spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateDosar penal pentru eutanasieri ilegale de câini comunitari la Motru

    Dosar penal pentru eutanasieri ilegale de câini comunitari la Motru

    Poliția Gorj a deschis un dosar penal pentru eutanasieri ilegale de la Motru. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj au transmis că se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de ucidere a animalelor cu intenție fără drept.

    Sesizarea a fost depusă de către Asociația pentru Protecția Animalelor „Pro Animals“. Carmena Șerbănoiu, președinta Asociației „Pro Animals“,  a precizat că procedura legală nu a fost respectată, pentru că nu s-a așteptat adoptarea maidanezilor: „Vineri am vorbit cu primarul și cu directorul de la Direcția Publică. Le-am promis că voi găsi adoptatori și să nu înceapă eutanasierea. Am trimis pentru 12 câini fotografii și informații, doar că cei de acolo s-au grăbit. Luni au eutanasiat fără să țină cont de lege, pentru că trebuiau să promoveze adoptarea lor. Au încălcat toți pașii. Legea spune că, în cazul în care se decide eutanasierea, în intervalul de 14 zile trebuie să dai un răgaz pentru adoptarea. Când am sunat luni medicul veterinar să-i spun că sunt cerințe, aproape că am făcut un preinfarct când mi s-a spus că tocmai ce au fost eutanasiați zece câini, fără să anunțe pe nimeni, în condițiile în care era erau cereri pentru adopție“, a precizat Carmena Șerbănoiu, președintele Asociației „Pro Animals“.

    Aceasta a precizat că a mai găsit doi câini în camera frigorifică și că maidanezii au fost victimele unor dispute politice: „Mă surprinde că medicul veterinar nu ne-a anunțat, deși am colaborat bine cu acesta în trecut, pentru că am fi venit și îi luam pe toți. Au preferat să ucidă, în loc să aștepte să-i preia asociațiile. Ne-am uitat și în camera frigorifică. Mai erau doi câini pe care voiam să-i adoptăm săptămâna trecută. Domnul Matei a dat drumu la eutanasiere fără să știe prea multe lucruri, imediat după ce a primit deciziile.

    Cadavrele erau ale unor câini tineri și sănătoși. Probabil că a fost o ambiție, o luptă dintre cele două partide“.

    Suspiciune că la eutanasiere s-au folosit substanței interzise

    Carmena Șerbănoiu susține că există anumite suspiciuni cu privire la folosirea unor substanțe interzise pentru eutanasierea câinilor: „Vom ridica cele două cadavre găsite pentru că avem suspiciunea că nu s-a folosit substanțe corespunzătoare specificate de legislație folosite pentru eutanasiere. Câinii erau plini de sânge și cu fecale“.

    „La Motru se eutanasiau mereu câini“

    Președinta „Pro Animals“ a precizat că existau de mai mult timp suspiciuni că se fac eutanasieri ilegale de câini în Motru: „Au fost suspiciuni în momentul în care dispăreau câini, în sensul că voluntara noastră mergea astăzi pentru a le găsi persoane interesate să-i adopte, iar când se ducea peste trei zile nu-i mai găsea. Când întreba, toată lumea nu știa nimic.

    Am anunțat și DSV și ni s-a spus că de ce ne surprinde deoarece acolo se eutanasiau mereu câini, iar suspiciunea noastră este confirmată“.

    „Motru ar rămâne de mâine fără câini în adăpost“

    Carmena Șerbănoiu spune că există un interes mare din partea organizațiilor din străinătate pentru adoptarea câinilor, iar padocul din Motru ar fi putut rămâne gol: „La adăposturile din țară se petrece următorul lucru: atunci când se dorește eliberarea unor locuri, se dă un anunț pentru adoptarea lor, iar, de obicei, iubitorii se animale se mobilizează și vin să adopte. Nu s-a ajuns la eutanasie. Sunt persoane din țară, sunt asociații care se mobilizează. Sunt multe organizații din afara țării care vor să vină și să ia câinii. Dacă ar fi după aceste organizații, Motru ar rămâne de mâine fără câini în adăpost, dar trebuie făcută o selecție.

    „Câinii au căzut victime“

    Președintele de la „Pro Animals“ susține că maidanezii au căzut victime unor dispute politice: „Sunt două tabere, și anume primarul PSD și directorul Direcției Publice Motru, de la PNL; iar lupta dintre ei este aprigă în care câinii au căzut victime. Directorul ar fi dorit eutanasierea câinilor, iar primarul afirma că nu dorește acest lucru, dar în același timp spunea că nu dorește câini pe stradă și că în urma insistențelor a trebuit să dea curs solicitării. Dacă se dorea eliberarea țarcurilor, se puteau găsi multe alte modalități“.

    Carmena Șerbănoiu a precizat că asociația va monta camere video în padocul de la Motru: „Ca și asociație, avem dreptul de a participa la toate acțiunile desfășurate pe tema câinilor comunitari. Am lăsat încă de anul trecut o adresă la Primărie, dar nu am primit vreun răspuns. Intenția noastră era aceea de a le aduce mâncare, de fotografiere a câinilor pentru a le găsi adoptatori. Accesul a fost relativ îngrădit pentru că nu puteam merge când doream“.

    Primar: „Am emis decizii pentru câinii bătrâni și bolnavi“

    Primarul municipiului Motru, Cosmin Morega, se apără și spune că a primit cerere de eutanasiere pentru câinii bătrâni și bolnavi, iar decizia nu a fost semnată de el: „Adăpostul este administrat de Direcția Publică Motru. Au un compartiment de administrare a acțiunilor fără stăpâni, unde există peste 70 de câini. Cel care conduce conduce acum Direcția Publică Motru a fost consilierul fostului primar și avea în fișa postului să se ocupe și de această problemă. În data de 19 mai, am primit o adresă prin care ni se solicita să pună în aplicare legea, iar 25 a făcut o altă adresă prin care ni s-a adus la cunoștință că acțiunea se face pentru câinii bolnavi din adăpost. În acest context, angajații Primăriei Motru au transmis o adresă prin care au răspuns la ceea ce a solicitat. Dacă au făcut ceea ce și-au asumat ar fi trebuit să facă pentru acei câini bolnavi, care nu mai aveau nicio altă șansă și se ajungea la eutanasiere. Decizia de eutanasiere nu este semnată de mine, ci de un angajat care este împuternicit“.

    Director Direcția Publică: „Am respectat legea“

    Dan Matei, directorul Direcției Publice Motru a precizat că Primăria a emis decizii de eutanasiere pentru 20 de câini: „Direcția Publică nu poate să-i eutranasieze cu de la sine putere. Conform legii, se emit dispoziții de către primar. Ca administratori al padocului putem funcționa cu efectivele care sunt stabilite. Padocul de la Motru are un spațiu de cazare de 75 de câini. Conform legii, trebuie să avem un spațiu de cazare de 10% liber, ceea ce înseamnă că în padoc trebuie să fie maxim 63 de câini. În momentul în care am informat Primăria Motru, aveam în padoc 76 de câini. Primăria municipiului Motru a emis pe data de 21 mai un număr de 20 de dispoziții de eutanasiere, pentru tot atâția câini, arătând că în padoc sunt câini care au și trei ani de zile. Conform prevederilor legale, câinii respectivi trebuie să stea în padoc cel mult 14 zile. Am încercat prin diferite modalități și prin solicitări către asociații să ne sprijine cu adopții. În municipiu Motru, persoanele fizice nu mai adoptă câini. Cei care au adoptat le-au dat drumul înapoi pe domeniul public. S-au epuizat cumva doritorii de câini. Primim zilnic sesizări de la cetățeni pentru că pe raza municipiului sunt  câțiva câini agresivi. Avem solicitare de la domnul primar să capturăm cel puțin  30 de câini pe lună. Vă dați seama ce ar însemna să prindem un număr așa de mare de acțiuni. În adresă s-a specificat și aspectul că eutanasierea se va face pentru câinii bolnavi și bătrâni“.

    Directorul de la Direcția Publică Motru a precizat că Asociația „Pro Animals nu a adoptat decât patru câini: „ Doamna Șerbănoiu face multă teorie. S-a lăudat că adoptă 35 de câini și a adoptat doar patru, la insistențe. A tot promis că vine și ea, dar au rămas doar patru câini. E multă teorie, da puțină practică. Nu am nimic împotrivă să monteze camere de luat vedere. Avem cel mai modern padoc din județul Gorj. Avem cabinet veterinar, sală chirurgicală, boxele sunt în funcție în calitate. Chiar suntem preocupați. Am aplicat dispozițiile de eutanasiere, pentru că, altfel  am fi încălcat prevederile legale. Aveam obligația să avem maxim 63 de câini în padoc și aveam foarte mulți agresivi în oraș. Sunt și costurile aferente cu acești câini. Toate aceste elemente trebuie conjugate și să se ajungă la o decizie rațională. Dacă se fac adopții teoretice și am padocul plin, atunci trebuie respectată legea. A reacționat pentru că s-a respectat legea. În România ești acuzat dacă respecți legea“.

    „S-au făcut și în trecut eutanasieri“

    Dan Matei spune că și în trecut s-au făcut eutanasieri: „S-au făcut și în trecut eutanasieri, dar s-a respectat legea. Nu este cineva rău intenționat, pentru că nu dorește cineva răul unor suflete nevinovate. Am încercat să le găsim adoptatori. Tot timpul am promovat adopțiile. Chiar și astăzi i-am rugat pe colegi să pună pe site fotografii celorlalți zece câini“.

    Dan Matei spune că familia sa, cea a veterinarului și a primarului au primit nenumărate injurii și amenințări pe Facebook din partea iubitorilor de animale și că va depune o plângere penală.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: