Acasa / Headlines / Vasile Pintea, coleg cu Picasso şi Chagall expune în oraşul lui Brâncuşi

Vasile Pintea, coleg cu Picasso şi Chagall expune în oraşul lui Brâncuşi

Vasile Pintea, un cunosc artist plastic se află pentru o lună în oraşul marelui Constantin Brâncuşi, cu aproximativ 100 de lucrări, printre care lucrări originale ale lui Marc Chagall, Bernard Buffet, Michef Ciry sau Hans Hartung. A expus alături de Picasso, a trăit la Paris, în lumea unde arta se mânca pe pâine şi acum a venit la Târgu-Jiu, în încercarea de a le insufla şi gorjenilor această minunată îndeletnicire. Ieri a avut loc lansarea expoziţie iar după 16 ani, artistul Vasile Pintea a fost primit cum nu se putea mai bine, având în vedere experienţa şi notorietatea pe care le poartă.

Pictorul timişorean, Vasile Pintea se află pentru o lună în oraşul lui Brâncuşi, pentru a expune lucrări interesante, realizate în cel mai mic detaliu, printr-o tehnică impresionantă. A trăit 25 de ani la Paris, unde a expus, în marile galerii de artă alături de Picasso, Marc Chagall, Bernard Buffet, Michef Ciry sau Hans Hartung. Chiar dacă artistul a împlinit anul acesta 81 de ani, reuşeşte să redea, prin artă, tehnica digitală, aşa cum numai un profesionist o poate face. A venit la Târgu-Jiu după 16 ani aducând în faţa publicului lucrări originale, da şi lucrări ale marilor artişti pe care i-a întâlnit. A dorit ca şi gorjenii să poată ave ocazia să vadă în original o lucrare a lui Marc Chagall, sau de ce nu a lui Bernard Buffet. „Am aduc lucrări din diverse perioade. Eu sunt un pictor puţin mai în vârstă decât ceilalţi Am aduc de data aceasta pictură în ulei şi pictură digitală, făcută pe calculator, la vârsta mea fiind o practică inedită. Am început să descopăr şi noutăţile tehnice şi să le aplic, în creaţie. La dorinţa direcţiei acestui muzeu am adus un grup de lucrări ale unor colegi cu care am expus la Paris, în nenumăraţi ani, a unor personalităţi de notorietate cum ar fi Marc Chagall, Bernard Buffet, Michef Ciry sau Hans Hartung, pentru curiozitatea gorjenilor de aici şi de ce nu, pentru interesul lor. Poate că sunt mulţi care nu au văzut cum arată un Shagall original. În expoziţie sunt cam 90 de lucrări”, a spus Vasile Pintea.

Lucrări de sute de euro

Expoziţia, adusă la Târgu-Jiu de maestrul Vasile Pintea este o expoziţie cu vânzare, iar preţurile variază de la 300 de euro până la 2.000 euro, în funcţie de complexitatea lucrării, dar şi tehnica folosită. „În Gorj vin pentru a treia oară. Acum 16 ani am venit cu o expoziţie şi am participat chiar la un festival de poezie. Am primit invitaţie din nou de la profesorul Petre Suciu, un om minunat. Expoziţia este cu vânzare, o vând toată. Grafica asistată de calculator, o lucrare ajunge la 300 de euro. La pictură preţurile sunt mai mari, în funcţie de mărime, de tehnică, ajung până la 1.500-2.000 euro. Expoziţia o voi ţine o lună de zile, până pe 17 iunie. Va fi deschisă publicului o lună, astfel încât toată lumea să poată veni să vadă lucrările”, a mai spus Vasile Pintea.

Un om între oameni…

Ca mod de exprimare, Vasile Pintea se remarcă în mai multe genuri ale creației. Fiind apreciat de critici drept un remarcabil desenator, Vasile Pintea abordează figurativul realizând o suită de ilustrații, atât la ediții bibliofile (Ciulinii Bărăganului de Panait Istrati, colecția Luceafărul de Mihai Eminescu, seria de povești de Ion Creangă), precum și numeroase alte ilustrații pentru scriitori contemporani (Constața Marcu, Anghel Dumbrăveanu, Adrian Năstase, etc.). Fiind un desenator remarcabil, cu o impresionantă ştiinţă şi sensibilitate, a socializat foarte mult şi a început să aibă relaţii bune cu diferiţi scriitori care de-a lungul timpului i-au cerut să le ilustreze operele. Astfel a ajuns să lucreze cu nume cunoscute precum Mihai Eminescu, George Coşbuc şi mulţi alţii. Este de apreciat faptul că Vasile Pintea şi-a îndreptat privirea spre Gorj şi a ales, ca şi aici, gorjenii să aibă parte de o călătorie artistică impresionantă, alături de nume mari ale artei contemporane şi nu numai, după cum a declarat chiar directorul Muzeului Judeţean, care a mărturisit că „întreaga creaţie a lui Vasile Pintea, ajuns la maturitate deplină a operei sale, este un adevărat spectacol al sensibilităţii, al exploziilor cromatice, a linie elegante, de un desăvârşit rafinament”, a spus Dumitru Hortopan.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*