub 5. Același număr, 562 de locuri, reprezintă oferta pe care învățământul preuniversitar din județul Gorj o face pentru elevii interesați de învățământul profesional de stat și de învățământul dual. Îi sfătuim pe elevii care au obținut note mai mici să opteze pentru învățământul profesional deoarece avantajele sunt importante.

liceu energetic 1Din cele 562 de locuri din învățământul profesional, 44 le reprezintă pe cele din învățământul dual. Artego, de exemplu, va susține specializarea a 30 de absolvenți în învățământul dual pentru următoarele specializări: strungar, electrician și sudor. Câte zece locuri pentru fiecare specializare. Aceasta clasă va funcționa la Colegiul Tehnic «Henri Coandă» din Târgu Jiu. De asemenea, România Hidroservice SRL va susține formarea profesională a 14 strungari în Colegiul «Mihai Viteazul» din Bumbești Jiu”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. De altfel, toți elevii care vor opta pentru învățământul profesional vor obține 200 de lei lunar.

Avantaje importante

liceu energetic 3Elevii care vor urma cursurile la școala profesională din cadrul Liceului Energetic Târgu-Jiu, specializarea Electrician exploatare centrale, stații și rețele electrice (CSR) vor avea șansa să beneficieze de o bursă de 200 lei din partea companiei Distribuție Oltenia, pe lângă banii primiți de la Guvern. Condiția este ca elevii să învețe foarte bine, căci altfel pot pierde banii acordați în cadrul programului pilot „Ucenic Electrician” sponsorizat de companie. De asemenea, ei vor trebui să participe la ore, căci absențele nu sunt acceptate și să își dea silința să învețe meserie. „Compania a mai desfășurat acest program în județele Dolj și Argeș și ne-au ales pe noi pentru că suntem singurul liceu Energetic din Gorj. Bursele pe care dânșii le vor acorda vor fi pe o perioadă de trei ani, cât durează școala profesională. În cadrul programului Ucenic Electrician, elevii gorjeni vor beneficia de sesiuni de mentorat, stagii de pregătire practică în instalațiile electrice ale operatorului Distribuție Oltenia. De asemenea, din ceea ce ne-au transmis cei de la companie, elevii vor avea parte și de sesiuni de dezvoltare personală alături de specialiștii Asociației ROI. Performanța elevilor va fi recompensată cu o bursă lunară în valoare de 200 de lei, oferită de Distribuție Oltenia. Această bursă va fi pusă la dispoziția primilor cinci elevi cu rezultatele cele mai bune”, a spus profesorul Antoaneta Butoarcă, directorul adjunct al Liceului Energetic din municipiul Târgu-Jiu.

Laboratoare moderne pentru elevii de la Energetic

liceu energetic 2În cadrul programului pilot este inclusă și crearea unor laboratoare moderne dotate cu echipamente de ultimă generație, relevante pentru practica elevilor. Potrivit celor de la Distribuție Oltenia, dotarea laboratoarelor va însemna o investiție de 10.000 de euro pentru fiecare liceu care intră în program. De asemenea, specialiști de la companie se vor implica în predarea la clasă, fiind mentori. La Liceul Energetic există două clase la școala profesională, la cele două profile: electrician CSR și profilul mecanic. Conducerea unității școlare încheie diverse parteneriate de colaborare cu agenți economici în încercarea de a ușura intrarea pe piața muncii a elevilor absolvenți!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -