spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSpecialSculpturi, uitate în zăvoi de peste 30 de ani

    Sculpturi, uitate în zăvoi de peste 30 de ani

    Zăvoiul din satul Hobiţa ascunde sculpturi ce datează din anii ’80. O avere cu un mare potenţial turistic, s-ar putea spune, care a fost lăsată de izbelişte. În locul amintit, în urmă cu 31 de ani s-a desfăşurat pentru două zile o tabără internaţională de sculptură, iar sculptori din toată lumea şi-au lăsat amprenta în aceste locuri. Şi astăzi se mai văd urmele acestor amintiri, dar piesele rămase în picioare se degradează pe zi ce trece.

    Nimeni nu face nimic pentru a salva cele câteva opere de artă rămase încă în picioare în zăvoiul de la Hobiţa. Din cele 22 de piese sculptate în urmă cu 31 de ani, au mai rămas câteva, restul fiind distruse de apele Bistriţei, dar şi de indolenţa celor responsabili să le protejeze. Astăzi, cele câteva piese rămase îţi captează atenţia atunci când intri în zăvoiul de la Hobiţa. Sculpturile se află la doar câteva sute de metri de casa memorială a marelui artist Constantin Brâncuşi, şi ar putea deveni un punct de atracţie turistică, dacă locul ar fi amenajat. Nimeni însă nu face nimic pentru ca aceste piese lăsate moştenire să-şi găsească locul într-un loc special amenajat, pentru ca turiştii să le poată admira, atunci când ajung în zonă. Şi asta pentru că, spun autorităţile locale ale comunei Peştişani, operele nu pot fi mutate, decât cu acordul celor care le-au creat. De atunci timpul s-a scurs şi sculptorii fie nu sunt de găsit, fie au decedat în timpul scurs, nefiind lăsat un testament prin care sculpturile să poată fi protejate de cineva. „Au fost montate peste 20 de opere. O parte dintre ele au fost luate de ape, iar doar o mică parte au mai rămas în picioare. Dacă nu le protejezi, nu pui paie şi folie, operele se distrug, pentru că sunt făcute dintr-un material moale. Este păcat de ele, ar trebui luate şi puse fie în faţa muzeului, fie undeva la primărie, pentru a nu le pierde. Cele existente se află oricum în pericol, pentru că localnicii şi-au luat titluri de proprietate pe terenurile pe care sunt montate şi există riscul ca ele să fie distruse”, a spus Aurel Cernitoiu, ghidul Casei Memoriale a artistului Constantin Brâncuşi.

    Operele nu au proprietar

    Autorităţile locale spun că sunt legate la mâini în ceea ce priveşte sculpturile lăsate moştenire de comunism. Primarul comunei Peştişani, Florin Pavel cunoaşte istoria acestor opere din zăvoi, dar spune că nu poate face nimic pentru ca cele câteva rămase să nu se piardă. „Operele nu au proprietar. Cei de la Cultură spun că nici nu pot fi mutate decât cu acordul celor care le-au creat, iar noi nu putem face nimic să le salvăm. Nu ştiu ce finalitate vor avea până la urmă aceste opere care provin din tabăra internaţională de sculptură de acum 31 de ani”, a spus primarul Pavel. Problema operelor din zăvoi este încâlcită şi va rămâne cel mai probabil, nerezolvată până când sculpturile vor fi distruse de timp.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: