Consiliul Județean Dolj achită despăgubiri proprietarilor de terenuri din județul Gorj

0
618

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a emis dispoziția prin care întreaga suprafață de teren supusă exproprierii în vederea derulării investiției în valoare de peste 115 milioane de euro pentru realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna (Tismana)– Craiova a trecut în proprietatea publică a Județului Dolj.

Terenurile vizate au o suprafață de peste 215 hectare, cea mai mare parte fiind pe teritoriul județului Gorj. Valoarea cumulată a despăgubirilor care urmează să fie acordate foștilor proprietari depășind 4 milioane de lei.

„Mă bucur că putem face acest anunț deosebit de important, privind faptul că una dintre cele mai ample și ambițioase investiții, nu doar pentru județul nostru, ci la nivel național, intră în linie dreaptă, odată cu semnarea documentului care consfințește exproprierea terenurilor necesare în implementarea ei.

Doresc să reamintesc faptul că proiectul de realizare a celei de-a doua aducțiuni, care va asigura alimentarea Craiovei și a altor 15 localități cu apă potabilă de cea mai bună calitate, din sursa Isvarna, presupune reabilitarea a peste 27 de kilometri de conductă și construirea altor 96 de kilometri. În acest sens, trebuia pusă la dispoziția beneficiarului acestui demers cu finanțare europeană, Compania de Apă Oltenia, o suprafață totală de peste 215 hectare, dintre care aproape 68 de hectare în județul nostru, iar restul din Gorj.

Responsabilitatea gestionării procedurii de expropriere a revenit Consiliului Județean Dolj pentru ambele județe, însă este drept că acest proces a fost și el afectat de restricțiile impuse în contextul pandemiei și ne-am văzut nevoiți să îl suspendăm în perioada stării de urgență, tocmai pentru a le oferi proprietarilor posibilitatea de a obține și de a depune actele necesare în termenul prevăzut.

Acum ajungem, iată, în momentul mult așteptat, cel în care avem această dispoziție ce produce efecte încă de la data emiterii ei, astfel că întreaga suprafață de teren pentru realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova a intrat deja în proprietatea publică a Județului Dolj“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Nouă localități din Gorj vor avea apă de la Isvarna

De apă de la Isverna vor benefica 16 localități aflat pe traseul conductei, cele mai multe fiind din județul Gorj. La nivelul fiecărei localități vor funcționa comisii pentru acordarea despăgubirilor: Craiova, Filiași, Almăj, Brădești, Coțofenii din Față, Ișalnița și Şimnicu de Sus, în județul Dolj, precum și Rovinari, Bâlteni, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni, în Gorj.

Proiectul de introducere a conductei beneficiază de finanțare din fonduri europene cu o valoare cumulată de peste 440 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here