spot_img
7.8 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialZi de sărbătoare la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Dobrița

    Zi de sărbătoare la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Dobrița

    Mănăstirea „Sfântul Ilie” din comuna Runcu, care se află în imediata apropiere a Spitalului de Pneumoftiziologie din Dobrița, și-a sărbătorit hramul.

    Slujba religioasă a fost susținută de un sobor de preoți în frunte cu părintele Exarh Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, de la Mănăstirea Lainici, alături de Părintele Exarh a slujit Pr. Marian Mărăcine, Protoiereu al Protopopiatului Târgu-Jiu Nord. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova, sub coordonarea lect. univ. dr. Victor Şapcă.

    „Sfântul Ilie Proorocul este unul dintre sfinţii care a făcut excepţie de la normalitatea vieţii acesteia pământeşti, care nu a murit, ci s-a înălţat la ceruri. În veşnicie, oamenii se sfinţesc în diferite feluri şi sunt diferite categorii de sfinţi. Vedem în calendar că sunt sfinţi cuvioşi, sfinţi mucenici, sfinţi împăraţi, sfinţi voievozi şi sfinţi prooroci. Noi astăzi prăznuim un Sfânt Prooroc, toţi ceilalţi sunt în Noul Testament, numai Sfinţii Prooroci sunt în Vechiul Testament. Pentru că Mântuitorul Iisus Hristos a venit acum 2000 de ani ca să dea oamenilor Calea, Adevărul şi Viaţa, ca să arate oamenilor credinţa adevărată şi pe Dumnezeu cel Adevărat. Sfântul Ilie, împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, sunt cei doi mari Sfinţi Prooroci ai Vechiului Testament care sunt trecuţi cu cruce roşie în calendarul nostru. Sfântul Ilie nu a murit, Dumnezeu l-a luat cu trup şi l-a urcat în cer, l-a luat în căruţă de foc. Sfântul Ilie este Înaintemergătorul Domnului la cea de-a doua venire a lui Hristos, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos va veni la sfârşitul lumii pentru a doua oară. A venit acum 2000 de ani ca să ne dea credinţa cea adevărată şi va veni la sfârşitul lumii să învie morţii şi să ne judece pentru totdeauna. Înaintea venirii Mântuitorului Iisus Hristos se va coborî Sfântul Ilie din ceruri. Dacă suntem credincioşi, trebuie să avem dragoste în noi, să avem compasiune, milă, răbdare, totdeauna noi trebuie să perseverăm în această credinţă”, a subliniat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici.

    Părintele Protoiereu Marian Mărăcine a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ilie Tesviteanul, amintind cele mai importante fapte ale Sfântului Prooroc: viețuirea sa în post și rugăciune, lupta împotriva idolilor din vremea sa, încuierea cerului trei ani și jumătate, ridicarea sa cu trupul la cer, prezența pe muntele Tabor la Schimbarea la Față a Domnului, precum și prorocia despre venirea pe pământ înainte de a doua venire a Mântuitorului Hristos.

    În prezent, în Mănăstirea „Sfântul Ilie” din comuna Runcu viețuiește o obște de maici, maica stareţă fiind monahia Emanuela Vancea.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: