spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăNews AlertConstantina Diță, povestea unei gorjence învingătoare! Nu și-a uitat niciodată originile: „Când...

    Constantina Diță, povestea unei gorjence învingătoare! Nu și-a uitat niciodată originile: „Când aud despre numele judeţului meu sunt foarte mândră”

    Constantina DițăEste renumită în lumea atletismului, fiind campioana care a reușit să câştige aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing în anul 2008, alte două medalii de aur şi trei de bronz. Deși este o femeie de succes, sportiva Constantina Diță nu uită niciodată de unde a plecat, astfel că revine acasă, în județul Gorj, de câteva ori pe an. Atleta s-a născut la Turburea și locuiește în America, ambele locuri fiind speciale în inima sa.

    Constantina Diță a pășit în lumea atletismului încă din liceu, iar de atunci a muncit neîncetat pentru a-și realiza o carieră de succes în domeniul sportiv. „Povestea a început în anul al III-lea de liceu, mai exact în anul 1987. S-a făcut selecţie la liceu, unde au alergat toate clasele de liceu, selecţia a fost pentru calificarea la finala pe judeţ între licee. La concurs am câştigat selecţia şi la fete şi la băieţi…deci am ieşit prima pe liceu. Am participat la finală la Târgu-Jiu şi am venit pe locul al III-lea, unde am întrecut sportive din Târgu-Jiu care deja făceau sport de performanţă. La această competiţie, primul meu antrenor Domnul Zorilă Mircea m-a văzut şi m-a întrebat dacă vreau să fac sport de performanţă şi am zis «Da!»….şi aşa a început sportul de performanţă pentru mine (…) Modelul meu în viaţa de sportiv este doamna Maricica Puica…când am văzut-o la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, 1984, când a câştigat medalia de aur la proba de 3000 metri, atunci visam ca un copil de doar 14 ani să fiu şi eu pe podiumul olimpic….iar visul meu a devenit realitate după 24 de ani, la Jocurile Olimpice de la Beijing ”, a declarat Constantina Diță.

    „Gorjul înseamnă totul”

    Constantina DițăPentru atletă, meleagurile gorjenești înseamnă copilărie, adolescenţă și, mai apoi, momentul când a devenit mamă. Pe lângă performanțele profesionale, Constantina Diță spune că fiul său este cea mai mare realizare pe care o are. „Gorjul înseamnă totul…aici m-am născut, aici am început sportul de performanţă şi aici l-am născut pe fiul meu. Când aud despre numele judeţului meu sunt foarte mândră şi mai ales că în judeţul nostru avem capodoperele marelui sculptor Constantin Brancuşi, Casa Memorială a Ecaterinei Teodoroiu şi altele la fel de importante. Aproape toată famila mea locuieşte în judeţul Gorj şi vin de 3-4 ori pe an acasă, în locul natal (…) Fiecare dintre ele au un loc special în sufletul meu…România este ţara în care m-am născut şi America este ţara care m-a adoptat. Acasă sunt în amândouă părţile”, a mai spus Constantina Diță.

    „Mă gândeam că succesul este împotriva mea”

    Gorjeanca spune că în viață și-a urmat întotdeauna inima și a făcut în așa fel încât să fie fericită și împlinită, chiar dacă de multe ori destinul a pus-o la încercare. „Pentru mine a contat cel mai mult să urc pe podiumul olimpic şi de aici am simţit cum am intrat în lumea celebră. De multe ori, când îmi propuneam să câştig un maraton sau să iau o medalie la JO, CM şi nu reuşeam, atunci mă gândeam că succesul este împotriva mea, dar am luptat în continuare şi am reuşit să am succese (…) Am fost la maratonul de la Los Angeles în anul 2002 şi eram pregătită să câştig, dar am venit pe locul patru, atunci am zis că nu o să mai fac sport de performanţă pentru că muncisem foarte mult pentru acest concurs, iar rezultatul nu a fost la aşteptările mele”, a mai precizat Constantina Diță.

    Constantina DițăÎn anul 2009, pe perioada cât a participat la competiția de 4 mile din Peoria, Statul Ilinois, o stradă i-a purtat numele gorjencei. Tot atunci a fost inclusă în Hall Of Fame în acest oraş.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: