spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialZiua Mărcii Poștale Românești comemorează centenarul luptelor din 1917

    Ziua Mărcii Poștale Românești comemorează centenarul luptelor din 1917

    ecaterina teodoroiuÎn urmă cu 100 de ani, victoriile purtate de armata română pe câmpurile de luptă de la Mărăști, Mărășești și Oituz, acte de vitejie și sacrificiu au fost pașii care au condus la desăvârșirea procesului de edificare a Statului Național Român. Romfilatelia celebrează un secol de la momentele decisive din destinul istoric al României, lansând cu prilejul aniversării Zilei Mărcii Poștale Românești o emisiune comemorativă, ce reunește aceste momente importante, sub titlul sugestiv Ziua Mărcii Poștale Românești ‘1917 — Pe aici nu se trece!’.

    Acest proiect filatelic este disponibil în rețeaua de magazine a Romfilatelia, din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/, începând de vineri, 14 iulie 2017 și cuprinde două mărci poștale și un album filatelic. Refăcând firul evenimentelor de la acea vreme, bătălia de Mărăști a început în ziua de 11 iulie (24 iulie, pe stil vechi) 1917, cu o puternică mobilizare a artileriei, care a cauzat distrugeri însemnate dispozitivului inamicilor. Ofensiva de la Mărăști a fost o adevărată capodoperă de artă militară, care a evidențiat calitățile de comandant ale generalului Alexandru Averescu. Frontul dușman a fost distrus pe o lățime finală de 30 de km și o adâncime de 20 de kilometri. Au fost eliberate peste 30 de localități. Victoria de la Mărăști a probat calitățile deosebite ale ostașilor români, ale comandanților de diferite ranguri și a avut deosebită semnificație morală, reprezentând, într-un anume fel, o revanșă față de suita de înfrângeri din toamna anului 1916. Bătălia de la nord de Focșani, cunoscută în istoriografie ca ‘bătălia de la Mărășești’, a fost cea mai mare confruntare de pe Frontul român din vara anului 1917 și una dintre cele mai ample purtate de Antanta în același an.

    Eroina Gorjului, Ecaterina Teodoroiu

    Pe frontul de la Mărășești s-a remarcat Ecaterina Teodoroiu, al cărei chip este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Începutul războiului o găsește la spitalul din Târgu Jiu, unde, ca infirmieră, acorda îngrijiri răniților, printre care se afla și fratele său, Nicolae. Moartea acestuia o determină să intre, efectiv în luptă ca soldat activ. În data de 9/22 august 1917, în fruntea unui pluton de infanteriști pornit la atac, cade lovită de gloanțele inamicului. La Târgu Jiu, în Piața Prefecturii Gorj, i-a fost dedicat un monument, în semn de recunoștință pentru sacrificiul său. Conducerea trupelor române a fost încredințată generalului Eremia Grigorescu, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, cel care, în prima bătălie de la Oituz, lansase îndemnul eroic: ‘Pe aici nu se trece!’. Pe câmpul de luptă — dar și pentru totdeauna în istoria noastră — aceste cuvinte au intrat în conștiința neamului, ca expresie a jertfei Armatei Române. Generalul Eremia Grigorescu se stinge din viață în anul 1919, fiind înmormântat, conform dorințelor sale, lângă ostașii eroi din Mausoleul de la Mărășești. (…) „Prin luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz din ‘vara de foc’ a anului 1917, armata română a demonstrat că era pregătită gata să salveze existența statului român, până la capăt, cu prețul vieții. Această emisiune de mărci poștale este completată de un plic prima zi iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre și o vignetă. Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare și echipat cu blocul de 2 timbre al emisiunii și plicul ‘prima zi’, având ștampila ‘prima zi’ aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245”, au transmis cei de la Romfilatelia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: