spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicJustificări halucinante pentru disponibilizarea salariaților din CEO

    Justificări halucinante pentru disponibilizarea salariaților din CEO

    Disponibilizarea a 2.000 de salariați de la Complexul Energetic Oltenia este o certitudine, în ciuda frământărilor din tabăra sindicală, partenerii sociali dorind doar 500 de persoane pe lista concedierilor colective. Compania a notificat deja Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, cu privire la numărul de angajați care vor fi dați afară în perioada august-octombrie. Una peste alta, sunt date și explicații cu privire la motivele pentru care s-a decis această reducere a numărului de personal, unul dintre ele foarte interesant, care denotă clar cam cât de defavorizat este Complexul Oltenia față de alți producători de energie și unul… ceva mai generalist, dar cu impact la nivel mondial.

    ce-oltenia-sediu

    Disponibilizările, notificate la ITM

    În spațiul mediatic, disponibilizările de la Complexul Oltenia sunt incerte, cel puțin în ceea ce privește numărul persoanelor care vor fi date afară. Administrația argumentează că este necesară reducerea numărului de personal cu circa 2.000 de salariați, în timp ce sindicatele susțin că s-ar putea găsi resurse financiare pentru menținerea în câmpul muncii a 1.500 de persoane, doar 500 putând fi disponibilizate. Însă, după cum se așază lucrurile, sindicatele s-ar putea trezi în fața faptului împlinit, pentru că oficialii Complexului Oltenia își mențin opinia. Ba mai mult, au început deja să întocmească documentele necesare pentru ca, din luna august încolo, oamenii să înceapă să fie dați afară, probabil în tranșe lunare, având în vedere că perioada în care vor fi făcute disponibilizările se întinde până în luna octombrie. Un prim pas spre confirmarea celor 2.000 de disponibilizări a fost făcut marți, pe 26 iulie, când oficialii CEO au trimis o notificare către Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în care anunță, în mod oficial, că de luna viitoare, va începe să dea oamenii afară.

    Pleacă și din birocrați

    În documentul înaintat către ITM Gorj, reprezentanții CE Oltenia menționează și categoriile de personal afectate de disponibilizări. Astfel, conform propunerii companiei, vor pleca 1.573 de salariați din rândul muncitorilor, 117 salariați de la CFL, 53 operativi și 259 de salariați de la TESA. Astfel, se umblă și la birocrație. Din punct de vedere al activității, cea minieră va fi cea mai afectată, 1.332 de angajați din acest sector fiind disponibilizați, din activitatea energetică fiind trimiși acasă 421 de angajați.

    CEO, între râs și plâns

    Un aspect interesant din documentul respectiv îl reprezintă motivele pentru care compania este pusă în situația de a disponibiliza salariații. Primul și, de departe cel mai interesant, este cel legat de competitivitatea companiei în piața de energie. Conform oficialilor CEO, complexul este cam între ciocan și nicovală. Astfel, pe de o parte se poate mândri că este aliniat la normele de mediu iar pe de alta, își bagă unghia în gât pentru că, tocmai din cauza acestei alinieri, este pus în situația de a da oameni afară. Concret, spun reprezentanții companiei, complexul nu este competitiv pe piață tocmai pentru că trebuie să achite bani grei pentru investițiile de mediu, bani care se reflectă în costurile de producție și, implicit, în prețul pe MWh. Mai grav, compania este într-o situație tragi-comică și pentru că este singura care și-a implementat proiectele de mediu, însă nu face față competiției venite din partea altor producători care își permit să vândă mai ieftin tocmai pentru că nu au acele investiții.

    Încălzirea globală… dă oamenii afară

    În același context, al investițiilor de mediu, reprezentanții CEO vorbesc însă și despre o justificare ceva mai amplă privind disponibilizările, respectiv… încălzirea globală. Astfel, conform oficialilor companiei „ultimii ani au dus la schimbări importante în sectorul energiei electrice, generate de doi factori dominanți: noile tehnologii, pe de o parte, și mobilizarea internațională de implementare a unor politici de combatere a fenomenului de încălzire globală, pe de altă parte”.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: