spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialZeci de gorjence diagnosticate cu cancer de col uterin. Medicii recomandă testul...

    Zeci de gorjence diagnosticate cu cancer de col uterin. Medicii recomandă testul Papanicolau

    papanicolauDirecţia de Sănătate Publică recomandă gorjencelor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani efectuarea testului Babeş-Papanicolau în fiecare an. Pentru a putea efectua acest test, femeile trebuie să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer de col utern, sunt asimptomatice şi nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

    DSP GORJ finanţează spitalele înscrise în acest program respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti. Astfel, femeile din Gorj trebuie să se prezinte la medicii de familie înscrişi în subprogram, în vederea informării, consilierii, depistării în fază incipiente de boală prin screening organizat. Pacientele cu leziuni precursoare sau incipiente vor fi îndrumate către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament.

    Potrivit DSP, în judeţul Gorj, în perioada ianuarie-iunie 2016, s-au înregistrat 383 cazuri noi de cancer (incidenţa fiind de 104,48%000 locuitori) comparativ cu 421 cazuri noi de cancer (incidenţa fiind de 114,6%000 locuitori) în aceeaşi perioadă a anului 2015. În România, în perioada ianuarie-martie 2016, s-au înregistrat 14965 cazuri noi de cancer, comparativ cu 15358 cazuri noi de cancer în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în perioada ianuarie-martie 2016 a fost de 461493, faţă de 441501 bolnavi rămaşi în evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2015.

    Cazurile de cancer, în creştere

    Cazurile noi de cancer de col uterin în judeţul Gorj sunt în uşoară creştere cu 7 cazuri, în perioada ianuarie – iunie 2016 înregistrându-se 26 cazuri, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au înregistrat 19 cazuri. Decesele prin boli ale tumorilor maligne rămân o cauză importanţă de deces în judeţul nostru, susţin reprezentanţii DSP Gorj. Astfel, în ianuarie – iulie 2016, numărul cazurilor de deces a crescut faţă de aceeaşi perioada a anului 2015, cu 43 cazuri. Tot în creştere, faţă de anul trecut, este şi mortalitatea prin boli ale cancerului de col uterin, cu 9 cazuri. În România, cancerul de col uterin deţine locul 2 la cauze de deces într-un “top al cancerelor la femei”, după cancerul mamar. De aceea, se recomandă examen citologic Babeş – Papanicolau, 1 data/an, pentru toate femeile active sexual. Examinarea nu este dureroasă, fiind făcută de personal medical specializat. Cu cât un cancer de col uterin este depistat într-o fază de început, cu atât şansele de tratament şi de recuperare sunt mai mari. Consultul pacientei cu cancer de col uterin confirmat histopatologic trebuie facut în echipa chirurg – radioterapeut înainte de începerea oricărui tratament.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: