Acasa / Headlines / Miliarde pentru hrana asistaţilor social

Licitaţie cu "dedicaţie"?

Miliarde pentru hrana asistaţilor social

Cea mai profitabilă afacere în acest moment este cu siguranţă în domeniul alimentar. Şi dacă mai luăm în calcul şi „deschiderea” unor autorităţi către externalizarea unor servicii de alimentaţie, atunci se deschide şi apetitul multor afacerişti pentru miliardele din bugetul Consiliului Judeţean Gorj. Aşa se face că şefii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Gorj, au pus la bătaie un contract de 75 de miliarde de lei vechi pentru hrana asistaţilor de la centrele sociale din Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, Suseni şi Dobriţa. Ieri s-au deschis plicurile, iar peste câteva zile se va afla şi câştigătorul. La o analiză a celor trei ofertanţi, constatăm că s-au înscris fie firme cu doar câţiva angajaţi sau deloc şi alt obiect de activitate, fie societăţi care au mai beneficiat de bani publici din contractele cu armata.

Peste 800 de persoane ar trebui să primească trei mese pe zi, de la firma câştigătoare. Condiţiile au exclus din start agenţii care nu au mai avut contracte cu statul. Societăţile aspirante la contract trebuie să fi avut, cel puţin un contract similar, în valoare de 16 miliarde de lei vechi şi o cifră de afaceri de 28 de miliarde de lei vechi. Potrivit conducerii DGASPC Gorj, s-au înscris trei firme: Gastrom Group, înfiinţată recent în Târgu-Jiu, Cosema Turist, din apropierea Craiovei şi Wild Group din Motru. Nicolae Ţîrcă, afacerist din Târgu-Jiu are deja experienţă în a lucra cu statul. El a asigurat mâncarea militarilor, din diverse unităţi militare. Acum, Ţîrcă declara jurnaliştilor că nu este prea încântat de suma de nouă lei de persoană pe zi, cu toate acestea s-a înscris la licitaţie. Afaceristul gorjean a reuşit ca, firma să se califice, cu ultima modificare la Registrul Comerţului, înregistrată în februarie 2011 şi număr de ordine în Registrul Comerţului în mai 2010.

Nemulţumiri la farfurie

Gastrom Group vine însă din urmă cu un „bagaj” de nemulţumiri, de când funcţiona în Constanţa. Presa din Craiova prezenta în 2009, nemulţumirile militarilor, care beneficiau de mâncarea lui Nicolae Ţîrcă: „Mai multor angajaţi din armată nu le place mâncarea gătită de firma de catering Gastrom din Constanţa. Unii militari nu sunt de acord să fie obligaţi să ia masa la unitate, ci vor să primească banii. Administratorul Gastrom Group, Nicolae Ţârcă, a declarat pentru GdS că « interesele sunt altele. Li s-au tăiat din salarii şi îi pun să mănânce. Banii nu sunt de la ei din buzunar. Cele mai multe reclamaţii vin de la sergenţi angajaţi. Nici un ofiţer nu s-a plâns de calitatea hranei… Este greu să împaci pe toată lumea, pentru că fiecare are gusturile lui », se justifică Ţârcă” (GdS-2009). O altă firmă, Cosema Turist, cu doar cinci angajaţi în 2009 şi „obiect de activitate: alte servicii de cazare”, vrea să asigure mâncarea asistaţilor din Gorj. Firma din Dolj a înregistrat pierderi anul trecut şi nu mai avea nici măcar un angajat. Mai mult decât atât, a fost acceptată la licitaţie, deşi în obiectul principal de activitate specifică faptul că se ocupă de „cazare” şi nu de alimentaţie. Cel puţin aşa reiese din datele oficiale. În fine, un tânăr patron din Târgu-Jiu care are deja afaceri în alimentaţia de tip fast-food, este participant la licitaţie, având în 2009 o cifră de afaceri, de peste un milion de lei. În zilele următoare vom afla şi cine este firma care va asigura mâncarea asistaţilor din Gorj pentru următorii patru ani. Se pune întrebarea cum s-a stabilit cifra de afaceri la 2,8 milioane de lei şi mai ales, condiţie, să fi avut contracte similare în valoare de 1,6 milioane de lei.

7 comentarii

  1. GASTROM GROUP ESTE O FIRMA DE RENUME SI FOARTE APRECIATA IN INSTITUTIILE MILITARE,

  2. Adevarat!Este o firma foarte buna in domeniul alimentar in ciuda nemultumirii multora deoarece in toata tara a avut contracte si vechile firme care asigurau hranirea au acuzat Gastrom Group pentru mancare deoarece le-a luat afacerea.

  3. Aveti dreptate Gastrom Group a meritat acest contract prin munca depusa la celelalte unitati militare din tara.

  4. Vasy din Bilta

    Dintr-un interviu luat angajatilor firma gastrom mai este renumita si firma Randunica adica muncesti mult si iei pulica !!!

  5. este o mare mizerie gastromgrup are si unitatea 01606 din sibiu nu adat salariile angajatilor de 3 luni mintindoamenii ca vine maine cu salariile tarca siamanta oana de la valcea furat bine armata find ajutat de ministrul oprea favorizandu i contractele siimpartind banii fiind vorba de 14 u m ilitare din tara valoarea fiind de 220miliarde lei tarca nicolaie a inselat multi furnizori siprobleme de astea autoate aceste u m aduce marfa cea mai ieftina si putina un hot care intr o zi cand va crapa nu va lua nimic cu el poate pe ionela

  6. Stim cu toti cine esti asa zisa Corina!Tu crezi ca prin comentariile tale poti schimba parerea oamenilor in legatura cu firma,asta e parerea ta si daca e asa de ce nu te duci tu sa dai salariile daca zici ca firma nu e in stare?

  7. ULTIMII OAMNI! GUNOAIELE SOCIETATII! cititoarea corina are dreptate!

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*