Acasa / Actualitate / Au început să vină despăgubirile pentru porcii uciși din cauza peste porcine africane. Cine sunt primii beneficiari

Au început să vină despăgubirile pentru porcii uciși din cauza peste porcine africane. Cine sunt primii beneficiari

Despăgubirile pentru porcii uciși ca urmare a apariției focarelor de pestă porcină africană au început să sosească. Cinci familii din localitatea Crușeț au intrat în posesia banilor. Este vorba de compensații acordate de stat în valoare de 10 lei/kilogramul de carne în viu pentru un porc adult și de 15 lei/kg pentru un porc tânăr. Despăgubirile vor continua să fie acordate în comuna Crușeț. „Este prețul pieței și oamenii sunt mulțumiți de nivelul despăgubirilor. Ei își pot cumpăra alte animale sau carne pentru sărbătorile de iarnă. Săptămâna viitoare vor fi acordate compensațiile pentru familiile din Târgu Jiu, unde au fost eutanasiați 44 de porci. Se va continua cu acordarea despăgubirilor la Runcu și Turcinești“, a spus Nicolae Călescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Gorj.

Despăgubirile care depășesc 10.000 de lei se acordă doar prin virament bancar, cum este cazul unui fermier din comuna Turcinești care creștea porci din rasa Mangalița.

21 de focare de pestă porcină africană în județul Gorj

În județul Gorj sunt în momentul de față 21 de focare de pestă porcină africană. Ultimele două cazuri au fost confirmate ieri în localitățile Mătăsari și Slivilești. „Nu avem nicio altă suspiciune. Au fost sacrificați până astăzi 172 de porci și 27 de porci au fost morți din cauza bolii. La noi, focarele apar izolat, asta și pentru că luăm măsuri imediate, prin eutanasierea animalelor, dezinfecțiile în gospodării, covoarele absorbante și catagrafierea zonei“, a menționat Nicolae Călescu.

Un focar este declarat închis, după ce timp de 45 de zile nu se înregistrează un nou caz de îmbolnăvire.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*