spot_img
11 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSpecialZiua Mondială a Libertăţii Presei

    Ziua Mondială a Libertăţii Presei

    Jurnaliştii din întreaga lume sunt astăzi în centrul atenţiei şi nu oricum, ci sărbătorind Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Şi în plan local, Ziua Mondială a Presei a dat ziariştilor prilejul de a aprecia dacă au sau nu libertate. Indiferent că sunt jurnalişti de televiziune, radio sau presă scrisă, ei au de partea lor experienţa jurnalistică pentru a aprecia rigorile, dar şi libertatea profesiei.

    Evenimentul a căpătat tradiţie şi în plan local, pentru că ziua de 3 Mai se aniversează din 1993, când a fost proclamată drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei de către Adunarea Generală a ONU. De atunci, ziua de 3 Mai este sărbătorită în întreaga lume, în ideea de a sublinia nevoia de independenţă jurnalistică, dar şi importanţa protejării presei de agresiuni sau cenzură şi pentru a aduce un omagiu celor ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea presei. Peste tot în ţară abundă exemple de personalităţi, care au ales verticalitatea şi nu partizanatul, care au păstrat echilibrul argumentelor şi abordărilor. Cel mai important, ele servesc reprezentanţilor presei locale să îşi consolideze cu tărie drumul în această profesie. Pentru cei mai mulţi jurnalişti din Târgu-Jiu, indiferent de specializarea aleasă, ca radio, televiziune sau presă scrisă, experienţa vorbeşte pentru ei şi în locul lor, iar despre importanţa zilei, au declarat-o singuri.

    Jurnaliştii au cuvântul…

    „Am 14 ani de presă, este mai mult decât suficient să fi acumulat pe lângă experienţă şi impresii, şi un simţ al adevărului. De libertate nu mă pot plânge, pentru că întotdeauna am putut scrie despre cine sau ce am ales, atâta timp cât am urmat calea profesionalismului. În privinţa genurilor publicistice şi a instrumentelor de presă cu care ne croim drum, presa de televiziune, radio, dar şi cea scrisă sunt un tot, se completează şi se întregesc. În final, selecţia şi evaluarea o face publicul care vrea informaţie de calitate şi susţinută ”, a declarat o jurnalistă din presa scrisă. Părerile au continuat şi de la reprezentanţii presei audio-vizuale, care susţin că libertatea presei este de nepreţuit. „Avem mai multă libertate decât odinioară, este mediu competitiv, dar libertatea presei nu trebuie dată cu linguriţa. Consider că mai este loc, iar acolo unde lipseşte, motivul este dat de schimbarea constantă a climatului politic, social şi economic care ar putea limita libera exprimare. Sunt însă metode de a contracara cenzura sau rigoarea exagerată”, a adăugat un ziarist de televiziune. „Consider că avem libertate chiar mai multă în Gorj decât la Bucureşti, unde interesul poartă fesul. Contează însă si cum ne relaţionăm cu societatea instituţiile, autorităţile, cum ne facem înţeleşi şi la rândul nostru înţelegem realitatea. De aici rezultă un mod corect de a gestiona libertatea cu care, practic, fiecare ziarist pleacă la drum”, a conchis un alt coleg de breaslă. Ca în fiecare an, Clubul Român de presă lansează, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, un apel către eforturi individuale şi ale comunităţii profesionale pentru redobândirea respectului pentru statutul din presă.
    Câtă libertatea există, în prezent, în presa din România, vorbeşte cel mai bine experienţa jurnalistică şi impresiile culese în ani de muncă. Dar la unison, ziariştii spun că dincolo de rigorile fireşti ale profesiei, primează satisfacţia de a informa cat mai corect, prompt şi echidistant semenii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: