Acasa / Actualitate / Câte drumuri expres va avea România, hartă detaliată

Câte drumuri expres va avea România, hartă detaliată

După semnarea contractelor pentru construirea primului drum expres din România, Craiova – Piteşti, autorităţile au lansat procedurile pentru încă şase şosele de acest tip. Cele mai multe vor fi construite în estul ţării şi vor conecta oraşe mari din Moldova cu porturi de la Dunăre şi Marea Neagră, conform economica.net.

Drumul Expres Craiova – Piteşti, cunoscut şi ca „Autostrada Ford”, a dat startul noului tip de şosele care ar urma să fie construite în România.

Pentru acest drum nou au fost semnate deja contractele de proiectare şi execuţie a primelor două tronsoane, cu italienii de la Tirrena şi constructorul român Dorinel Umbărescu.

Următorul drum expres care ar urma să fie construit în România ar putea fi în estul ţării. Este vorba de noua şosea de mare viteză care va lega oraşele Ploieşti – Buzău – Focşani – Paşcani. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat anul trecut contractele pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru noul drum. Aceste studii vor stabili şi dacă noua şosea va avea regim de autostradă sau de drum expres.

După studiile de fezabilitate pentru şoseaua de mare viteză care ar urma să lege Capitala de Moldova, CNAIR a mai lansat anul acesta licitaţii şi pentru alte drumuri expres.

Acestea vizează elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie pentru:

Drum Expres Craiova – Târgu Jiu , valoarea estimată contract – 26,26 milioane de lei,

Drum Expres Focşani – Brăila – 24,29 milioane de lei

Drum Expres Brăila (Jijila) – Tulcea (Cataloi) – 22 milioane de lei

Drum Expres Buzău – Brăila – 27,34 milioane de lei

Drum Expres Constanţa – Tulcea – 29,33 milioane de lei

Drum Expres Bacău – Piatra Neamţ – 13 milioane de lei

Primul proiect, Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu, este o noutate şi nu a apare pe Harta Drumurilor Expres din Master Planul General de Transport (foto jos), aprobat în 2016. În schimb, în MPGT era prevăzut în zonă un drum trans-regio între Filiaşi şi Târgu Jiu.

De asemenea, în MPGT apărea ca drum expres şi Autostrada Sudului, Bucureşti – Alexandria – Craiova – Timişoara, pe care Guvernul Viorica Dăncilă vrea să o construiască prin Parteneriat Public – Privat.

În schimb, proiectele de drumuri expres din estul ţării lansate anul acesta la licitaţie figurează şi în Master Planul General de Transport, dar cu termene de implementare din 2021 încolo. Spre exemplu, perioadele de implementare pentru DX Brăila – Tulcea şi DX Constanţa – Tulcea sunt 2027 – 2030, respectiv 2031 – 2032, conform MPGT.

La fel ca autostrăzile, drumurile expres au două benzi pe sens, ocolesc localităţile şi nu se întâlnesc la nivel cu altă cale de transport. Nu au însă bandă de siguranţă ca autostrăzile.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*