spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSpecialPădurari cu normă la achiziţionat de măceşe

    Pădurari cu normă la achiziţionat de măceşe

    Pădurarii gorjeni au multă treabă în această perioadă. Şi asta pentru că trebuie să-şi facă norma la achiziţionat de măceşe. Fiecare pădurar are o cotă de 500 de kilograme de măceşe de colectat, fructe pe care le cumpără de la gorjenii care le adună din păduri.

    Direcţia Silvică Gorj trebuie să colecteze numai puţin de 60 de tone de măceşe din teritoriu. Aşa că fiecare pădurar are şi el o normă stabilită şi trebuie să muncească, pentru a-şi îndeplini sarcina de serviciu. Fructele colectate în teritoriu sunt depozitate la centrul de colectare a fructelor situat la periferia oraşului Târgu-Jiu. „Avem de colectat numai puţin de 60 de tone de măceşe. Avem 234 de cantoane silvice, unde se colectează acest fruct, şi plătim 1,4 lei pe kilogramul de măceşe”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Gorj, Gheorghe Novac. Direcţia Silvică plăteşte 1,4 lei pe kilogramul de măceşe, iar fiecare pădurar aduce fructele colectate la centru, unde le sortează. Şi asta pentru că nu sunt acceptate măceşele crude, ci doar cele coapte.

    Măceşele sunt sortate

    La centrul de colectare a fructelor de pădure este o altă muncă. Pădurarii care aduc fructele colectate au o altă sarcină de îndeplinit. Şi anume aceea de a le sorta. „Noi achiziţionăm măceşele de la cetăţeni şi pentru că unele sunt încă necoapte trebuie să le sortăm. Le separăm pe cele coapte de cele crude, iar cele care nu sunt de calitate le aruncăm. Oamenii vin seara cu ele şi nu le vedem bine cum arată, dacă sunt de calitate şi acum trebuie să le sortăm. Este o sursă de pierdut bani, nu de câştigat, având în vedere că mai punem şi oameni la sortat pe care trebuie să-i plătim”, a spus unul dintre pădurarii care sortau măceşele calitative. Până în prezent Direcţia Silvică Gorj a reuşit să cumpere aproape trei tone de măceşe, însă misiunea este în plină desfăşurare, având în vedere că fructul cu pricina abia acum începe să se coacă.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: