spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateAgricultura judeţului are de suferit

    Agricultura judeţului are de suferit

    Domeniul agricol, din Gorj are de suferit, potrivit directorului Ion Popescu, de la Direcţia pentru Agricultură Gorj. „Evoluţia fenomenelor climaterice din iarna anului 2010 dădea garanţia unei dezvoltări normale a culturilor de cereale paioase în toamna anului 2011, dar modul în care au evoluat aceste fenomene în primăvară au creat probleme atât la dezvoltarea vegetativă, cât şi în modul de pregătire şi desfăşurare a campaniei de însămânţări”, a adăugat Popescu. Cu alte cuvinte, agricultura va avea de suferit şi se pare că acest „fenomen” nu este datorat numai lipsei de precipitaţii.

    Într-o conferinţă de presă, desfăşurată ieri la Palatul Administrativ, directorul Direcţiei pentru Agricultură(DA) Gorj, Ion Popescu a prezentat situaţia culturilor acestui an, declarând că aceasta nu este tocmai „pe roze”. „În primă fază au fost probleme legate de gradul ridicat de umiditate al terenurilor, ca mai apoi, lipsa precipitaţiilor să influenţeze negativ, pregătirea terenului şi însămânţarea, mai ales în ceea ce priveşte culturile din epoca I-ovăz, mazăre, orzoaică, existând depăşiri ale perioadei optime de însămânţare”, a spus Popescu. Acesta şi-a exprimat nemulţumirile şi faţă de situaţia Direcţiei, care în momentul de faţă trece printr-o acută criză de personal, ca urmare a disponibilizărilor şi a crizei „Spre deosebire de anii trecuţi, când Direcţia pentru Agricultură Gorj, dispunea de un număr de specialişti, ce îşi desfăşurau activitatea pe teritoriul judeţului, în prezent există numai personalul de execuţie, aferent activităţilor derulate, numai la sediul DA Gorj, motiv pentru care legătura cu fermierii şi structurile administraţiei locale este mai greoaie”, a adăugat directorul DA Gorj. Tot în conferinţa de ieri, directorul a făcut anumite specificaţii şi în privinţa erbicidării culturilor, unde nici aici, realizările „lasă de dorit”. Motivul invocat, lipsa echipamentelor tehnice, care ar trebui să asigure acest proces „În privinţa erbicidării culturilor, realizările sunt nesatisfăcătoare, printre cauze fiind numărul redus de tractoare şi maşini agricole şi suprapunerea perioadei de însămânţări cu perioada oprimă de erbicidare.

    Producătorii de legume, luaţi la control

    Producătorii de legume, dar şi agenţii economici care comercializează produse de protecţia a plantelor, nu au scăpat de controale. Astfel, potrivit directorului Popescu „s-au efectuat controale la un număr de şapte agenţi economici autorizaţi pentru comercializarea materialului săditor pomicol, precum şi la trei pepiniere silvice. S-au înregistrat şi autorizat patru producători de legume, pentru comercializarea de material săditor. Au fost prelevate 17 probe de sol pentru nematozi, în vederea în vederea înfiinţării de culturi de cartof şi 16 probe din sere şi solarii”. Tot în această perioadă au fost efectuate 19 inspecţii la agenţi economici, care comercializează produse de protecţia plantelor. S-au prelevat 22 de probe din produse vegetale, pentru analize de laborator.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: