spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSpecialFost inginer de la UM Sadu, dă viaţă crengilor de copac

    Fost inginer de la UM Sadu, dă viaţă crengilor de copac

    Dă viaţă crengilor de copac. Este vorba despre un fost inginer de la Uzina Mecanică Sadu, care după ce s-a pensionat şi-a descoperit talentul de sculptor. Colecţionează crengi de copaci găsite prin păduri pe care mai apoi le şlefuieşte şi le dă diferite forme. Piesele sale sunt râvnite acum de nemţi, care vin şi le cumpără de acasă.

    Amos Moruşcă are 62 de ani şi a lucrat ani buni la Uzina Mecanică Sadu. A ieşit la pensie şi de câţiva ani îşi petrece timpul liber în atelierul său încropit în curtea casei din Turcineşti. Şi-a descoperit un talent în propriile mâini pe care de ani buni l-a pus în practică. Ciopleşte crengi de copac pe care le găseşte în pădurile pe care le colindă frecvent. Le aduce acasă şi începe să le cureţe de coajă: „Nu aveam nici o legătură cu arta, ci pur şi simplu am început să adun crengi de copac găsite prin pădurile pe care le cutreieram şi, chiar dacă pe moment nu-mi dădeam seama ce are să iasă din ele, le aduceam acasă şi când eram mai liniştit mă apucam de treabă. Pe parcurs dădeam diferite forme acestor crengi şi cu migală le sculptam şi apoi le dădeam cu baiţ. Încet, încet am ieşit cu piesele la expoziţii şi am şi început să vând din ele. Oamenii veneau şi cumpărau de la mine piesele care lor le plăceau“, a povestit meşterul Moruşcă.

    Cumpărate de nemţi

    Cu timpul din mâinile sculptorului au ieşit adevărate opere pe care le-a şi etalat la diferite expoziţii. A avut câteva mii de crengi sculptate de-a lungul timpului, dar acum a rămas doar cu o sută de piese. Nu are de gând să renunţe la pasiunea sa, chiar dacă nu a absolvit vreo şcoală de specialitate: „Pentru asta nu-ţi trebuie carte, ci pur şi simplu talent. Eu am văzut că pot ciopli şi da viaţă crengilor de copac şi am continuat să lucrez“ a mai spus omul în timp ce meşterea la o creangă găsită în pădure zilele trecute. Soţia sa îl susţine deşi nu înţelege semnificaţia sculpturilor. Femeia spune că este în stare să facă orice numai să-i fie bine soţului său: „Eu nu-i înţeleg operele dar îl susţin. El le pune prin casă, iar eu le adun şi le pun toate la un loc. A rămas aici la ţară să-şi poată continua lucrul cu piesele lui, pentru că e mai linişte şi poate să meşterească în voie“ a spus Rodica Moruşcă, soţia meşterului pensionar. Vestea că în comuna Turcineşti se află un om cu talente de sculptor a ajuns până în Germania, iar cei care îi apreciază lucrările parcurg mii de kilometri până la casa lui Moruşcă pentru a-i cumpăra piesele. Pensionarul are de gând să realizeze şi mai multe astfel de piese, însă asta în cazul în care găseşte crengi de copac cărora să le poată reda anumite forme.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: