Acasa / Actualitate / A pictat o convorbire de pe Internet

În cadrul unui proiect,

A pictat o convorbire de pe Internet

O gorjeancă sparge tiparele artei în capitală. Artistă de mică, gorjeanca Cuzina (nume real Cristina Toma), impresionează bucureștenii cu ideile inovatoare și mai ales cu originalitatea lucrărilor ei. Implicată în zeci de proiecte, cu sute de premii la activ, Cuzina își vinde lucrările atât în țară cât și în străinătate.

A pictat o convorbire de pe net

Implicată într-un proiect de arte plastice ,,Puzzle Project Art Festival,,, pe tema dragostei, Cuzina a surprins participanții la eveniment cu o idee cât se poate de originală. Considerând că trăim într-o lume a vitezei, unde Internetul este cea mai rapidă cale de comunicare, artista a pictat, pe zidul tersasei de pe acoperișul Teatrului Național din București, un dialog personal. ,,Datorită comunicării de pe Internet, relațiile și comunicarea tind să devină virtuale, mi s-a părut interesant să pictez un dialog, pentru că asta înseamnă să adaptezi creația la vremurile în care trăim”, a declarat tânăra. Lucrarea de trei metri a fost expusă pe acoperișul Teatrului, iar cei curioși au putut s-o admire toată vara. Acest festival este deja la cea de-a treia ediție, fiind un festival care reunește arte plastice, muzică, proiecții video, workshopuri, expoziții foto până la dezbateri publice pe diverse teme. La acest eveniment au participat și artiști din Turcia, Palestina, Israel, Croația și Marea Britanie.

,,Am împlinit visul mamei”

Artista își aduce aminte cu drag de copilărie, vârsta ce a inspirit-o atât de mult în lucrările sale. Copilărind în satul Boroșteni, situat la 3 kilometri de Hobița lui Brâncuși, Cuzina și-a inițiat viața de artist pornind de la acest aspect. Viața rurală, căminul familial dar și natura, sunt teme esențiale ale expozițiilor care au făcut-o atât de remarcată. În toți acești ani de studii, i-au fost alături familia dar și profesorii, cunoscuți artiști plasticieni printre care sculptorul Gheorge Plăveți dar și Constantin și Maria Blendea, cu care artista a rămas în strânsă colaborare. Astfel ,,am început să pictez de mică. Mama, fiind profesoară de franceză și iubitoare a artei plastice, mi-a acordat credit și mi-a pus culorile în mână. Pictam pe unde apucam până când am început să studiez arta la adevărata ei valoare. Conturându-mi toate aceste aspecte în minte am urmat Liceul de Arte Plastice din Craiova, Universitatea de Arte din București dar și Masterul pe Arte Vizuale. A deveni artist plastic a însemnat pentru mine o condiție, aceea de a-i îndeplini mamei mele acest vis”.

Lucrările, expuse în toată lumea

Artista, ajunsă la vârsta de 30 de ani, se poate mândri cu expozițiile sale, deloc puține la număr. Într-una din expoziții, Cuzina a încercat să surprindă iubitorii de artă, prin lucrări neobișnuite realizate din colaj cu pene. Intitulată simplu ,,S-a mai făcut”, artista a dorit să sublinieze faptul că în România este aproape imposibil să fi original. De menționat este faptul că expoziția a fost premiată. Artista a bucurat și cititorii librăriei din Cărturești cu o expoziție, denumită ,,Accesorii de lux”, tablouri ce ilustrează un pistol, simbol al autoapărării. ,,Cred că valorile culturale sunt tot mai greu asimilate de către societatea noastră, o societate în care consumismul a ocupat cu forță, rând pe rând, toate frecvențele pe care mai puteam rezona cu creația artistică. De aici și revolverul din pictura mea, un laitmotiv născut din atitudinea de autoapărare a artistului față de agresiunea consumeristă la care este supus zi de zi, pe străzi întunecate sau în lumina reflectoarelor, prin intermediul mass-media sau în interacțiunea zilnică cu semenii”, crede artista. De menționat este faptul că aceasta a expus și în Franța, Grecia, Italia, Portugalia, SUA, India, Germania şi Irlanda.

De zece ani, căsătorită cu actorul Cuzin Toma

De când locuiește în București, artista figurează mai tot timpul ,,prezent” la toate evenimentele mondene. Acest fapt nu se datorează în totalitate numai ei, ci și actorului Cuzin Toma cu care este căsătorită de aproape 10 ani. Actorul, care activează în prezent la Teatrul Mic din București, este și el gorjean, copilărind o vreme la Peștișani. De la viața simplă până la ,,viața de vedetă”, nu a fost decât un pas. Urmând facultatea de Teatru din București, actorul s-a remarcat și astfel a reuși să se integreze și în lumea filmului, lucrând cu cei mai mari regizori români ai tuturor timpurilor, Sergiu Nicolaescu, Horațiu Mălăele dar și Lucian Pintilie. În acest an, actorul a început colaborarea și cu studiourile Media Pro și poate fi văzut pe micile ecrane în telenovele românești. Printre cele mai importante filme care l-au adus pe culmile gloriei, s-a numărat ,,Supraviețuitorul”, un film regizat de cunoscutul Sergiu Nicolescu, unde a jucat alături de Loredana Groza, George Mihăiță, Ion Dichiseanu, Cristi Iacob și alții. Din spusele soției, un mare vis al actorului este acela de a juca o piesă pe scena Teatrului ,,Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. ,,Având în vedere că fost dansator la <>, Cuzin s-ar întoarce cu drag în Târgu-Jiu, dar de data aceasta ca actor. M-am gândit și eu la o expoziție în acest oraș mirific”, a mai spus Cuzina.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*