spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateAnimale sălbatice împuşcate cu ajutorul autorităţilor locale!

    Animale sălbatice împuşcate cu ajutorul autorităţilor locale!

    Mai multe situaţii critice prin care vieţile gorjenilor au fost puse în pericol din cauza animalelor sălbatice, determină luarea de măsuri din partea autorităţilor judeţului. Astfel, atât reprezentanţii Prefecturii, cât şi cei ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj apelează acum, la aleşii locali, dar şi la administratorii fondurilor de vânătoare, pentru a identifica speciile de urşi, lupi şi pisici sălbatice ce pot fi sacrificate.

    Dacă până în acest an, reprezentanţii fondurilor de vânătoare erau înştiinţaţi cu privire la efectivul de specii de animale sălbatice ce pot fi sacrificate prin împuşcare, în această toamnă, autorităţile din Gorj vor fi solicitate de Instituţia Prefectului şi APM Gorj, în vederea identificării speciilor de urşi, lupi şi pisici sălbatice. Potrivit documentului primit de cele două instituţii de la ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, ce pun în pericol sănătatea şi siguranţa publică, dar şi cele care se află în intravilanul localităţilor, punând în pericol siguranţa animalelor domestice şi a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare. „Acum, se solicită sprijinul comunităţilor locale în identificarea acelor exemplare care pun în pericol sănătatea, siguranţa publică, a animalelor. Vrem să avem o colaborare mai apropiată cu autorităţile publice locale şi cu cetăţenii care au identificat asemenea specimene. Aceste identificări se vor face atât cu autorităţile locale, cât şi cu administratorii de fonduri de vânătoare. Numărul este deja alocat în urma inventarierii din primăvară”, a spus Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

    Zeci de exemplare, sacrificate

    Numărul speciilor de animale sălbatice din localităţile Gorjului a fost stabilit încă din primăvară, de echipe mixte compuse din reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj şi administratorii celor 8 fonduri de vânătoare din judeţ. Primăriile vizate pentru a trece la identificarea speciilor de faună sălbatică sunt îndeosebi cele din zona montană. „Per total, la nivelul judeţului Gorj pot fi sacrificaţi în acest an, 12 exemplare de urs, 13 de lup şi 4 de pisică sălbatică. Noi va trebui să comunicăm toate aceste lucruri împreună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, autorităţilor locale şi să îi şi atenţionăm pentru respectarea cu stricteţe a acestor prevederi”, a declarat subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca.

    Lupii au făcut ravagii la Polovragi

    Îngrijorător este faptul că, după ce duminică două persoane din comuna Padeş au ajuns la spital muşcate de urs, în noaptea de duminică spre luni, mai mulţi localnici din Polovragi au fost atacaţi de lupi. De aceea, primarii din Gorj văd cu ochi buni o colaborare în vederea îndepărtării „duşmanilor” sălbatici ce ameninţă comunităţile. „Este foarte bine venită fiincă şi azi-dimineaţă au venit nişte cetăţeni la primărie că azi-noapte (n.r. duminică noapte) au venit 6 lupi, au intrat în oi, le-au omorât 3-4 animale şi vin în fiecare noapte. Au coborât lupii de la munte şi vin în permanenţă”, a precizat primarul comunei Polovragi, Ştefan Făsuescu. Adresele ce urmează a fi emise către administraţiile publice locale din Gorj vor informa fiecare primar despre numărul maxim de intervenţie pe care îl are la dispoziţie, precum şi cu privire la gestionarii de fonduri cinegetice din judeţ.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: