spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSpecialLucruri distractive pe care nu le știi despre numere

    Lucruri distractive pe care nu le știi despre numere

    Află câteva lucruri inedite despre numere, pe care cu siguranță nu le știai. Numerele pot fi destul de fascinante, dacă le studiezi mai atent. Iată câteva dintre lucrurile pe care probabil nu le știai despre semnificația lor.

    Oamenii au fost întotdeauna fascinați de numere… Numerele sunt de fapt elemente de bază ale matematicii utilizate pentru numărare, măsurare, clasare, comparare a cantităților și rezolvare de ecuații. Dar sunt mai mult decât atât – cifrele ne dictează viețile; de la bani, la greutatea noastră, la cantitatea de stele din galaxie, orele, datele, numerele de telefon, adresele străzilor — întreaga lume este alcătuită din numere. Dar cât de multe știi cu adevărat despre ele?

    Poate că ești bun la matematică și calcule, dar numerele sunt mult mai mult decât ecuații. Fiecare număr unic, iar unele dintre ele au particularități foarte interesante. De exemplu, numărul 2 este singurul număr prim par și, de asemenea, cel mai mic și primul număr prim. Orice alt număr par este divizibil cu doi.

    Dar să începem cu începutul, cu cel mai interesant număr dintre toate – zero.

    Particularitățile lui zero

    Primul lucru care trebuie menționat despre zero este că este singurul număr care nu poate fi reprezentat cu cifre romane. În timp ce grecii antici erau conștienți de zero ca și concept, ei nu considerau că zero este un număr. De exemplu, Aristotel a decis că zero nu era un număr pentru că nu puteai împărți la zero. În locul unei cifre romane, cuvântul latin „nulla” ar fi fost folosit pentru a reprezenta conceptul de zero. Motivul pentru care nu a existat niciun număr pentru zero este că nu era nevoie de un numeral pentru a-l reprezenta.

    Un alt lucru interesant despre numărul 0 este că ideea de zero ca număr a fost inventată în întreaga lume în momente diferite ale istoriei. În ciuda acestei adoptări dispersate, este în general acceptat că astronomul și matematicianul indian Brahmagupta a adus în discuție conceptul de zero pentru prima dată, în jurul anului 600 d.Hr. Brahmagupta a contribuit mult la matematică și astronomie și este cunoscut pentru explicarea modului de a găsi cubul și rădăcina cubului unui număr întreg și, de asemenea, a dat reguli care facilitează calculul pătratelor și rădăcinilor pătrate.

    Fascinația pentru numerele prime

    Un număr prim este un număr natural mai mare decât 1 care nu poate fi creat prin înmulțirea a două numere naturale mai mici. Deci, pentru a pune asta în discuțiile non-matematice, numerele prime sunt numere mai mari decât 1 care pot fi formate doar prin înmulțirea lui 1 cu el însuși. Un număr natural mai mare decât unul care nu este prim se numește număr compus. Adesea, numărul 1 este confundat cu un număr prim. Dar nu este cazul, pentru că nu îndeplinește cerințele pentru a fi prim (fiind divizibil atât cu 1, cât și cu el însuși). Împărțiți 1 la 1 și obțineți… 1. Nimic nu a fost împărțit.

    Numerele prime sunt atât de fascinante, încât au devenit subiectul cărților Sci-fi. În cartea sa din 1985, Contact, Carl Sagan a susținut că extratereștrii încearcă să comunice cu oamenii folosind numere prime ca semnale.

    Un număr prim este și numărul preferat din lume. Într-un studiu realizat de autorul de matematică Alex Bellos, 10% dintre oameni au ales 7 ca număr preferat. Una dintre explicațiile pentru faptul că oamenii preferă numărul 7, poate fi utilizarea acestui număr în imagini pozitive în Biblie. Sau, după cum spune Alex Bellos, numărul 7 este iubit pentru „unicitatea” sa: 7 este singurul număr care nu este divizibil sau dublat de numerele din grupul 1-10.

    Superstiții legate de numere

    Cel mai urât număr, cel puțin în Asia, este 4. Are chiar propria fobie, numită „tetrafobie”. Numărul 4 este privit cu superstiție și neîncredere în mare parte din Asia de Est. Motivul pentru aceasta se poate datora faptului că în mai multe limbi asiatice cuvântul pentru „patru” sună similar cu „moarte”, inclusiv în chineză, japoneză și coreeană.

    Despre numărul 9 se spune că este un număr magic, deoarece dacă înmulțești un număr cu 9 și aduni toate cifrele noului număr împreună, suma va aduna întotdeauna până la 9. De exemplu: 8 x 9 = 72 iar 7 + 2 = 9. Fiecare combinație adunată va da 9. Tocmai pentru că acest număr a fost considerat magic încă din antichitate, se spune că pisicile au 9 vieți.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: