spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateMuzeul Tezaurului BNR, unic în Europa, inaugurat la Tismana

    Muzeul Tezaurului BNR, unic în Europa, inaugurat la Tismana

    Un muzeu unic în Europa, amenajat în peştera de lângă Mânăstirea Tismana a fost inaugurat ieri în prezența guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. La amenajarea muzeului din Tismana se lucrează încă din 2013. Cu ocazia inaugurării a fost organizat şi simpozionul ,,Odiseea aurului BNR, Tismana 1944-1947”. Totodată, în cadrul evenimentului, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a fost decorat cu ordinul Sfântul Nicodim, Clasa I, de către mitropolitul Irineu al Olteniei pentru contribuția adusă la dezvoltarea Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana, o investiție de aproape două milioane de lei, demarată de mai bine de trei ani de zile.

    muzeul-tezaurului-bnr-tismana-07muzeul-tezaurului-bnr-tismana-06

    Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a ajuns ieri dimineaţă la Tismana, pentru a inaugura muzeul unic în Europa, amenajat în peştera de lângă Mânăstirea Tismana. Muzeul este dotat cu obiecte specifice din perioada 1944 — 1947. Peștera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit, în acea perioadă, peste 200 de tone de aur, tezaurul fiind ascuns de teamă ca piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia rușilor. „În luna septembrie 1944, într-o Românie ocupată de Armata Roșie, așa-zis prietenă, Consiliul general al BNR lua încă o decizie salvatoare, aceea de a muta Tezaurul în peștera din apropierea mănăstirii. Având acordul mitropolitului Olteniei și ajutor din partea soldaților Detașamentului „Neptun”, trimiși la Tismana pentru asigurarea misiunii de pază, funcționarii băncii au depus aurul în grotă, unde a fost păstrat până în februarie 1947, când trei garnituri ale CFR au transportat întreg Tezaurul la București”, potrivit istorisirii semnate de Mugur Isărescu, în volumul „Odiseea aurului BNR — Tismana 1944 — 1947”, lansat și tipărit sub îngrijirea Băncii Naționale.

    muzeul-tezaurului-bnr-tismana-10muzeul-tezaurului-bnr-tismana-02

    „Operațiunea Neptun” a devenit publică după 50 de ani, când secretarul general al BNR, Cristian Păunescu, împreună cu directorul sucursalei Gorj a Băncii Centrale, Gheorghe Birău, și cu istoricul Marian Ștefan, a început reconstituirea acelor evenimente cu ajutorul documentelor păstrate în arhiva generală a BNR. La ceremonia de inaugurare a Muzeului Tezaurului BNR au participat, în această dimineață și IPS Irineu, mitropolit al Olteniei, Sergiu Nistor, consilier al președintelui României, consilierul guvernatorului BNR, Cristian Păunescu, dar și Dorin Matei, redactor-șef al Revistei Magazin Istoric. „Acest loc sacru trebuie să fie pus în evidenţă şi să fie adus la cunoştinţa multor oameni de aici şi de pretutindeni, că Tezarul de la Tismana s-a păstrat şi ne dorim să se reîntoarcă şi să se păstreze. Nu este vorba numai de aur masiv, ci este vorba de o cultură, documente preţioase, tezaur de artă şi de cultură, icoane şi alte obiecte scumpe ale ţării noastre”, a precizat IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

    muzeul-tezaurului-bnr-tismana-09muzeul-tezaurului-bnr-tismana-08

    Potrivit celor mai recente date al BNR, rezerva de aur a băncii centrale se menţinea, la 1 iulie 2016, la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,944 miliarde de euro.

    muzeul-tezaurului-bnr-tismana-01muzeul-tezaurului-bnr-tismana-05

    muzeul-tezaurului-bnr-tismana-04muzeul-tezaurului-bnr-tismana-03

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: