spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateAltfel de înţelesuri

    Altfel de înţelesuri

    Sfârşitul de săptămână a oferit iubitorilor de artă un nou popas, la Galeriile Muncipale de Artă din Târgu-Jiu, printre linii, forme şi simplitate. Dezbrăcate de culori, însă, lucrările provoacă şi în acelaşi timp amintesc că totul are un început. Noi înţelesuri ies la iveală din mişcarea creioanelor, a tuşului sau cărbunelui.

    Lucrări de desen variate ca expresie şi stil aşteaptă ca iubitorii de artă, să le cunoască povestea. Este în fapt o manieră prin care artiştii plassici din Târgu-Jiu şi din judeţ încearcă să ne vorbească tuturor prin limbjul artei. Indiferent de zona din care vine, sculptură, sticlărie, grafică sau pictură, drumul nu începe fără un proiect, fără o stare şi mai ales fără un scop. Dacă puterea culorilor se vede în expresia tabloului , un plus de spiritualitate capată arta şi prin simplitate. Lucrările poartă semnătura unor nume de referinţă ca Valer Neag, Paul Popescu, Ileana Gheorghiu, Florin Gheorghiu, Mihai Ţopescu, Paul Popescu, dar pe lângă implicarea fiecăruia dintre cei aproape 20 de expozanţi, la fel de importantă rămâne tradiţia evenimentului. Artiştii vorbesc de stare, umanitate, spiritualitate, mişcare, echilibru, vorbesc de tot ceea ce are un început înainte de a se dezvolta în profunzimi. „Nu poţi să te aştepţi ca publicul să înţeleagă întotdeauna întocmai mesajul şi nu de la prima vedere, dar contează că încearcă. În fond şi noi tot acest lucru facem, încercăm noi abordări, noi provocări, dar publicul dacă îşi face timp să vină la Galerii, tot este mai aproape de semnificaţia lui. Desenul este o măiestrie, de la el pleacă totul iar ca şi tehnică are multe de spus. În plus, vine încărcat de istorie iar trecerea timplului îi dă căldură, emoţie, spiritualitate. Poţi surprinde un copil jucându-se, poţi să spui o poveste în mişcare”, a mărturisit artistul, Valer Neag.

    Expoziţia, o provocare pentru artişti

    Evenimentul este unul de tradiţie, ca şi organizare. „Desenul” este mai mult decât o expoziţie, este o provocare, acum că ne-am dezbrăcat de culoare şi am scos la iveală armura de idei pe care aşezăm noi sensuri. Fiecare artist sau categorie de artişti, fie ei sticlari, sculptori sau graficieni , împrumută lucrării din sensibilitate şi forţă. Iar lângă ele, se aşează cuminte jocul de linii, nu conflictul care poate apărea la culori”, a subliniat Florin Gheorghiu, vicepreşedinte Uniunii Artiştilor Plastici din Târgu-Jiu. Dacă din câteva impresii şi mărturii, publicul se poate simţi intrigat să descopere cu sufletul lucrările de desen, extrem de încântaţi am găsit la Galeriile de Artă câţiva tineri studenţi la Arte. „Îmi plac desenele, pentru că sunt simple iar tocmai această simplitate trebuie învăţată câteodată. Vorbesc şi ca tehnică şi ca emoţie. Au lumină, stil, şi au suflet. Şi cei mai mari pictorii lumii au slujit desenului. Mai mult, pe mine nu mă ajută doar ca studiu acest vernisaj, îmi dă prilej de noi înţelesuri”, a declarat unul dintre ei.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: