spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialZiua Minerului, prin ochii copiilor din Motru

    Ziua Minerului, prin ochii copiilor din Motru

    Mai marii mineritului din judeţul Gorj au decis ca în zilele de 25 şi 26 august 2012 să sărbătorească Ziua Minerului. Această tradiţie este păstrată cu sfinţenie şi se desfăşoară fără întrerupere de la înfiinţarea oraşului Motru (1960) şi până în prezent. Zilele minerului consfinţesc importanţa şi rolul mineritului gorjean în furnizarea celei mai preţioase surse de energie româneşti: curentul electric. Oraşul Motru şi împrejurimile lui asigură toţi şefii, specialiştii şi minerii celor mai mari exploatări miniere din Oltenia, care sunt considerate perlele negre ale economiei extractive: Lupoaia şi Roşiuţa. Eu şi fratele meu suntem mândri că tatăl nostru este electrician şi munceşte cu prietenii lui în mina Lupoaia. Fratele meu Cătălin, elev în clasa a V-a, a intrat în mină şi a analizat la faţa locului dificultatea şi importanţa muncii de exploatare a lignitului. El vrea să devină inginer minier. Aşa că ziua minerului va fi sărbătorită mereu, de fii şi fiicele actualilor minieri.

    La Motru, din păcate, nu există nici un cinematograf, nici un teatru, nici un club al tinerilor. Singurele locuri de socializare ale copiilor şi elevilor sunt bine cunoscutele bănci din faţa blocurilor şi din cele două mini părculeţe, unde se înghesuie ca sardelele elevii pentru a se împrieteni şi pentru a povesti întâmplări ale adolescenţilor. Pentru noi elevii din Motru, aceste două zile de sărbătoare au fost momente pe care le-am aşteptat cu sufletul la gură, deoarece am avut posibilitatea de a ne distra împreună cu prietenii, fiecare după dorinţa lui şi după banii pe care i-au primit de la părinţi. Am fost impresionată de implicarea domnului director al Casei de Cultură din Motru şi de apropiaţii dumnealui pentru a asigura buna desfăşurare a serbării din acest an. Am observat că zăvoiul a fost proiectat şi apoi parcelat pe mai multe zone de vârstă şi preocupări. Şi astfel pentru două zile zăvoiul s-a transformat într-un orăşel la scară mai mică a municipiului Motru, cu dorinţele, aspiraţiile, cerinţele, neimplinirile, frustaţiile şi ofurile motrenilor analizate şi descrise pe grupe de vârstă şi zone.

    Prima zonă a fost rezervată copiilor de minieri: două zile au defilat sute de copii, îmbrăcaţi în haine multicolore, de ultimă modă, cu tot felul de accesorii vestimentare: bentiţe şi agrafe elegante, ochelari de soare, cercei şi brăţări pentru fetiţe şi ceasuri pentru băieţi. Copiii se manifestau zgomotos, cerând de la tinerii lor părinţi: jucării, dulciuri, vată de zahăr, acadele, îngheţată, fructe confiate, ciocolată şi sucuri naturale. Copiii zâmbeau mereu, se bucurau din toată inima, s-au împrietenit repede între ei şi-au arătat toate noutăţile pe care i le-au cumpărat părinţii.

    A doua zonă a fost amenajată pentru elevii de gimnaziu ai minerilor: elevele au defilat pe covorul verde extrem de elegante şi atente la orice detaliu: părul strălucitor în şuviţe sau drept, tratate cu sutele de plăci termoelectrice, feţele vesele, acoperite cu accesorii elegante de cercei, bentiţe, agrafe. Moda era prezentă prin bluze multicolore, asortate cu pantalonii scurţi sau cu fustele trandy. Tatuajele discrete erau plasate la vedere, unele temporare alte definitive. Mobilele erau întrebuinţate la maximum. In general elevele mergeau în grupuri mici, etalându-şi frumuseţea pentru a fi admirate de elevii mai mari. Tarabele cu ochelari, bijuterii, portofele, genţi, bluze, suveniruri, accesorii de tot felul au fost consultate şi golite de dorinţa elevelor de a cumpăra. Elevii cu părinţi mineri se distingeau prin grija faţă de tunsoare, care este considerat un adevărat trofeu. S-a lansat un concurs spontan pentru cea mai elegantă creastă şi cel mai sofisticat mobil. Elevii erau atraşi de jocurile la care se obţineau premii: trasul cu arma la ţintă, aruncatul cu mingi în stive de cadouri, măsurarea forţei musculare cu mingea de box, ruleta mecanică cu obiecte de câştigat. Elevii mergeau tot în grupuri mici scanând frumuseţea elevelor şi a colegelor, cu scopul de a lega prietenii şi viitoare colaborări pe Facebook. Mobilele erau folosite pe post de agende personale.

    A treia zonă a fost rezervată elevilor de liceu şi a studenţilor veniţi în vacanţă la părinţii şi bunicii mineri. Această zonă a fost proiectată pentru cei ce iubesc viitorul, bazat pe: computere, programe, divertisment, adrenalină, risc, viteză, zboruri aeriene, vedetism, becuri multicolore, orgi de lumini, echipamente de amplificare a şlagărelor. Această zonă total capitalistă a fost asaltată de tinerii motreni, care se manifestau liber, fără constrângeri, zâmbind, vociferând, dansând, dialogând, ţinând în braţe fiinţele iubite. Peste tot se vedeau blitzurile camerelor şi ale mobilelor, care imortalizau clipele de distracţie.

    A patra zonă a fost proiectată pentru minerii maturi, mame şi taţi care simţeau nevoia de sărbători ziua lor ca la nunţile gorjene: cu mese şi bănci, cu mici şi bere, cu fripturi şi cartofi prăjiţi, cu peşte fript şi vin, cu frigărui şi halbe de bere. Toate aceste mâncăruri tradiţionale trebuiau consumate în grupuri mici de prieteni, unde se dezbăteau subiecte incendiare de: politică, emigrare, rate bancare, boli, pensionare, privatizare, divorţuri, furturi, şefi, biserică. Am observat că minierii sunt disciplinaţi, ca tata. S-au aşezat la bănci respectând funcţiile: prima bancă era a directorilor şi a nevestelor, a doua bancă era pentru şefi şi şefe, a treia bancă pentru ingineri şi ultimele bănci pentru minieri. Toţi petreceau după nivelul lor: directorii vorbeau la mobile, şefii se certau, iar minerii chefuiau şi cântau la greu.

    A cincea zonă a fost amenajată pe o scenă impunătoare pentru cântăreţii şi dansatorii profesionişti invitaţi din Tg Jiu cât şi cei amatori din Motru. Acesta a fost punctul de atracţie pentru manifestările artistice, care s-au derulat cu o continuitate de ceasornic, comandate şi supravegheate de directorul Casei de Cultură. Toţi minierii din Motru au trăit momente de satisfacţie deoarece pe scenă s-au manifestat artistic fii şi fiicele lor. Muzica populară, dansurile populare, momentele vesele, muzica pop + dance + rock au avut un efect de magnet asupra tuturor motrenilor. Seara, pe scena amenajată s-a organizat o discotecă în aer liber, condusă de un DJ cunoscut în oraş. Noi tinerii, părinţii noştri, bunicii noştri, autorităţile locale şi comercianţii au contribuit cu toţii la un eveniment important pentru noi gorjenii.

    Totuşi, vă rog să-mi răspundeţi la o întrebare din partea celor 9.200 de elevi ai minerilor:
    Când se vor realiza aceste zone în oraşul Motru, care să fie permanente?

    A consemnat Alexandra Şalavarin

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: