Acasa / Economic / Se caută soluţii pentru creşterile salariale în minerit

Se caută soluţii pentru creşterile salariale în minerit

Liderii de sindicat din Federaţia Naţională Mine Energia (FMME) vor ca la Consiliul de Coordonare, organizat pe litoral, să găsească soluţii la creşterea salariilor din acest an, dar cu privirea îndreptată la modalitatea de aplicare a drepturilor salariale către mineri şi energeticieni. Deşi recunoaşte că solicitarea sindicatelor este una îndreptăţită, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu nu ştie când se va realiza acest lucru.

Dezbaterile Consiliului de Coordonare al Federaţiei Naţionale Mine-Energie vor începe joi într-o staţiune de pe litoral. Subiectele aflate pe ordinea de zi privesc în mod special negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de CE Oltenia, punct important pentru sindicate, avându-se în vedere că aceştia au solicitat creşteri salariale pe 2012. Preşedintele Sindicatului Minerul-Rovinari Pinoasa, Marin Golea, a precizat că vor fi abordate probleme precum investiţiile CE Oltenia în sectorul minier, aplicarea drepturilor salariale, urmare a faptului că sunt mai multe contracte colective de muncă în vigoare şi a modului în care vor fi respectate. „Vor lua cuvântul şi delegaţii. Vom vedea cum conducerea CE Oltenia se angrenează pentru că se constată că există disfuncţionalităţi în modul de abordare a problemelor la fiecare unitate minieră în parte”, a spus Marin Golea. Acesta a recunoscut, însă, că situaţia este extrem de dificilă, în condiţiile în care sunt avuţi în atenţie 19.000 de salariaţi din CE Oltenia iar productivitatea nu mai este aceeaşi. „Trebuie avute în atenţie câmpurile deschise, e vorba şi de exproprieri, de utilaje iar creşterea va fi la nivelul inflaţiei aşa cum am prevăzut în buget. De anul viitor se poate vorbi de alte creşteri salariale”, a mai spus Marin Golea. La rândul lui, vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan a declarat că trebuie găsite soluţii încât foştii angajaţi de la SNLO să aibă aceleaşi drepturi cu cei de la termocentrale. În realitate, acesta consideră că salariile nu pot ajunge la acelaşi nivel dintr-o dată, ci în următorii ani.

Traicu: „Cerere îndreptăţită”

Deşi susţine că „întotdeauna sindicatele vor creşteri salariale”, secretarul de stat pe energie, Rodin Traicu, a adăugat totuşi că „cererea este îndreptăţită”. Secretarul de stat a declarat că „există un protocol pe care l-am analizat, părerea mea este că cererea este îndreptăţită. Sunt probleme legate de productivitatea muncii şi alţi parametrii pentru a putea acorda această creştere salarială. Analiza economică o vom face cu reprezentanţii CE Oltenia astăzi, după vizita în cariere”.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*