spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateCardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie

    Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie

    Începând de săptămâna viitoare, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu. Astfel, doar în baza acestui card, gorjenii pot beneficia de servicii medicale gratuite. Conducerea CJAS Gorj a anunţat că la nivelul judeţului Gorj au fost activitate până la ora actuală peste 170.000 de carduri.

    cititor-card-sanatate

    Deşi ar fi trebuit să devină obligatoriu încă de la 1 mai, cardul de sănătate a fost amânat până la începutul lunii septembrie, asta datorită sincopelor care nu au lipsit de la implentarea acestui nou program de sănătate. „De la 1 septembrie cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale şi unicul instrument de a dovedi calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Pentru aceasta, sunt mai multe probleme care au fost ridicate de-a lungul acestei perioade de implementări. Este vorba de distribuţia cardului de sănătate care a început de anul trecut şi care este o distribuţie continuă pentru că acest card va fi tipărit în permanenţă. Vorbim de cei care împlinesc vârsta de 18 ani şi se dă comandă de tipărire automată în sistem, vorbim de cei care sunt neasiguraţi şi la un moment dat vor deveni asiguraţi. De aceea, această tipărire va continua pentru mulţi ani de acum încolo. Cei care li s-au tipărit cardurile şi nu au intrat încă în posesia lor, vor intra la un moment dat şi cu siguranţă că cei care au avut nevoie de servicii medicale au intrat în posesia lor.

    daniel-bondoc-(1)Cei care nu au încă carduri de sănătate emise nu trebuie totuşi să îşi facă griji, asta deoarece conducerea CJAS Gorj a anunţat că serviciile medicale vor putea fi decontate în continuare. În situaţia în care asiguratul a pierdut sau a distrus cardul, până la emiterea unui nou card, acesta va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate. „Pentru cei care încă nu li s-au emis cardurile de sănătate, ca şi până acum ei vor putea beneficia în continuare de servicii medicale. Pentru cei care le-au pierdut sau le-au deteriorat, decontarea serviciilor medicale se va face numai pe bază de adeverinţă eliberată de către Casa Judeţeană de Asigurări. De asemenea, cei care refuză utilizarea cardului pe motive religioase trebuie să se prezinte la sediul CJAS unde li se va elibera o adeverinţă valabilă 3 luni, deci la fiecare 3 luni trebuie să vină şi să ridice această adeverinţă”, a mai spus Daniel Bondoc, directorul CJAS Gorj.

    Peste 60% dintre gorjeni şi-au activat cardurile

    Numărul cardurilor de sănătate ridicate de asigurați și activate a crescut vertiginos, astfel că și Gorjul stă bine la acest capitol, alături de județele în care oamenii au înțeles rolul și motivele pentru care cardul trebuie să devină ca o carte de vizită pentru asigurat și să-l scutească de birocrație și drumuri în plus. Dacă la începutul introducerii, cardul s-a lovit de refuzul a zeci de gorjeni, situația s-a schimbat în prezent, potrivit conducerii CJAS Gorj. „Din totalul de 256.000 de carduri care au fost distribuite şi tipărite în judeţul Gorj, la această oră avem un număr de 173.210 carduri active ceea ce înseamnă un procent de 67,47% din cele emise şi din cele distribuite înseamnă un procent de 68,13%”, a declarat Daniel Bondoc. Totuşi, la sediul Casei de Asigurări mai aşteaptă încă să fie ridicate peste 2000 de carduri. „În acest moment au fost 2 tranşe de tipărire a cardurilor de sănătate, una care a fost anul trecut, un număr de 245.485 de carduri şi una anul acesta, un număr de 11.219, un total de 256.794 carduri tipărite pentru judeţul Gorj. Dintre acestea, nedistribuite, deci care s-au întors la noi au fost un număr de 13.146, deci un procent de sub 5%. Dintre acestea, ulterior au mai fost distribuite prin Casa Judeţeană 3854 şi prin medicii de familie 6454, deci au rămas de 2858 care sunt încă la sediul nostru- practic acestea le putem considera nedistribuite, vorbim de un procent de puţin peste 1%”, a mai anunţat directorul CJAS Gorj. Nu au lipsit nici cereri pentru un nou card de sănătate fiind înregistrate un număr de 1497 de carduri ce au fost pierdute sau distruse, dintre acestea fiind peste 40 de carduri ce au fost tipărite greşit sau nu au funcţionat, acestea din urmă fiind retipărite pe cheltuiala Imprimeriei Naţionale.

    Bondoc: „Sistemul va face faţă”

    Cât despre problemele privind utilizarea acestui card, conducerea CJAS Gorj spune că în ultimele săptămâni nu au mai fost semnalate nici din partea furnizorilor de serviciilor medicale, nici din partea asiguraţilor. Directorul Daniel Bondoc susţine că în cazul în care sistemul nu este funcţional pentru anumită perioadă de timp, furnizorii sunt obligaţi să asigure asistenţă medicală. „În momentul în care sistemul să spunem că va avea o sincopă, orice furnizor de servicii medicale trebuie să asigure asistenţă medicală în acel moment asiguratului, deci în niciun caz dacă sistemul nu va funcţiona 5 minute sau o jumătate de oră trebuie ca asiguratul să sufere, pur şi simplu se va trece în acel registru ora la care nu a funcţionat. Dar, în ultimele săptămâni, nu au mai existat astfel de probleme şi credem că după toate testele şi după faptul că s-a ajuns la un nivel de 70% de servicii medicale raportate şi decontate cu ajutorul cardului, ceea ce înseamnă foarte mult, înseamnă că sistemul va face faţă”, a declarat Daniel Bondoc.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: