Concurs de proiecte pentru construcția parcării de la Piața Centrală

0
28

Conducerea Primăriei municipiului Târgu Jiu vrea să se organizeze un concurs de proiecte pentru construcția parcării de la Piața Centrală „Vorbim de o parcare centrală, nu la periferie. Parcarea respectivă nu trebuie făcută oricum. E nevoie să aibă un anumit aspect. Având proiectul gata făcut, Primăria poate să scoată la licitație proiectul ca atare. Primăria oricum nu pierde, dar poate câștiga o imagine bună, dar și bani”, a spus primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Conducerea Primăriei Târgu Jiu merge pe soluția ridicării unui nivel pe amplasamentul parcării actuale. „Cred că trei niveluri ar fi mai mult decât este nevoie. Vorbim de o parcare de tranzit. Creșterea cu peste 100 de locuri este parcare este suficientă”, a declarat Romanescu.

Construcția parcării supraetajate de la Piața Centrală

Târgujienii nu vor avea parte prea curând de o parcarea încăpătoare în zona Pieței Centrale. Contractul de concesiune între Primăria Târgu Jiu și societatea care administrează în prezent parcarea expiră la sfârșitul acestui an, astfel încât lucrările de construcție ar putea să înceapă, în cel mai fericit caz, abia anul viitor. „Este clar că lucrările de construcție vor putea începe anul viitor”, a precizat primarul municipiului Târgu Jiu.

Există două variante: parcarea supraetajată să fie construită de către un investitor privat care să concesioneze terenul pe o perioadă mai îndelungată sau investiția să fie realizată chiar de Primăria Târgu Jiu, care urmează să recupereze investiția din încasările realizate ulterior.

Parcarea ar putea fi realizată dintr-un credit

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a spus că parcarea de la Piața Centrală este cea mai rentabilă din oraș ca urmare a fluxului mare: „Vorbim de o parcare eficientă, pentru că există un flux permanent acolo care nu este pe perioadă îndelungată. 90% din cetățenii care vin în parcarea respectivă stau cel mult o oră. Valoarea estimată a proiectului era undeva la 57 de miliarde de lei vechi, iar valoarea de amortizare a investiției era de șapte ani. Din punctul meu de vedere, orice investiție care se amortizează în 10 sau 15 ani și care rămâne pe amplasamentul respectiv este o investiție eficientă pentru orice entitate. Trebuie să luăm în considerare această variantă, ca primăria să contracteze un credit pentru realizarea parcării supraetajate, iar din veniturile pe care le obține prin taxarea locurilor să își poată achita creditul, iar costurile se pot amortiza în zece ani din veniturile pe care le aduce. Dacă o să avem prevăzuți banii pentru concursul de proiecte, iar, dacă se va constata că cea mai bună soluție este realizarea investiției de către Primăria Târgu Jiu, atunci putem să contractăm un credit”, a mai precizat Romanescu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here