spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialZeci de colindători au bătut ieri în poarta Prefecturii

    Zeci de colindători au bătut ieri în poarta Prefecturii

    Ca în fiecare an şi anul acesta tradiţia gorjenească a bătut în porţile Prefecturii, pentru a le aduce în faţă, autorităţilor, cele mai frumoase datini şi obiceiuri de la noi, cele mai frumoase colinde şi straie populare, vechi de sute de ani. Temperaturile scăzute însă le-au cam de cap colindătorilor, care nu au mai apucat să îşi susţină întreg programul artistic pregătit. Cu toate acestea, colindătorii nu au plecat cu mâna goală, efortul fiind răsplătit pe măsură.

    Zeci de colindători au bătut ieri în porţile Prefecturii, pentru a le ura autorităţilor toate cele bune pentru noul an. Mici şi zgribuliţi colindătorii au înfruntat cu brio frigul de afară şi au mai scurtat desigur din programul artistic, pentru a nu îngheţa de tot. Autorităţile i-au primit cu bucurie, amintindu-şi de copilărie şi de vremea când mergeau la colindat din casă în casă, în satele natale. Grupurile de colindători sau perindat prin faţa autorităţilor, arătând frumuseţea porturilor populare, a cântecelor tradiţionale, dar şi a obiceiurile, specifice Gorjului. Alaiul obiceiurilor de iarnă a fost întâmpinat cu bucurie de autorităţi, care s-au declarat mai mult decât încântate de programul artistic pregătit. „Sunteţi un exemplu pentru noi, sunteţi valorile noastre şi bucuriile noastre. Voi reprezentanţi Gorjul şi astăzi aţi arătat aici ce înseamnă tradiţie şi avere culturală”, a spus prefectul judeţului, Radu Teodorescu. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean s-a declarat încântat că astfel de manifestări încă îşi găsesc locul în viaţa cotidiană a judeţului. „Aceasta este continuitatea tradiţiei şi trebuie menţinută pentru că valorile să nu se piardă. Aceste evenimente aduc un plus judeţului nostru. Să fiţi sănătoşi şi voinici şi să ne mai aduceţi şi la anul colindele acestea frumoase”, a spus Ion Călinoiu.

    Sute de ore de muncă….

    Alaiul sărbătorilor de iarnă a devenit deja tradiţie. Zeci de colindători din Tismana, Cloşani, Polovragi, Baia de Fier, Băleşti, Târgu-Jiu, Turburea vin să colinde autorităţile, arătând că tradiţia se menţine vie. Însă, în spatele acestor programe artistice se află sute de ore de muncă, pregătire care începe încă de la începutul anului. „De fiecare dată de nouă zece ani de când mă ocup de Ansamblul de Datini şi Obiceiuri Tisa din Tismana, o secţie externă a Şcolii Populare din Târgu-Jiu, în fiecare an am fost onoraţi să venim să colindăm autorităţile. În fiecare an vin cu alţi copii. De fiecare dată am şi mai mari şi mai mici, predomină partea feminină. Tot aceşti tineri se bucură de faptul că au ocazia să vină cu un colţ de sat, aici la Târgu-Jiu, dar şi în alte părţi. Prin prezenţă, port şi cântec, reuşim să aducem frumosul în faţa acestor oameni. Fiecare toamnă e un alt început pentru noi. Cum începe anul de studiu începem să lucrăm colindele. Repertoriul nostru este mult mai vast, însă, frigul nu ne-a lăsat să ducem la capăt programul”, a spus Maria Mischie, coordonatorul Ansamblului de Datini şi Obiceiuri Tisa din Tismana. Cel mai mic colindător, o fetiţă de doar trei ani a rezistat cu stoicism frigului şi a cântat în faţa mulţimii, ca un om mare, reuşind să încânte publicul. Şi pentru membrii Ansamblului Roua de la Cloşani, acest eveniment nu a fost decât un prilej de a arăta încă o dată tradiţia şi portul popular gorjenesc. Şi aici orele de muncă sunt multe, însă, ce mai contează, când vezi rezultatul. „A fost foarte frig, însă a fost frumos. Nu se putea ca Ansamblul de Datini Roua, un ansamblu care pe tradiţii şi obiceiuri populare să lipsească de la un asemenea eveniment şi noi le mulţumim autorităţilor, pentru că ne invită. Datorită acestui fapt se continuă tradiţia populară. Am venit cu jumătate din ansamblu. Este foarte greu şi este mult de muncă cu cei care vin în primul an în ansamblu. Muncim mult, însă şi rezultatele sunt pe măsură”, a spus Carmen Sarcină, coordonatorul ansamblului. În ajunul Crăciunului copiii pleacă la colindat pe uliţele satului, aceştia poartă denumirea de piţărăi. Fiecare colindător poartă o traistă în spate şi un săcui pe umăr şi un băţ de alun decorat cu spirale şi romburi. Copiii trec pe la fiecare casă şi sunt întâmpinaţi la poartă de gospodari care le oferă nuci, mere şi colaci. Tot de piţărăi oamenii îşi pun măşti pe faţă şi mimează tot felul de ritualuri din viaţa lor de zi cu zi”. De menţionat este faptul că obiceiul piţărăilor se păstrează numai în Gorj iar ieri a fost arătat şi autorităţilor locale, de către membrii Ansamblului Roua din Cloşani.

    Ursul a dat buzna în Piaţa Prefecturii

    De la evenimentul de ieri nu putea lipsi obiceiul ursului, aşa cum dealtfel ne-am obişnuit. Cei care au adus în faţa mulţimii ursul au fost membrii Ansamblului „Cheile Olteţului” din Polovragi. Aceştia i-au surprins pe cetăţenii gorjenii cu jocul ursului, joc tradiţional din zonă. Jocul ursului este un obicei des întâlnit nu numai în Gorj, dar şi în Bucovina. Unul din membrii ansamblului a vorbit despre costumaţia specială, dar şi despre orele de muncă din spatele programului prezentat ieri în Piaţa Prefecturii. „Costumaţile se găsesc foarte greu deoarece doar bătrânii mai au astfel de costume care deja încep să se degradeze, iar confecţionarea altor costume necesită foarte mult timp. Tinerii ce doresc să meargă cu ursul de Anul Nou se pregătesc cu trei luni înainte pentru a pune la punct orice amănunt. Costumaţia ursului este chiar din blana ursului, mai este înlocuită cu blana de oaie confecţionată cu foarte mare grijă sau dintr-un vechi cojoc lung întors pe dos”, a spus unul dintre colindători. Chiar dacă temperatura de afară a cam stricat planurile colindătorilor, nimeni nu a dat „bir cu fugiţii”. Cu mic cu mare, colindătorii au fost răsplătiţi de autorităţi cu fructe şi dulciuri, aşa cum cere tradiţia. Se spune că în Ajun de Crăciun fiecare român trebuie să primească în case colindători, pentru a avea parte de belşug şi voie bună. Şi săptămâna aceasta, colindătorii vor merge din casă în casă pentru a vesti naşterea lui Iisus.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: