Angajatele APIA, suspendate din funcții!

0
12

Delia Mercioiu, fostă şefă a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Gorj, împreună cu o altă angajată a instituţiei, Otilia Arjocu au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie. De asemenea cele două au fost suspendate din funcţii până la finalizarea cercetărilor.

Cele două salariate ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Gorj, Delia Mercioiu şi Otilia Arjocu, trimise în judecată de către DNA pentru fraudare de fonduri europene au fost ieri, suspendate din funcţii până la finalizarea cercetărilor. Pe lângă acest lucru fosta şefă APIA va fi suspendată şi din Partidul Democrat Liberal din care făcea parte. Anunţul a fost făcut de Dan Vâlceanu, preşedintele PDL Gorj. Organele de cercetare penală au solicitat informații și documente de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. O parte din angajații instituției au dat declarații cu privire la acest caz. Dacă se dovedește că au însușit fonduri din bugetul comunitar în mod fraudulos, atunci cele două funcționare publice își vor pierde locul de muncă pentru că li se va desface contractul de muncă. „Instituţia noastră a primit o adresă de informare din partea DNA-ului, prin care ni se aduce la cunoştinţă că 2 funcţionari publici din cadrul Instituţiei noastre, Delia Petrescu (fostă Mercioiu) şi Arjocu Otilia, funcţionar public la Centrul Local Motru au fost trimise în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni în anul 2011. Sigur în această perioadă, organele de cercetare penală au solicitat informaţii şi documente din Instituţia noastră şi o parte din colegii noştri au dat declaraţii la organele abilitate. Urmează să emitem actul administrativ, respectiv decizia de suspendare a raporturilor de servicii celor doi funcţionari până la finalizarea proceselor penale”, a declarat ieri la un post local de radio, Constantin Negrea, director executiv APIA Gorj.

Fostul director executiv al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Gorj, Delia Mercioiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Mercioiu este acuzată că și-a influențat angajații pentru a-i facilita subvenții tatălui ei. În urma cercetărilor a reieșit faptul că acesta nu ar fi avut în proprietate suprafețele de teren declarate. Tatăl fostului director a obținut fonduri europene în mod ilegal. Suma primită în mod fraudulos este de 70.000 de lei. Alături de cei doi mai sunt trimiși în judecată Otilia Arjocu, consilier APIA la Centrul Local Motru, Ion Băloi, fost viceprimar al comunei Padeş la data faptelor, în prezent referent, şi Haralambie Stoicănel, agent agricol în cadrul primăriei la data faptelor. Cei de la DNA au dispus trimiterea în judecată pentru fraudare de fonduri europene.

Se va recupera prejudiciul?

Prejudiciul cauzat, în sumă de aproape 70.000 lei va putea fi recuperat. Agenţia de Plăți și Intervenții în Agricultură Gorj s-a constituit parte civilă în procesul în care sunt acuzate cele două angajate. „Tatăl directoarei, respectiv Petrescu Mihail ar fi obţinut fără drept de la APIA Gorj o sumă de aproape 70.000 lei, constând atât în fonduri europene cât şi în partea de cofinanţare de la bugetul naţional de stat. APIA Gorj s-a constituit parte civilă cu suma de 69.167 lei care reprezintă finanţarea casată în mod necuvenit de Petrescu Mihai în campania 2011”, a declarat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here