19.9 C
Târgu Jiu
joi, mai 28, 2020
Acasă Special 5 elemente ale căror culori îți influențează amenajarea

5 elemente ale căror culori îți influențează amenajarea

Sursă foto: shutterstock.com

Atunci când vrei să îți amenajezi o încăpere, culorile sunt o parte foarte importantă a acestui proces. În afara alegerii și aranjării pieselor de mobilier, pentru a putea contura un design de interior făcut „ca la carte” și care să impresioneze orice musafir, trebuie să acorzi atenție și culorilor. 

Din fericire, pentru a putea face o amenajare corectă, trebuie să ții cont de culorile a 5 elemente din camera respectivă, care îți vor ușura alegerile. Acestea sunt importante, deoarece ocupă o mare parte din spațiu, ceea ce înseamnă că ele vor „da tonul” din punct de vedere cromatic. 

Ține cont de culorile următoarelor elemente atunci când amenajezi:

  1. Pereți

Fără îndoială, pereții reprezintă cele mai mari suprafețe dintr-o cameră, ceea ce înseamnă că nuanța de vopsea a acestora va deveni o culoare dominantă în acea încăpere. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că toate culorile folosite pentru celelalte elemente prezente aici vor fi alese în funcție de aceasta. Majoritatea persoanelor au acasă clasicii pereți albi, tocmai pentru că se pot folosi orice alte culori în spațiul delimitat, însă acest lucru devine din ce în ce mai demodat. Nu-ți fie teamă să folosești și alte culori pe pereți, cum ar fi negru, roz pal, nuanțe deschise de albastru sau verde și așa mai departe. 

Ceea ce se recomandă aici, însă, este ca alegerea culorii să nu tindă spre nuanțe puternice, care ar putea deranja ochii privitorului. Dacă, totuși, simți nevoia și de nuanțe de acest fel, optează pentru un perete statement, care iese în evidență față de ceilalți. Cert este că odată aleasă culoarea pereților, va trebui să selectezi cu grijă celelalte culori din încăpere.

  1. Mobilă

Mobila este un alt element important de care trebuie să ții cont. Gândește-te cât de mult spațiu consumă dulapurile, bibliotecile, canapelele, patul și orice piesă de mobilier dintr-o cameră. Pentru a fi mai ușor de amenajat, poți să alegi folosirea unor culori neutre. Astfel, va fi mai ușor de făcut asortarea nuanțelor. Totuși, poți alege o culoare puternică pentru canapea, colțar sau fololii, diferite de cea a pereților, pentru a realiza un contrast interesant.

  1. Covoare

Atunci când alegi covoare pentru casa ta, pe lângă detaliile legate de materialul din care este confecționat și modelul acestuia, trebuie să fii atent/ă și la nuanțele de culoare folosite. Mici sau mari, covoarele pot fi privite ca un tip de accesoriu pentru pardoseală. Mai ales dacă alegi unele de dimensiuni mari, cum ar fi cele folosite des în living sau dormitor, culoarea ar trebui să contrasteze atât cu nuanțele pereților, cât și cu cea a pardoselei pentru a ieși în evidență. 

  1. Pardoseală

Chiar dacă suprafața acesteia este cu atât mai puțin vizibilă cu cât o acoperi cu mobilier și covoare, culoarea pardoselei rămâne importantă. Foarte multe persoane aleg o culoare neutră pentru a fi mai ușor de combinat cu nuanțele de culoare ale celorlaltor elemente. Aceasta ar putea fi o soluție bună în cazul în care știi că vei schimba culorile pereților sau mobilei pe viitor. Ca o comparație, pereții pot fi recolorați prin simpla aplicare a unor straturi de vopsea, însă pardoseala este mult mai dificil de schimbat. Așadar, recomandată ar fi alegerea unei culori neutre. Însă poți alege una care să scoată în evidență alte culori folosite, cum ar fi o pardoseală albă, neagră sau gri, care dă impresia unui design modern.

  1. Decorurile de dimensiuni mari

Și culorile decorurilor mari adaugă o pată de culoare la tabloul încăperii. Aceste decoruri pot fi tablouri, sculpturi, ghivece sau orice altceva care te ajută să îți personalizezi locuința. Este adevărat că aici nu ar trebui impuse limite, însă, dacă vrei ca acestea să iasă în evidență, folosește culori neutre dacă celelalte sunt puternice și invers. Impactul va fi cu siguranță unul mare. 

Acum vei ști la ce să te raportezi când vrei să amenajezi o încăpere și de ce. Dacă ai o culoare preferată care dorești să iasă în evidență, atunci alege acea nuanță pentru unul sau două dintre cele 5 elemente prezentate mai sus. Celelalte 3 ar trebui să aibă alte culori, pentru a crea un contrast frumos și pentru un design echilibrat.

Dacă vrei să afli câteva sfaturi utile în ceea ce privește folosirea culorilor în amenajările interioare, le poți descoperi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Stimulent de risc social pentru angajații DGASPC Gorj

Angajații Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului Gorj vor beneficia de stimulent de risc social. Este vorba despre cei peste 550 de...

Managerul SJU Târgu Jiu s-a vindecat. Vienescu: ”au fost momente grele în perioada de internare”

Managerul Spitalului Județean de Urgențe din Târgu Jiu a fost externat. Dumitru Vienescu a ajuns deja acasă după ce a beneficiat de tratament antiCOVID...

A fugit din spital. Era internat la psihiatrie

Un cadru medical din Secția Psihiatrie din Tg-Jiu a dat alarma aseara după ce a sesizat dispariția unui bărbat de 41 ani. Polițiștii au...

Bombă pe piața imobiliară din Gorj: sediul BCR a fost cumpărat de un cunoscut om de afaceri gorjean

Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Gorj a dat lovitura pe piața imobiliară. Ilie Ilinca a achiziționat recent sediul BCR...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini