7.9 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 21, 2021
AcasăSocialZiua Europei, marcată şi în oraşul lui Brâncuşi

Ziua Europei, marcată şi în oraşul lui Brâncuşi

Gorjenii au celebrat ieri Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Naţiunilor Unite şi Ziua Europei. Manifestările au loc în centrul Târgu-Jiului, acolo unde autorităţile au vorbit despre semnificaţia acestei zile în istorie. Zeci de târgujieni curioşi s-au strâns în centrul oraşului, pentru a participa la celebrarea acestei zile.

Autorităţile judeţene şi locale au organizat, ieri, o ceremonie militară dedicată celebrării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Zilei Europei. În Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu s-au ascultat Imnul României şi Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene. Instituţii publice şi organizaţii de partid au depus coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu în memoria ostaşilor căzuţi la datorie pentru independenţa noastră. Marin Bran, şeful Garnizoanei Militare Târgu-Jiu, le-a prezentat celor prezenţi în centrul oraşului importanţa acestei zile în istoria noastră. „Ziua de 9 Mai aduce în memoria noastră momente istorice de la care se leagă identitatea poporului român, dimensiunea sa naţională şi europeană. Proclamarea independenţei de stat a României a reprezentat un moment important pe calea modernizării şi împlinirii idealului român. La 9 Mai 1877 prin glasul ministrului de externe Mihail Kogălniceanu România îşi exprima dorinţa şi aspiraţiile tuturor românilor”, a spus Marin Bran.

Florin Cârciumaru: Este unul dintre reperele luminoase ale istoriei

Florin Cârciumaru, primarul din municipiul Târgu-Jiu, a ţinut un discurs în Piaţa Prefecturii despre tripla semnificaţie a zilei de 9 Mai. „Sărbătorită pe 9 mai în toate ţările Uniunii Europene, Ziua Europei este considerată punctul de pornire al construcţiei europene. Marcarea Zilei Europei are ca scop apropierea cetăţenilor de valorile esenţiale ale uniunii. Este un bun prilej pentru afirmarea tradiţiilor şi valorilor ţării noastre în context european. Ziua independenţei de stat este unul dintre reperele luminoase ale istoriei noastre naţionale, iar cei care s-au sacrificat pe câmpurile de luptă pentru obţinerea independenţei de stat merită recunoştinţa veşnică a urmaşilor, a ţării întregi, a poporului român”, a spus Florin Cârciumaru, edilul municipiului.

Călinoiu: Sunt momente istorice pline de semnificaţie

De asemenea, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a fost prezent la ceremonia organizată cu ocazia marcării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Zilei Europei. „Dragi gorjeni, această zi are triplă semnificaţie pentru istoria şi evoluţia României. Datele de 9 mai 1877, Ziua Independenţei, 9 mai 1945 Ziua Victoriei Naţiunilor Unite, 9 mai 1950, a fost declarată Ziua Europei. Sunt evenimente pentru care ne-am adunat în Piaţa Revoluţiei din Târgu-Jiu, uniţi în jurul simbolurilor de stat româneşti şi a celor europene. Toţi aceşti ani au reprezentat momente istorice pline de semnificaţie, care au adus independenţă, pace şi perspectivă economică, socială statului român modern”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Prefectul Radu Teodorescu a vorbit ieri despre însemnătatea acestei zile „Fie că vorbim despre Independenţa Statului Român, fie că vorbim despre Victoria Naţiunilor Unite sau Ziua Europei, trebuie să le mulţumim celor care şi-au dat în trecut măsura curajului lor, însă în mod obligatorie trebuie să ne îndreptăm atenţia spre viitor, către cei care au venit după noi”, a spus Radu Teodorescu.

Activităţi de Ziua Europei

Tot ieri în centrul municipiului Târgu-Jiu a fost amenajat un punct de informare „Voluntari pentru Viitor”, iar în incinta Facultăţii de Ştiinţe Administrative din cadrul UCB s-a desfăşurat un simpozion având ca temă sărbătorirea Zilei Europei, „Cetăţean Român, cetăţean european”, la care au participat elevi şi studenţi. Spre seară, în centrul Târgu-Jiului a fost intonat imnul Europei în Amfiteatrul Victoria, după care elevii Palatului Copiilor din Târgu-Jiu au susţinut un spectacol în aer liber.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -