spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăNews AlertPandurii îşi ştiu istoria!

    Pandurii îşi ştiu istoria!

    Ieri s-au împlinit 52 de ani de la primul meci oficial al echipei gorjene

    Publicistul gorjean Dorin Brozbă a lansat ieri volumul 3 al cărţii „Pandurii Târgu-Jiu, o dragoste gorjeană”. Este o ediţie de colecţie lansată într-o zi mare pentru fotbalul gorjean. Motivul? Publicistul susţine că data de 26 august 1962 este ziua în care Pandurii a jucat primul meci oficial, iar ieri s-au împlinit 52 de ani de la acel prim joc. Tot ieri a fost şi ziua de naştere a lui Dorin Brozbă, acesta împlinind…52 de ani! Tocmai de aceea, Brozbă s-a decis să lanseze cartea pentru presă chiar de ziua sa şi a echipei, locaţia aleasă fiind una cu însemnătate pentru Pandurii, în faţa statuii lui Tudor Vladimirescu.

    Pentru Dorin Brozbă, ziua de ieri a fost una specială. A sărbătorit împlinirea a 52 de ani, ocazie cu care a şi lansat volumul trei al cărţii „Pandurii, o dragoste gorjeană”. Ei bine, ieri s-a lansat acest volum doar în prezenţa presei locale, o altă lansare fiind programată peste câteva zile. „Data de 26 august 2014 este o zi importantă pentru echipa de fotbal Pandurii. Se împlinesc exact 52 de ani de la naşterea pandurilor. Pe data de 26 august 1962 s-a jucat primul meci al echipei Pandurii, într-o duminică după-amiaza. Au trecut anii, iar eu, Dorin Brozbă pe baza documentelor am constatat că atunci s-a jucat primul meci oficial. Este aceeaşi zi în care m-am născut eu. Mă bucură acest fapt”, a declarat Brozbă.

    Acesta a povestit cum a făcut rost de informaţiile pe care le-a aşternut apoi în cartea despre istoria pandurilor. „Am început o muncă acum 11 ani, în august 2003 când am început să adun documente şi mărturii despre istoria adevărată a pandurilor. Cred că echipa noastră este singura din ţară care are o carte cu istoria sa completă de 50 de ani. De la aniversarea a 50 de ani au trecut 2 ani de zile şi s-au întâmplat multe la echipa noastră, au ajuns în cupele europene, au devenit vicecampioni naţionali. Începutul cărţii a fost dificil de realizat, nu am găsit nici un fel de arhivă la Pandurii. L-am descoperit pe primul căpitan al pandurilor, Cornel Grama care mi-a pus la dispoziţie documente, fotografii, mărturii de presă care m-au ajutat mult. Pandurii nu e Steaua, Dinamo sau Rapid care să aibă istoria scrisă, Am realizat imposibilul, am ajuns până la Arhivele de Stat, la Biblioteca Gorj”, a mai spus Brozbă.

    „Jucam pe o friptură şi o bere”

    Alături de Brozbă a fost şi căpitanul pandurilor din anii 60, Cornel Grama. Acesta a vorbit şi el despre greutăţile vieţii de fotbalist din acele vremuri de la începutul anilor 60. „Echipa a jucat bine în acea perioadă, erau alte posibilităţi atunci, nu aveam condiţiile celor care joacă acum în Liga 1. Noi am pus temelia la Pandurii. Jucam pentru o friptură şi o bere. Aveam loc de muncă, eram angajaţi, trebuia să mergem şi la serviciu, jucam fotbal doar de plăcere. Aveam spectatori mulţi la meciuri, lumea venea să vadă spectacol. De descurcat ne descurcam greu, erau prea puţine întreprinderi care să ne susţină. Era FCTV care era Fabrica de Confecţii, Fabrica de Ţigareţe de la CAM, OCL, TAPL-ul, dar foarte greu era cu banii. Deplasările nu vă mai spun cum le făceam, în camioane. Am avut de la IRTA câte un autobuz şi mergeam în deplasare mai pe aproape. Când am intrat în Divizia C la Corabia sau la Vagonul Arad mergeam cu trenul. Deplasările noastre le făceam înaintea meciului. Din tren coboram şi intram pe teren”, povesteşte Cornel Grama despre aventurile de atunci ale vieţii de fotbalist.

    „Este istoria adevărată a pandurilor. Tudor Vladimirescu este patronul spiritual al echipei. Era normal ca în faţa statuii lui Tudor să fie făcută lansarea”, Dorin Brozbă, autor carte

    „Mi-a plăcut mult de Victor Piţurcă, mi-a plăcut acea echipă cu Sorin Găman, Gugu. Am avut mulţi jucători buni la Târgu-Jiu”, Cornel Grama, primul căpitan al pandurilor

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: