spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateZeci de mii de turiști s-au cazat în Gorj, anul trecut! Vezi...

    Zeci de mii de turiști s-au cazat în Gorj, anul trecut! Vezi câți STRĂINI au petrecut vacanțe la noi

    coloanaDe la an la an pare să crească (nu considerabil) numărul turiștilor care vin în Gorj și se cazează la diverse hoteluri, pensiuni, cabane etc. Astfel, potrivit datelor statistice de la Direcția de Statistică Gorj, în 2016 au venit în Gorj peste 83.600 de turiști. Autoritățile județene spun că italieni, spanioli, francezi, nemți, polonezi etc și-au petrecut vacanțe la Rânca, Tismana, Polovragi, dar şi la Târgu-Jiu.

    hobitaÎn ultimii ani, în județul Gorj au apărut tot mai multe unități de cazare noi, din diverse categorii. După câte se pare, totuși, chiar dacă mai există voci care susțin contrariul, activitatea pare a fi profitabilă, căci astfel nu s-ar construi astfel de hoteluri și pensiuni. Potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Gorj, în județ există în prezent 119 unități de cazare care primesc turiști și care sunt cuprinse în lista de clasificare a Autorității Naționale de Turism (ANT). Doar de la unității clasificate ANT se primesc date referitoare la cazări și turiști de către Direcția de Statistică. Este clar că această cifră nu reprezintă nici măcar 30% din numărul real de unități de cazare din Gorj. Potrivit datelor statistice, sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au crescut în ultimul an cu aproape 7%. Din numărul total al celor care aleg să înnopteze, să petreacă sejururi sau vacanțe în pensiunile și hotelurile din Gorj, se numără și foarte mulți străini, în special din Europa.

    Ce turiști străini au preferat Gorjul

    staret lainiciÎn 2016, județul Gorj a fost vizitat de peste 3.100 de străini. Din numărul total al turiştilor străini, majoritatea au venit din Italia-530, din Germania –300, Bulgaria –173, Regatul Unit – 119, Spania-134, Ungaria-146. Restul străinilor au fost din țări precum Franța, Grecia, Turcia, Austria-158 de turiști. Cele mai vizitate localități nu doar de străini, ci și de turiștii români care vin în Gorj sunt: municipiul Târgu-Jiu, Baia de Fier și Novaci (aici, în genere, fiind vorba de Rânca), Tismana, Țicleni, Bumbești Jiu (cei care vin la Mănăstirea Lainici și Castrul Roman), Polovragi și Săcelu. Restul localităților cu potențial turistic din Gorj au avut puțini vizitatori.

    Datele statistice versus realitatea din teren

    ranca 2Vasile Păunescu, directorul interimar al Direcției Județene de Statistică Gorj, a declarat că în 2016 numărul turiștilor veniți în Gorj a crescut față de 2015 cu 6,9%. Acest procent situează Gorjul pe locul 30 în topul județelor. Marea majoritate a turiștilor care vin în Gorj aleg să se cazeze la hoteluri, pensiuni, pensiuni agroturistice etc. „Noi culegem date statistice doar de la unitățile de cazare clasificate de Autoritatea Națională de Turism. De exemplu, în zona Novaci-Baia de Fier sunt 37 de unități de cazare clasificate ANT din cele existente acolo. O unitate care se respectă și care face turism, ar trebui să obțină această clasificare ANT. Metodologia de prelucrare a datelor este unitară pe toate județele, dar poate că în alte părți sunt mult mai multe unități clasificate ANT”, a spus directorul Păunescu. Date fiind aceste informații, tragem concluzia că numărul real al turiștilor cazați în Gorj a fost mai mare.

    Ce văd turiștii-n Gorj

    padesCel mai vizitat obiectiv turistic din administrarea Muzeului Județean Gorj rămâne Peștera Polovragi. De la începutul sezonului de vizitare și până la sfârșitul lui, aici vin peste 35.000 de turiști din toată țara, dar și din străinătate. Sunt atrași de legendele care circulă despre aceste meleaguri, dar și de reputația ghidului Felicia Bantea. Aceasta îi cucerește pe vizitatori cu minunate istorisiri, povestite cu multă pasiune. De asemenea, peste 10.000 de vizitatori au trecut pragul la Casa-muzeu „Constantin Brâncuși” de la Hobița. „Sunt cu aproximativ 2.000 de vizitatori mai mulți față de anul 2015. Veniturile au fost depășite față de anul anterior și se ridică la aproximativ 300.000 de lei. Veniturile provin din taxe de vizitare și activități de consignație. Oferim spre vânzare suveniruri, cărți, reviste, vase ceramice din centre importante”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: