spot_img
11.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSpecialMai puţine paturi şi mai puţini bani pentru spitale

    Mai puţine paturi şi mai puţini bani pentru spitale

    Fondul Monetar Internaţional(FMI), continuă politica lacătelor pe spitale, aşa cum spunea cineva. O face destul de bine, având în vedere, declaraţiile din ultima perioadă. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, face declaraţii, care şochează o lume întreagă. Mai mult decât atât, Franks susţine că poate schimba faţa situaţiei economice a României, implicit sistemul medical, care mai nou va trece printr-un proces de „reorganizare”, astfel că numărul paturilor scade la fel ca şi bugetul alocat spitalelor.

    Pe site-ul www.fmi.ro se arată că „Vom revizui bugetele spitalelor şi vom demara implementarea strategiei de raţionalizare a spitalelor, în vederea reducerii numărului de paturi de spital finanţate (actualmente de 135.200) până la media europeană pe cap de locuitor până în 2013, adaptând în acelaşi timp în mod corespunzător numărul de paturi. Pentru a atinge acest obiectiv, până la finele lui iunie 2011 vom reduce numărul de paturi la 133.000 şi până la finele lui decembrie 2011 la 129.500”. Aceste declaraţii aparţin chiar reprezentantului FMI, care surprind, deopotrivă, atât oameni politici, cât şi reprezentanţi ai sistemului medical din Gorj. Şi surprizele negative nu se opresc aici. Adrian Năstase a făcut public, pe blogul sau, un document aşa-zis secret trimis de Fondul Monetar Internaţional (FMI) către Guvernul roman şi BNR. Social-democratul susţine că documentul FMI cuprinde un plan secret, care ar conţine un set de masuri „extrem de dure” pentru România, în special în ceea ce priveşte sistemul medical. Adrian Năstase a mai spus că, potrivit documentului, în 2011 alocările pentru bugetul spitalelor vor fi reduse cu 10% pentru tratamentele în spitale. „Dincolo de ceea ce se discută la televizor, dincolo de ce ne spune Emil Boc, între două reuniuni de partid şi două în campania sa pentru alegeri, apar de fapt aceste elemente extrem de importante care îi interesează pe toţi românii”, a precizat Adrian Năstase.

    Neaţă: „Medicina de familie nu lucrează la capacitatea la care ar trebui”

    Această măsură „extremă”, gândită de cei de la FMI, pare să îi surprindă şi pe managerii spitalelor din Gorj, care au auzit zvonuri de reduceri, dar nimic mai mult „nu comentez decât ce citesc, ce aud cu urechile mele. Am auzit şi noi că vor fi reduceri, nu că vor fi luate, pentru că nu au cum să ia, atâta timp cât nu au dat nimic. Situaţia este destul de grea pentru spitale şi nu este destul de plăcut pentru bolnavi, pentru că fondurile sunt puţine, adresabilitatea este mare, mai mare decât anii trecuţi”, a spus managerul Spitalului Judeţean Gorj, Gheorghe Neaţă. Acesta a mai vorbit şi de activitatea medicilor de familie, care în ultima perioadă „a cam stagnat”. „În România, medicina din prezent, cu scuzele de rigoare, medicina de familie nu lucrează la capacitatea la care ar trebui. Astfel, adresabilitatea faţă de spitale este mai mare”, a adăugat medicul. Pe fondul acestor declaraţii, după închiderea a aproximativ 60 de spitale din România, sistemul medical, va trece din nou, printr-un proces „de reformă”. Medicii se tem pentru pacienţi, pentru că există riscul ca serviciile medicale oferite, să se limiteze din ce în ce mai mult.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: