spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicConcediul de aşteptare, în atenţia Ministerului Finanţelor

    Concediul de aşteptare, în atenţia Ministerului Finanţelor

    Conducerea SNLO a continuat ieri discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, pe marginea Ordonanţei ce reglementează concediul de aşteptare, asta după ce săptămâna trecută a fost aprobată ordonanţa 116 ce reglementează venitul lunar de completare pentru angajaţii disponibilizaţi. Conducerea SNLO a precizat că, dacă ar fi aplicată ordonanţa 116, ar însemna un impact financiar brusc.

    Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat ordonanţa ce reglementează venitul lunar de completare, pentru angajaţii concediaţi, cu o durată de 20 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 22 luni pentru salariaţii cu o vechime cuprinsă între 15 şi 25 de ani şi 24 luni pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani. Reintroducerea ordonanţei 116 , nu înseamnă altceva decât că, în perioada imediată este posibil să se anunţe noi concedieri în sectorul minier, energetic şi de apărare. Institutul Naţional de Statistică a comunicat că „această ordonanţă de urgenţă se va reveni la sistemul anterior, conform căruia venitul lunar de completare este stabilit odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa faţă de salariul individual mediu net, pe ultimele trei luni înainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care a fost efectuată concedierea”. Durata de acordare a venitului minim de completare va fi de asemenea similară cu cea valabilă până anul trecut, înainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 22 luni pentru salariaţii cu o vechime cuprinsă între 15 şi 25 de ani şi 24 luni pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani. În ordonanţă se mai prevede că „plata venitului lunar de completare va fi însă sistată, dacă persoana concediată refuză un loc de muncă, pe motiv că salariul este egal sau mai mic cu acest venit sau dacă nu participă la programe de reconversie profesională”. Refuzul locului de muncă va fi acceptat doar dacă se bazează pe motive de sănătate dovedite prin certificat medical, confirmat de comisiile de expertiză medicală şi prezentat în maximum 30 zile de la apariţia problemei de sănătate.

    Ordonanţa 116, un impact financiar brusc

    Conducerea SNLO nu vrea să renunţe prea uşor la Ordonanţa ce reglementează concediul de aşteptare. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan a precizat că „ordonanţa se află în lucru la direcţiile de specialitate ale Ministerului Finanţelor”. De altfel, conducerea SNLO consideră că, referitor la reintroducerea ordonanţei 116 vrea să se vadă care este impactul, dacă s-ar face disponibilizări în această perioadă de doi ani, cât durează veniturile de completare. Burlan este de părere că „pentru SNLO, în cazul ordonanţei 116, impactul financiar este brusc. Facem calcule pentru a vedea dacă ne închidem pe un rezultat financiar pozitiv la sfârşitul lui 2011. Vom purta negocieri cu sindicatele”. Efortul financiar în cazul aplicării Ordonanţei 116 este mare deoarece banii s-ar da într-o singură tranşă şi nu timp de doi ani lunar, cum este în cazul ordonanţei ce reglementează concediul de aşteptare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: