Cum au fost sifonaţi bani de la primăria Motru către o firmă de casă!

1
117

Actualul viceprimar al municipiului Motru, Cosmin Morega este principalul vinovat pentru modul în care bani publici de la Primăria Motru au ajuns la o firmă de casă. Pe vremea când acesta conducea Direcţia Publică Motru SA, societate al cărei acţionar este Consiliul Local, a acordat firmei GERTRAING SRL, peste 71 de mii de lei. Inspectorii ANAF au constatat că banii au fost cheltuiţi nejustificat şi fără documente legale, iar acum trebuie recuperaţi de la firma respectivă.

primaria-motru01Direcţia Publică Motru a fost înfiinţată în 2010 şi aparţine Consiliului Local Motru şi Sindicatului Liber al Funcţionarilor Publici din cadrul primăriei. Principalul obiect de activitate este salubrizarea.

30 de facturi emise fără justificare

Direcţia Publică Motru a încheiat în 2011, un contract pentru servicii de Prevenirea şi Protecţia Muncii cu firma GERTRAING din Târgu Jiu. De atunci şi până la sfârşitul lui 2015, a încasat 71 300 de lei. În urma unui control ANAF, anul acesta în luna iunie, inspectorii au constatat că nu existau documente justificative pentru acordarea acestor bani şi care să arate că serviciile au fost într -adevăr prestate.

bani-primaria-motru„În urma verificării s- a constatat că toate facturile fiscale nominalizate, emise în perioada 09. 2001 si 31.12 .2015 de catre societatea Gertraing SRL, nu poseda un document justificativ, un proces verbal, situaţii de lucrar sau rapoarte de lucru, care să facă dovada prestării serviciului sau executării lucrării în luna respectivă,” scrie în raportul ANAF.

Contractul a fost încheiat cu această firmă privată, în condiţiile în care în cadrul Direcţiei Publice Motru există un Birou pentru Protecţia Muncii, Mediului, Pază, PSI, Parc Auto. Firma GERTRAING are sediul în Tîrgu Jiu şi este administrată de Gerea Aurelia Claudia.

Facturi plătite în avans! Cheltuieli denaturate

Inspectorii ANAF au cerut documente justificative lui Cosmin Morega şi sefului biroului Protecţia Muncii, în baza cărora au fost plătite facturile, dar au primit în schimb nişte rapoarte, nedatate, scrise aproape identic, dar schimbată ordinea ideilor, care nu justificau oricum plata. Inspectorii ANAF spun în raport, că prin intermediul acestor rapoarte, s- a vrut crearea unei aparente legalităţi. „În susţinerea acestei afirmaţii se exemplifică faptul că, Contractul de Prestări Servicii, avea valabilitate începând cu data de 20.09.2011, iar în ziua imediat următoare, respectiv 21.09.2011, societatea prestatoare, a emis o factură fiscală în valoare de 10 mii de lei, a cărei valoare a fost achitată cu OP, pe data de 29.09.2011. Neîntocmirea documentelor justificative, din care să rezulte lucrările executate de prestator în beneficiul societăţii Direcţia Publică Motru , în perioada anilor 2011, 2012,2013,2014,2015 a condus la înregistrarea eronată în evidenţa contabilă a societăţii a unui număr de 30 de facturi fiscale, în valoare de 71 300 de lei, dar şi la denaturarea cheltuielilor societăţii,” se arată în raportul ANAF.

Inspectorii ANAF au stabilit vinovaţii

În urma controlului inspectorii au stabilit că vinovaţi pentru această situaţie sunt 3 persoane, Morega Cosmin, directorul general al Direcţiei Publice Motru. Balan Ilie Liviu, şeful Biroului Protecţia Muncii din cadrul Direcţiei şi Copaci Emilia, cea care se ocupă cu aplicarea vizei de control financiar. Cosmin Morega şi Liviu Bălan au fost întrebaţi, în scris de către inspectorii ANAF ce servicii a prestat lunar firma GERTRAING, dar în loc de răspusuri concrete, cei doi au enumerat atribuţiunile angajatorului, spun inspectorii.

Inspectorii ANAF au lăsat ca măsură, să fie recuperaţi banii de la firma privată care a fost contractată, în caz contrar, vor fi recuperaţi de la persoanele vinovate.

Aceşti bani publici, au fost sifonaţi, în condiţiile în care Motru nu are locuri de muncă, iar localnicii aşteaptă să fie luate măsuri în acest sens. Contractele au fost derulate, în perioada în care primar era Dorin Hanu, acum consilier judeţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here