Confecţia Târgu-Jiu, în reorganizare!

1
10

Confecţia Târgu-Jiu se află în plin proces de reorganizare, motiv pentru care în următorii trei ani de zile actuala conducere va trebui să achite datoriile acumulate la stat şi furnizori. Cuantumul datoriilor pe care societatea le înregistrează se ridică la aproximativ 14 miliarde lei vechi. Conducerea unităţii încearcă să găsească soluţii pentru scăderea cheltuielilor, fără ca o parte din personal să fie disponibilizată.

Societatea-etalon de altădată, Confecţia Târgu-Jiu, a intrat în insolvenţă, în urmă cu câteva luni, din cauza datoriilor pe care le are de achitat atât la bugetul de stat, cât şi la furnizori. Acum, deşi procedura de a ieşi din insolvenţă este una greoaie, conducerea societăţii apelează la soluţii de reducere a cheltuielilor înregistrate lunar, dar şi la creşterea veniturilor din încasările provenite din comenzi. Datoriile unităţii se ridică la circa 14 miliarde de lei vechi, iar în timp de trei ani această sumă trebuie achitată, pentru ca societatea Confecţia Târgu-Jiu să iasă din insolvenţă. Reducerea cheltuielilor societăţii este esenţială în acest moment, însă, disponibilizarea personalului nu este o soluţie, deoarece o parte din salariaţi sunt în pragul pensionării. Alte surse de venit ale Confecţiei Târgu-Jiu au fost banii încasaţi din spaţiile închiriate, iar încă 1.800 de metri pătraţi ar mai fi disponibili pentru închiriere, iar pentru aceştia se discută deja cu o firmă din Vâlcea, interesată şi de a construi o noua fabrică de confecţii. În acest moment, societatea târgujiană încasează aproximativ 75.000 de lei pe din chirii, însă, pentru a face faţă cheltuielilor, ar fi necesară o sumă de aproximativ 200.000 de lei. „Avem un plan de reorganizare care eşalonează datoriile pe trei ani. În această perioadă trebuie achitate în totalitate. Datoriile se ridică la suma de 1,4 milioane de lei noi. Nu se pune problema disponibilizărilor. Cheltuielile pensionarilor se vor reduce prin pensionări şi cu celelalte cheltuieli, vom lua măsuri de reducere maxime, dacă putem. În permanenţă am închiriat la spaţii, dar acum aş mai avea 1.800 metri pătraţi. Sper ca în perioada următoare să reuşesc să închiriez şi acest spaţiu. Am purtat discuţii cu o firmă din Vâlcea care vrea să închirieze 1.600 de metri să-şi facă şi o secţie de confecţii”, a declarat directorul Confecţia Târgu-Jiu, Constantin Racoceanu.

Producţia din ultimii ani nu se compară cu cea din anii ’70-‘80

După 40 de ani de muncă la Confecţia Târgu-Jiu, doamna Elena iese la pensie mâhnită. Asta pentru că îşi aminteşte că producţia din anii ’70 – ’80 a Societăţii Confecţia Târgu-Jiu era pe cele mai înalte culmi. Treptat, şi veniturile au scăzut considerabil. „Peste două săptămâni mă pensionez. În iunie am făcut 40 de ani de când lucrez aici. În anii de început era mai bine. Aveam de lucru şi furnizori care ne dădeau de toate. Aveam şi producţie mare atunci. Acum au mai scăzut veniturile şi au crescut cheltuielile”, a spus Elena Buncea, angajată a Societăţii Confecţia Târgu-Jiu. Confecția onorează în momentul de față comenzi pentru trei firme din Italia şi pentru una din Anglia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here