spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăSpecialIstoria Gorjului, "făcută praf" de guvernanţi

    Istoria Gorjului, „făcută praf” de guvernanţi

    De numele judeţului Gorj se leagă nume mari ale României. În vremurile pe care le traversăm astăzi, cum ar fi procesul acesta de reorganizare teritorială, guvernanţii uită ce a însemnat Gorjul, un judeţ, care nu numai că a „exportat”, nume mari, dar a ajutat şi la clădirea aceste naţiuni, oameni care au ridicat steagul României, pe culmile gloriei, oameni care au ajutat ca numele România să ajungă şi paste hotare, oameni care nu au uitat niciodată de unde au plecat. Istoria lor, acum, e „distrusă” cu paşi mărunţi, o dată cu ideea guvernanţilor, care vor să şteargă Gorjul, de pe harta României.

    Gorjul a dat celebrităţi, un judeţ cu important potenţial turistic şi cultural, dar mai presus de toate un judeţ care şi-a iubit copiii, deveniţi mai apoi stâlpi principali ai societăţii de astăzi. De numele judeţului Gorj se leagă nume mari, ce au scris istoria acestei naţiuni şi care acum, sunt uitaţi de aceşti guvernanţi, care vor să desfiinţeze un judeţ, încărcat de istorie şi plin de talente. De la sportivi, până la oameni de cultură, de la artişti, până la jurnalişti şi oameni de afaceri, toţi merită să-şi păstreze originile, origini care sunt scrise în filele cărţilor de istorie. Ce ar fi Constantin Brâncuşi, fără Gorj, sau ce ar fi Gorjul fără Constantin Brâncuşi. Cunoscut în toată lumea pentru operele sale, Constantin Brâncuşi a fost cunoscut şi ca un gorjean, simplu, de la ţară, care a ajuns să revoluţioneze lumea artei, prin simplitatea lucrărilor, dar şi prin autenticitatea lor. Cu toate că Brâncuşi e al tuturor, el s-a născut în Gorj şi acest lucru trebuie să rămână aici, în vatra noastră, în Gorjul nostru şi nu al tuturor. Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, a rămas întipărită în memoria gorjenilor. Maria Lătăreţu (n. 7 noiembrie 1911, Bălceşti, Gorj – d. 23 septembrie 1972, Botoşani) a fost o cunoscută interpretă de folclor muzical românesc, cu un repertoriu variat din folclorul românesc şi marcată de o bogată activitate concertistică. „Privighetoarea nepereche” a Gorjului a scris numele judeţului, pe acolo pe unde a trecut. Rădăcinile ei sunt aici şi era mândră de acest lucru „Când am deschis ochii pe lume m-am pomenit într-o căsuţă mică şi săracă, cu două încăperi. Acuma nu mai exista… Dar grădina casei mele, nu am să o pot uita niciodată. Avea gard de jur-împrejur cu stobori împletiţi cu nuiele, iar în gradină aveam o mulţime de trandafiri, nalbe, garoafe, gherghine şi o tufă de liliac. Pot să spun că era, poate, cea mai frumoasa grădină din Bălceşti.”

    Oameni mari, „îngrămădiţi” în filele istoriei

    Constantina Diţă este un alt nume, legat de judeţul Gorj. Constantina Diţă este cu siguranţă una dintre cele mai de succes sportive din România, deţinând astăzi recordurile naţionale, în probele de 20km Alergare pe şosea, Semimaraton şi Maraton. Născută în localitatea Turburea, sportiva a dus numele Gorjului pe cele mai înalte culmi ale succesului, fiind cunoscută în întreaga lume. Gorjeanca, Constantina Diţă a intrat şi în carte recordurilor, drept cea mai în vârstă campioană olimpică de maraton din toate timpurile. Nu a uitat niciodată Gorjul şi viaţa simplă, trăită la ţară şi de fiecare dată a venit „acasă” cu plăcere. Istoria României, scrisă de această mare sportivă, e uitată acum de guvernanţii noştri, care vor ca judeţul, care a „născut” atât de multe talente, să fie lăsată în umbra amintirilor. Sergiu Nicolaescu, cunoscut ca cel mai bun regizor al României, este tot un fiu al Gorjului. S-a născut în Târgu-Jiu, dar la vârsta de cinci ani, părinții părăsesc orașul și se stabilesc la Timișoara. „Nea Mărin miliardar”, „Ultimul mohican”, „Ultima noapte de dragoste”, „Mihai Viteazu”, „Supravieţuitorul”, dar şi alte zeci de filme, au ieşit din mâinile acestui artist. Cunoscut, atât în ţară, cât şi în străinătate, Sergiu Nicolaescu, gorjean la origini, a scris istoria cinematografiei şi vândut mii de filme, în toată lumea. Un alt actor, care nu a uita niciodată de unde a plecat este Horaţiu Mălăele, un artist născut în Gorj, în Târgu-Jiu. Horaţiu Mălăele a surprins întreaga lume cu prestaţiile teatrale, cu personajele pe care le-a interpretat pe cele mai mari scene ale Teatrului Românesc şi nu numai. La descrierea locului natal, apare Târgu-Jiu, Gorj, peste puţin timp, însă, în dreptul judeţului va apărea Regiunea Sud-Vest Oltenia, o regiune însă care cuprinde alte patru regiuni, Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Râmnicu Vâlcea şi Târgu-Jiu, cu capitala bineînţeles la Craiova.

    Gorjul se stinge sub „lumina” celebrităţii

    Alte persoane, alte istorii şi acelaşi destin. Constantin Brăiloiu, cunoscut ca „salvatorul lui Cioran” este cel care a cumpărat manuscrisele lui Emil Cioran, pentru ca mai târziu să le doneze statului român. Gorjean la origini, omul de afaceri a fost numit şi cetăţean de onoare al municipiului Târgu-Jiu, în cadrul unei manifestări, organizate chiar în Palatul Administrativ din centrul oraşului. Gorjul a „dat” şi alte nume mari, oameni, care s-au făcut cunoscuţi prin talentul lor, atât artistic, cât şi jurnalistic. Cătălin Măruţă este gorjean, get pe get şi vine în Gorj, ori de câte ori, vrea să plece din lumea „agitaţiei”, Bucureşti. Cunoscut ca unul dintre cei mai buni moderatori tv din România, Cătălin Măruţă se mândreşte cu faptul că este „pandur”. Chiar şi nunta, cu Andra, cunoscuta interpretă de muzică uşoară a făcut-o la Târgu-Jiu, respectând tradiţiile acestui judeţ. Tot de Gorj se leagă şi numele Alexandrei Bădoi, Tavi Colen, Toma Cuzin, Radu Pietreanu, Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican şi alţii, care unt scrişi în filele amintirilor acestui judeţ. Toţi aceşti fii ai Gorjului ar trebui să nu rămână indiferenţi, văzând cum Gorjul se stinge. Guvernaţii ar trebui să se gândească că Gorjul, un judeţ cu tradiţie, a dăruit acestei lumi tot ce avea mai bun. Istoria trebuie scrisă mai departe, iar gorjenii trebuie să rămână gorjeni.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: