spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateDiscuții pe tema reamenajării Parcului de la Tudor

    Discuții pe tema reamenajării Parcului de la Tudor

     

    Artiștii care au gândit reamenajarea peisagistică a Parcului în care este amplasată statuia lui Tudor Vladimirescu au purtat noi discuții cu autoritățile locale din Târgu Jiu. Echipa de arhitecți au dezvăluit detalii din proiectul ce urmează să fie implementat prin finanțarea promisă de Ministerul Culturii.

    Cei patru arhitecți care au lucrat la proiect susțin că au gândit parcul ca un moment de relaxare pentru toate categoriile de vârstă. „Am lucrat aproape cinci luni la acest proiect, a fost o cercetare. Este greu să intri în dialog cu o sculptură veche. Este greu să găsești un dialog între vechi și nou. Noi vrem ca și generația tânără să vină și să-l cunoască pe Tudor Vladimirescu. Vrem să-i provocăm pe copii să privească altfel. Noi am încercat să ne apropiem puțin de ei, de tineri”, a afirmat artistul vizual Ion Nemțoi.

    Corturile Simbol

    Potrivit specialiștilor, fântâna este piesa de rezistență a proiectului. Întreaga poveste a fost creată în jurul taberelor lui Tudor Vladimirescu. „Propunerea a fost de a regenera această zonă și de a crea un eveniment care să marcheze cei 200 de ani de la Revoluție. Noi am venit cu propunerea să creăm o fântână modernistă care să genereze interes în această zonă și pentru tineri și pentru locuitorii zonei. Vrem să regenerăm spațiul grădinii din jurul statuii. La pavaj folosim piatră naturală. Ideea peisagistică este de a crea o oază de răcoare în centrul parcului și de păstra vegetația existentă. Se vor transplanta șapte arbori și vor fi plantați încă 27 în compensare. Fântâna devine și un loc de joacă, pentru că cei 10 cm de apă permit accesul în mijlocul ei. În același timp, bordura care înconjoară fântâna este o bancă pe care se va putea sta. Este și o relație simbolică între statuia lui Tudor Vladimirescu și Casa Moangă în care a stat în acea noapte conducătorul Revoluției. Cele trei corturi reprezintă trei elemente simbolice ale Revoluției: Cortul Virtuților, Cortul Vitejiei și Cortul Victoriei. Spațiile verzi vor aduce aminte de maniera de parcuri urbane de la 1900 pentru că sunt spații fragmentate”, a declarat șeful de proiect arhitectul Bogdan Nicolae

    „Cele trei corturi reprezintă inclusiv sfânta Treime, pentru că steagul de luptă este reprezentarea Sfintei Treimi,  acesta este steagul pe care au jurat credință pandurii lui Tudor. Avem exprimat acest simbol creștin. Ne concentrăm și pe apă, fântâna are forma ochiului atotvăzător care poate fi interpretat în toate cultele”, a transmis Dan Ionescu arhitect în cadrul Institutului de Patrimoniu București.

    Termen de finalizare

    În ceea ce privește realizarea lucrării, Parcul va fi gata în Anul Tudor Vladimirescu doar dacă Ministerul Culturii va aloca sumele necesare.  „E clar că în anul 2021, dacă ne vin banii de la Ministerul Culturii, putem avea proiectul finalizat. Este vorba despre un proiect de aproximativ un milion de euro. Sperăm să găsim resursele care să stea la baza acestui proiect, o parte din bani trebuie să vină din bugetul propriu.  Este un proiect amplu, o lucrare foarte greu de realizat și de aceea este important să ne facem temele de la început”, a declarat primarul Marcel Romanescu.

    Blazonul

    Cel care și-a dorit reabilitarea parcului a fost viceprimarul Adrian Tudor.  Prezent la discuții acesta a venit cu propunerea ca monumentului istoric să-i fie redat un simbol dispărut în timp. „Am putea să refacem un simbol, un blazon,  scutul cu Stema Regală. Cred că ar fi important să dăm Cezarului ce e al Cezarului”, a transmis viceprimarul Adrian Tudor

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: