spot_img
16.8 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăEconomicDemisii la CEO: șefi noi și, posibil, noi planuri pentru insolvență

    Demisii la CEO: șefi noi și, posibil, noi planuri pentru insolvență

    ionel-ilieComplexul Energetic Oltenia are, de ieri, un directorat „înjumătățit”, doi din membri acestuia, respectiv Ionel Ilie și Ovidiu Bălăcescu, depunându-și mandatele. Decizia vine în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, Consiliul de Supraveghere a dat un ultimatum actualului Directorat, toți șefii fiind somați să își dea demisia. Motivația a fost una destul de vagă: nu și-au asumat nicio decizie în ceea ce privește compania. Mai mult, este și suspectă, în condițiile în care actualul Directorat a „tăiat în carne vie”, cel puțin pe partea de personal, reducând dramatic numărul salariaților de la complex. Spre un singur „target” nu s-a grăbit Directoratul, respectiv spre insolvență, astfel că, în aceste condiții, poate fi considerat ineficient. Probabil, următorul Directorat va reacționa mai rapid, chiar cu riscul de a „îngropa” compania. 

    Schimbările de la nivelul Directoratului CE Oltenia au fost premeditate încă de pe la jumătatea lunii august. Atunci, toți directorii din structura de conducere au fost chemați la București și anunțați de Consiliul de Supraveghere că au la dispoziție circa două săptămâni să își dea demisia din CEO. Vestea a căzut ca un trăsnet, mai ales că, în urma problemelor din primăvară, în
    care a fost implicat fostul manager Laurențiu Ciobotărică, noul Directorat abia începuse să lucreze. Mai mult decât atât, directorilor li s-a pus în vedere că, în cazul în care nu își vor depune mandatele, vor fi demiși de către Consiliul de Supraveghere. Practic, li s-a dat un termen de două săptămâni să își găsească alte locuri de muncă. Interesantă a fost, însă, motivarea celor din Consiliul de Supraveghere, cu privire la demisii, aceștia transmițându- le șefilor din CEO că trebuie să plece pentru că „nu își asumă decizii rapide pentru companie”.

    Ilie și Bălăcescu, primele „victime” 

    Termenul de două săptămâni dat de Consiliul de Supraveghere a cam expirat de săptămâna trecută, însă niciunul din șefi nu și-a dat coate cu demisia în mână spre București. Asta până joi, când, e adevărat, neoficial, a apărut informația că Ionel Ilie, actual
    manager la CEO, precum și Ovidiu Bălăcescu, unul din membrii Directoratului, ar fi demisionat, depunerea mandatelor fiind înregistrată la Consiliul de Supraveghere. Informația, deși confirmată pe surse de la nivelul Ministerului Energiei, nu a fost recunoscută de unul dintre protagoniști, respectiv Ionel Ilie. Contactat telefonic de presa locală, acesta a refuzat să comenteze cu privire la demisie.

    Urmează demiterile

    Dacă Ilie și Bălăcescu au decis să renunțe „amiabil” la mandate, evitând un conflict cu Consiliul de Supraveghere, ceilalți membri ai Directoratului sunt încă pe funcții. Și, în condițiile în care ultimatumul dat în august rămâne valabil, atunci nu este exclus ca zilele acestea să fie demiși și restul irectorilor. Fostul manager Laurențiu Ciobotărică este, de altfel, cap de listă, având în vedere problemele cu justiția, care l-au plimbat inclusiv prin beciul Poliției, în primăvară.

    Pleacă și membri CS-ului 

    Surprinzător sau nu, decapitarea CEO nu pare să se rezume doar la Directorat, ci și la Consiliul de Supraveghere. În fapt, conform informațiilor de până acum, CS-ul va rămâne în actuala formulă doar până când rezolvă problema cu directorii, urmând ca, ulterior, să curgă demisiile și în această structurăde conducere. Interesant este faptul că și aici justificarea demisiilor este aceeași: lipsa unordecizii rapide pentru companie.
    Explicațiile, cel puțin din ceeace a apărut în spațiul public,au fost foarte puține, astfel că au apărut, implicit, tot felul de suspiciuni.

    Insolvența, o posibilă explicație 

    Suspiciunile sunt, într-un fel, justificate, având în vedere că decizii „rapide” au fost luate, și nu unele chiar plăcute, cel mai bun exemplu fiind disponibilizările și planul de restructurare privind închiderea capacităților ineficiente. Însă acestea ar grăbi compania spre o stabilizare financiară. În acest context, se întrevede posibilitatea ca, de fapt, să nu se dorească o „grabă” spre eficientizare ci, mai grav, spre insolvență.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: