spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSpecial"Rilă Iepurilă" de Turcineşti

    „Rilă Iepurilă” de Turcineşti

    În comuna Turcineşti, judeţul Gorj, se află o crescătorie de animale aparte, un rai al „urechiaţilor”, de care nu prea multă lume ştie. În prag de sărbători, aşa zişii aducători de noroc, şi-au dat întâlnire în comuna gorjeană, aranjaţi şi cât se poate de curaţi, „îmbrăcaţi de gală”, pentru evenimentul pascal. Dacă nu v-aţi dat seama, este vorba, nici mai mult, nici mai puţin de o crescătorie de iepuri, de toate culorile şi rasele. O alternativă de criză, ar putea spune unii. Alţii, mai cârcotaşi ar spune e că doar o pasiune şi că această pasiune, cu timpul, va trece. Ei bine, familia din „poveste” creşte iepuri, din iubire pentru animale, dar o văd şi ca o afacere profitabilă, pe timpul acesta de criză. Dacă doriţi, ca în preajma Sărbătorilor Pascale să puneţi pe masă, în loc, de miel, preparate din carne de iepure, trebuie să scoateţi din buzunar, aproximativ 100 de euro.

    Familia David creşte iepuri de aproximativ cinci ani. Nu s-au gândit niciodată la acest lucru, până când cineva le-a sugerat ideea de a-şi achiziţiona câteva animăluţe, pentru că tot erau ei iubitori de patrupede. Zis şi făcut. Atât de mult au îndrăgit urechiaţii, că s-au gândit să facă o crescătorie, una la standarde europene, dotată cu toate măsurile de protecţie şi siguranţă, pentru iepuraşi. În prezent, în căsuţa iepuraşilor din Turcineşti, vieţuiesc nici mai mult nici mai puţin de 80 de suflete. Proprietarii spun că au văzut această „meserie”, înainte de toate, ca pe îndeplinirea unei dorinţe, apoi ca pe o afacere, pentru că preţul unui iepure ajunge la 100 de euro, pentru adult şi 100 de lei, pentru o pereche de pui. Clienţii vin din toate colţurile ţării şi chiar şi din străinătate, impresionaţi de modul în care arată. Cel mai „dolofan” membru al familiei „Rilă Iepurilă”, este un mascul, care cântăreşte 10 kilograme. „Avem toate rasele, berbec german, alb, californian, castor rex, fluture german, argintiu francez şi uriaş german. De cinci ani am început să creştem aceste animăluţe. Sunt îngrijiţi la standarde europene, tot timpul li se asigură tratament, avem legătură cu medicul veterinar local, care săptămânal vine şi îi verifică. Orice problemă apare sunt trataţi, sunt vaccinaţi de două ori pe an, împotriva mixomatozei, fatală pentru iepuri şi mai ales că această boală este contagioasă, dacă face unul, face toată ferma”, a spus Oana David, proprietara animalelor.

    „Cererea, mai mare decât oferta”

    În preajma Sărbătorilor de Paşti, animalele pot reprezenta o alternativă la carnea de miel. Proprietara a spus că animalele sunt cumpărate fie pentru sacrificare, fie pentru crescătorii „nu ţinem rase decât cu Pedigree, avem certificate pentru fiecare. Cererea este mult mai mare, decât oferta, pentru că sunt nişte animale, destul de pretenţioase, comparativ cu alte animale, fac diverse boli, la iepuri nu poţi vindeca, nu poţi trata, numai preveni. Şi tocmai, foarte mulţi crescători au renunţat la ei, au avut diverse probleme şi s-au lăsat de această meserie. Nu au mai avut puterea să o ia de la capăt. Cumva te ataşezi de ei şi având o asemene tragedie, nu mai ai puterea să te apuci”. În afară de pasiune, trebuie depusă foarte multă muncă, pentru că aceste animale au nevoie de îngrijire specială „este destul de multă muncă la ei, în fiecare dimineaţă şi seară suntem aici, facem curăţenia zilnică, până la urmă mai încerci să ţi şi de un serviciu şi este destul de greu, tocmai şi prin prisma muncii pe care o depui. Îmi plac animalele, pentru că astfel nu m-aş fi apucat, pentru că este foarte mult de muncă”, a mai spus Oana David. Clienţii vin în număr destul de mare şi potrivit spuselor proprietarei, se caută toate rasele „Se caută toate rasele. Oamenii nu ştiu exact pentru ce îi iau. Pentru reproducere, sau că le plac pur şi simplu ca animale, sau pentru sacrificare. Nu m-a interesat aspectul acesta, dar în general pentru reproducere s-au cumpărat. Adultul cu 100 de euro bucata, iar perechea de pui, la două luni, 100 lei. Nu este tocmai puţin, cine vine să ia, nu ia numai o pereche, ia mult mai mulţi şi cumva se adună banii”.

    Mănâncă 100 de kilograme într-o săptămână

    Pe fondul crizei economice, orice afacere e binevenită. Internetul reprezintă, în ziua de azi, cel mai bun mod de aţi vinde această afacerea. Membrii familiei au aflat această „reţetă” şi au făcut un site, destinat pasiunii lor, unde clienţii pot vedea ofertele şi pot consulta preţurile. Astfel, datorită acestui site, clienţii sunt din ce în ce mai numeroşi şi vin din toate colţurile ţării „noi avem un site, au venit din toată ţara. La noi în Gorj mai puţine cereri, lumea aici nu prea are bani şi în această perioadă nu prea vin să cumpere. Site-ul www.uriasgerman.ro, ne-a adus foarte mulţi cumpărători din Bucureşti, Suceava, Târgu-Mureş, Mehedinţi, Craiova, Cluj, Timişoara, Vrancea, Gorj. Majoritatea clienţilor ne contactează telefonic, ei sunt în speţă de pe internet. Ori vin ei aici, ori le trimitem iepuraşii prin intermediul trenului sau microbuzelor”, a adăugat proprietara. Animăluţele nu sunt prea pretenţioase, în ceea ce priveşte alimentaţia şi astfel familia David încearcă să le creeze toate condiţiile, necesare dezvoltării lor. „Mănâncă lucernă uscată, nu li se dă verde, grăunţe, amestec de grâu şi orz, granule speciale, este un complex de vitamine, morcovi cu kilogramele. Aceste legume le plac foarte mult, fără limite. Aveam pe cineva într-o perioadă care ne aducea cu sutele de kilograme. O sută de kilograme mănâncă într-o săptămână”, a spus Oana David.

    Oana David: „încercăm deschiderea unui abator”

    Familia David a făcut din această pasiune mai mult. Membrii familie vor să deschidă un abator, pentru că se pare că la nivel de ţară, acest lucru nu există „încercăm deschiderea unui abator. La ora actuală, un abator de iepuri în ţară nu există şi pentru faptul că nu sunt crescătorii ample ca să poţi să aduci materie primă. Încercăm pe viitor să înfiinţăm şi o asociaţie de crescători în Gorj. La ora actuală, la Timiş este cea mai mare asociaţie de crescători. Încercăm şi sperăm, cu sprijinul autorităţilor locale să deschidem şi un loc de expoziţie de iepuri, unde gorjenii şi nu numai pot veni şi admira aceste animale şi le pot chiar cumpăra”, a adăugat Oana David. Până la împlinirea dorinţei, de a avea un loc special de expoziţie, potenţialii clienţi şi iubitorii de animale, pot merge la Turcineşti să vadă patrupedele.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: