Acasa / Economic / Alexandru Crişan jr, dator vândut statului

Urex nu mai există

Alexandru Crişan jr, dator vândut statului

Cel care a falimentat Urex Rovinari va trebui să plătească statului 300 de miliarde lei vechi
Omul de afaceri şi fostul administrator, Alexandru Crişan jr., cel care a falimentat Urex Rovinari va trebui să plătească statului 300 de miliarde lei vechi. Informaţia a fost dezvăluită în exclusivitate de lichidatorul judiciar-Mariana Somnea la Acces Tv, în cadrul emisiunii „Punctul pe I”.

După opt ani de procese, tribunale şi săli de judecată schimbate, de ieri, Urex Rovinari nu mai există. Acest lucru a fost posibil în urma finalizării judecăţii, magistraţii stabilind că fostul administrator al societăţii, Alexandru Crişan jr., să achite bugetului de stat 300 miliarde lei vechi. Tot ieri a fost dispusă şi procedura de radiere a fostei societăţi. Invitat la Acces Tv, lichidatorul judiciar Mariana Somnea, cea care s-a ocupat de procedura de insolvenţă a declarat că „de ieri practic putem vorbi de fostul Urex Rovinari. Nu mai există Urex Rovinari. A fost dispusă radierea şi închiderea procedurii de faliment. Pe 10 mai 2004 a fost deschisă procedura de insolvenţă, a fost prima firmă de asemenea anvergură, cu peste 1.000 de salariaţi, datorii de peste 1.100 miliarde lei vechi şi 180 de creditori”, a declarat Mariana Somnea. Intrată pe mâna omului de afaceri Alexandru Crişan jr., viaţa la Urex Rovinari nu a mai durat foarte mult pentru că falimentul a venit iar datoriile au crescut la peste 1.100 miliarde lei vechi, 180 de creditori aşteptând să-şi încaseze banii. Acum, după opt ani, situaţia creditorilor rămâne aceeaşi ca în 2004, posibilitatea de a-şi încasa banii fiind practic nulă. „La termene, Alexandru Crişan jr. a avut o atitudine mai mult de sfidare. Printr-o hotărâre irevocabilă s-a decis ca acesta să plătească statului 300 miliarde lei vechi. Se va pune în executare hotărârea iar furnizorii vor rămâne pe dinafară. Sunt 180 de furnizori iar o parte din aceştia au intrat în faliment. Sunt firme care s-au ocupat de serviciile medicale de pază, de asigurarea cu materiale”, a completat lichidatorul judiciar. Cât despre cei 300 de miliarde pe care ANAF şi AVAS trebuie să-i recupereze cu ajutorul executorilor şi aici sunt şanse minime. Situaţia este simplă, fostul administrator al UREX Rovinari deţinând ca avere, „la vedere”, trei-patru autoturisme de lux şi trei clădiri-bunuri care nu pot acoperi suma totală datorată statului.

Somnea: „Am fost reclamată peste tot”

Dosarul de insolvenţă Urex Rovinari s-a dovedit a fi greu, complicat, dar şi unul prin care s-a încercat intimidarea lichidatorului judiciar. „Am fost reclamată la toate organele statului, inclusiv la preşedinţie, totul în intenţia de a se găsi o greşeală. Am fost ameninţată, sunată noaptea la serviciu pe telefonul fix şi întrebată dacă am curajul să plec acasă. În acea perioadă am depus sesizări în acest sens”, a spus lichidatorul judiciar.

Urex, o istorie

Omul de afaceri braşovean Alexandru Crişan jr. a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar în care a fost acuzat de prejudicierea Urex Rovinari. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cu ani în urmă, Alexandru Crişan jr. era acuzat de săvârşirea, în concurs, a infracţiunilor de înşelăciune, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătura privată. De la sfârşitul lunii septembrie 1999, Urex Rovinari a devenit societate comercială cu capital integral privat, ca urmare a contractului de vânzare-cumpărare încheiat la 9 iunie 1999, între fostul FPS şi Alexandru Crişan jr. În rechizitoriul procurorilor se preciza că neplata salariilor şi a datoriilor către bugetul statului au adus întreprinderea in incapacitate de plata, rezultatul fiind ample mişcări de protest ale salariaţilor şi diminuarea drastică a activităţii. În mai 2004, printr-o hotărâre judecătoreascã, s-a dispus reorganizarea societăţii, fiind numit un administrator judiciar.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*