spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesTitularizare cu încălcarea legii ?!

    Titularizare cu încălcarea legii ?!

    Examenul de titularizare s-a desfăşurat pe principiul, deloc recomandat, că legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Cel puţin aşa reiese din legea încălcată, chiar de către Ministerul Educaţiei, prin emiterea unei metodologii, care contrazice un articol de lege. Astfel, potrivit Legii 128 din 1997, în baza căreia s-a întocmit şi evocat metodologia, lucrările trebuiau corectate şi ulterior recorectate, în urma contestaţiilor, în centre universitare. Numai că Ministerul Educaţiei a transmis o metodologie, care ignoră această prevedere şi pasează responsabilitatea în curtea unor inspectorate şcolare din ţară. Mai exact, 11 locaţii din ţară unde se desfăşoară corectura.

    Articolul 11, alineatul 3, din Legea 128 din 1997 prevede: „La concursurile organizate de inspectoratele şcolare, lucrările scrise pentru ocuparea posturilor vacante din învăţământul preuniversitar de stat se evaluează de comisii, pe specialităţi, instituite la nivelul centrului universitar, responsabil cu perfecţionarea personalului din judeţele arondate”. Numai că în realitate lucrurile stau altfel. Prin metodologia transmisă inspectoratelor şcolare nu s-a aplicat litera legii, ci ordinul de ministru. Nu ar fi pentru prima dată când o lege în România nu se regăseşte în metodologie, dar grav este că acele persoane plătite din bani publici să aplice litera legii, ridică din umeri.

    Mitescu nu ştie nimic

    La nivelul judeţului Gorj, responsabilul pentru examenul de titularizare este inspectorul şcolar adjunct Gheorghe Mitescu. În stilul caracteristic, Mitescu s-a ferit de un răspuns, când a venit vorba despre explicarea neconcordanţei dintre lege şi metodologie: „Nu ştiu nimic. Nu vă pot ajuta cu mai mult. Eu ştiu doar că am respectat metodologia”, a spus Mitescu. De fapt, acest funcţionar trebuia să motiveze neconcordanţele identificate de cotidianul „Impact în Gorj”. Nimic mai simplu! Juristul instituţiei de învăţământ putea fi consultat de Gheorghe Mitescu, dar acest detaliu era mult prea greu de realizat pentru inspectorul „(nu) ştie tot”. Astfel, toate lucrările de la examenul de titularizare vor fi corectate, în funcţie de disciplină, la unul din centrele de corectură stabilite la şcoli generale sau licee din: Bucureşti, Alba, Braşov, Cluj, Mehedinţi, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Prahova, Timiş sau Vâlcea.

    Camerele? O prostie!

    Ieri a fost rândul profesorilor să îşi dovedească cunoştinţele. Miza a dat-o, însă, ocuparea unui post de titular sau suplinitor, la concurs participând 500 de cadre didactice. Bătălia se dă pe 39 de posturi titularizabile, iar cele mai multe au fost scoase la Liceul de Muzică şi Şcoala Post Liceală din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Mincu”. Emoţiile examenului au fost dublate de cele stârnite de măsurile de securitate, similare examenului de bacalaureat. „Este o prostie cu aceste camere. Oricum se copiază şi cu ele şi fără ele. Camerele sunt doar pentru cei care nu au « spate »”, a spus o tânără profesoară, care a candidat pentru un post titularizabil. Un alt cadru didactic a acuzat măsurile de securitate extreme şi chiar intimidarea profesorilor, prin prezenţa unui număr mare de poliţişti. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj spun că şi în anii anteriori examenul a fost strict la capitolul măsuri. Din cele 39 de posturi titularizabile în Gorj, cele mai multe sunt la două unităţi de învăţământ: Liceul de Muzică şi Şcoala Postliceală din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Mincu”. Doar nouă posturi sunt de cultură generală.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: