spot_img
16.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateCum a fost transformat Spitalul de boli de plămâni din munții comunei...

    Cum a fost transformat Spitalul de boli de plămâni din munții comunei Runcu, într-o unitate medicale modernă

    Vechiul sanatoriu din comuna Runcu, aflat în munți, la o înălțime de aproximativ 700 de metri, a devenit de nerecunoscut în ultimii ani.

    Investițiile făcute din anul 2015 au fost de amploare, iar Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimiriescu“, a devenit o unitate medicală modernă.

    Potrivit conducerii unității medicale, începând cu anul 2015, au fost alocate fonduri în sumă de aproximativ șase milioane lei noi pentru reparații curente reabilitare, reparații capitale acoperiș, achiziții echipamente medicale, mobilier spitalicesc, ascensor persoane, ascensor alimente, etc. „Mobilierul este nou în totalitate, adică cel specific unei unități medicale, dar și cel de birou, au fost achiziționate echipamente medicale performante, cum ar fi: un aparat de radiologie ultramedern full digital, ecograf etc. Fondurile provin de la bugetul local al Consiliului Județean Gorj, buget de stat și din bugetul propriu al spitalului“, a precizat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

    Investițiile vor continua în anul 2021

    Spitalul de boli de plămâni va beneficia, în acest an, de aparatură și echipamente medicale în valoare de 5,8 milioane de lei printr-un proiect finanțat pe fonduri europene, în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj,: achiziție computer tomograf; 30 concentratoare oxigen; monitoare funcții vitale; scaune rulante și echipamente de protecție.

    Aproximativ 100 de pacienți sunt internați, capacitatea spitalului fiind de peste 220 de paturi.

    „Suntem spital de monospecialitate, iar în prezent suntem spital suport COVID-19. Avem 65 de paturi pentru pacienții cu COVID-19 și care prezintă suspiciune de infectare. Mai tratăm, în această perioadă, și persoanele care suferă de TBC. Mai nou, am pregătit de un program de recuperare medicală post-COVID-19, având expertiza medicală a anilor trecuți“, Ion Ciochină.

    Construită după planurile unui arhitect celebru

    Carina Tătăranu, preşedintele Asociaţiei Inima Olteniei, a prezentat, într-o postare pe Facebook, istoria acestui spital: „Pe vremea când era prim-ministru, Gheorghe Tătărăscu, a dorit să construiască un sanatoriu pentru tuberculoși în Dobrița Gorjului. Îl voia mare și frumos, să-l poată vedea din propriul conac de la Poiana.

    Bătrânii care au participat la construcţia spitalui şi cunosc povestea acestuia, spun ca Tătărăscu ar fi cerut arhitecţilor să facă o clădire cu “atâtea uşi câte zile are un an“.

    În anul 1936, având susținerea regelui Carol al II-lea și cu sprijinul soției sale, Arethia Tătărăscu, se pun bazele spitalului, pe terenul donat de Obştea Valea Susenilor.

    Construcţia propriu zisă a început în anul 1937 şi a fost dată in folosinţa în anul 1941. Ea a avut ca model o construcţie din Elveţia, planurile fiind intocmite de arhitectul Viecelli. La construcţie au participat meşteri italieni şi au fost folosiţi muncitori din toata ţara.

    Spitalul de tuberculoși are forma unui transatlantic cu 3 nivele.

    Casa Medicilor (aflată imediat lângă clădirea spitalului) a fost construită după planurile arhitectului Julius Doppelreiter.

    În timp, odată cu reducerea drastică a cazurilor de tuberculoză, în spital au început să se trateze mai multe afecțiuni. Astfel, a devenit Spital de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“. Unitatea spitalicească din Dobrița este singura unitate medicală din țară care tratează pacienții cu afecțiuni pulmonare și are o salină“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: