Acasa / Economic / Greve şi restructurări în minerit şi energie?

Greve şi restructurări în minerit şi energie?

Cu un rol mult mai complex în CE Oltenia, Colegiul Director al Federaţiei Naţionale Mine Energie se arată a susţine în totalitate creşterea salariilor minerilor şi energeticienilor în funcţie de indicele anual de inflaţie. Liderii de sindicat din cadrul FNME sunt de părere că acest lucru se va realiza peste o lună, cu o creştere a salariilor de 10 procente, în caz contrar se va ajunge la grevă.

În discuţiile purtate, liderii de sindicat din Bazinul Minier şi Energetic al Olteniei şi-au propus ca odată cu finalizarea procedurilor de înfiinţare a CE Oltenia să treacă la punerea în aplicare a demersurilor menite să ducă la creşterea salariilor. Se poate spune că acesta nu este un moft ce a luat naştere peste noapte, în condiţiile în care încă de anul trecut sindicatele au dorit o creştere a salariilor pe fondul încheierii anului pe profit de către companii. Liderul de sindicat de la Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a declarat că în situaţia în care nu se vor accepta creşteri salariale se va ajunge la formele de protest. „Noi am aşteptat o creştere a salariilor încă de la începutul anului, în raport cu inflaţia şi productivitatea muncii. Anul 2011 a fost un an foarte bun. Acum inflaţia a crescut, cursul de schimb valutar are fluctuaţii iar preţurile la fel, o să cerem o creştere a salariilor de cel puţin 10%. Trebuie avut în vedere că acum sunt salarii de 200-300 milioane lei, cred că minerii şi energeticienii merită aceste creşteri salariale”, a precizat Constantin Mitrescu. În situaţia în care nu se va accepta creşterea salarială, vicepreşedintele FNME a declarat că „se va acţiona în conformitate cu legea. Vom declanşa conflictul şi vom merge până la greva generală, dacă nu se acordă creşteri salariale”.

Mitrescu: „Nu vrem restructurări”

Pe lângă prioritatea legată de creşterea salariilor, sindicatele se tem şi de programele de restructurare, mai ales atunci când sunt şi informaţii în acest sens. „Am înţeles că se va lucra în următoarea perioadă, la un program de restructurare şi eficientizare. Noi nu vom fi de acord sub nici o formă cu programul de restructurare”, a mai precizat Mitrescu. De altfel şi restul liderilor de sindicat din FNME resping astfel de proiecte, în condiţiile în care există un deficit de personal direct productiv.

Traicu: „Sunt probleme în curs”

Contactat telefonic, secretarul de stat pe energie Rodin Traicu a declarat în exclusivitate pentru Acces Tv că solicitările sindicatelor sunt probleme organizatorice în curs, „acum trebuie aprobat bugetul CE Oltenia şi apoi al sucursalelor”. Cât despre stabilitatea locurilor de muncă, secretarul de stat consideră că cererea sindicatelor este una îndreptăţită şi că nu vor avea loc restructurări în CE Oltenia.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*