spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateEminescu, uitat de gorjeni

    Eminescu, uitat de gorjeni

    15 ianuarie ar trebui să însemne, pentru toţi, o zi a culturii şi a omagierii celui mai mare nume al poeziei româneşti. Operele lui Mihai Eminescu umplu paginile manualelor de limba română însă doar atât. Pentru gorjeni, poetul naţional rămâne doar o legendă sau o poveste pe care bunicii de la ţară o spun nepoţilor, de noapte bună.

    Acum câţiva ani, spectacolele închinate marelui poet umpleau sala mare a Teatrului Elvira Godeanu din Târgu-Jiu, sau sala Cercului Militar. Acum, la început de 2011, artiştii l-au recitat şi cântat pe poet, cu sala goală, auzind aplauze de final doar din partea invitaţilor, şi ei puţini la număr. Cetăţenii gorjeni şi nu numai au fost invitaţi la Cercul Militar din Târgu-Jiu, în seara de 14 ianuarie, la un concert susţinut de artiştii de la Şcoala Populară de Artă, în memoria marelui poet Eminescu. Ca de obicei, artiştii şi-au făcut temele, pregătindu-se cu un program de excepţie. Nu putem spune acelaşi lucru şi despre gorjeni care, spre surprinderea organizatorilor, nu au dorit să participe la momentul de cultură. Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu a spus „nu suntem puţini, suntem câţi trebuie. Este un moment de linişte, de reflectare, e arta poeziei lui Eminescu. Sunt prezenţi aici doar cei care ştiu să iubească această artă. De 30 de ani organizăm acest eveniment şi îl vom organiza în continuare, fără să ne raportăm la cine vine şi cine nu”. Printre invitaţii de seamă s-au numărat Membrii Cenaclului „Columna”, membrii Uniunii Scriitorilor din Târgu-Jiu, muzicieni, interpreţi de romanţe, care l-au glorificat pe marele scriitor, pe versuri de Adrian Păunescu şi Gheorghe Vieru. Surpriza evenimentului a reprezentat-o prezenţa lui Ivo Gheorghevici, preşedintele Asociaţiei Etnicilor din Bulgaria, care a venit de la sute de kilometri pentru a-l sărbători pe poet. „Sunt mândru că mă aflu în Târgu-Jiu la un asemenea eveniment. Noi, românii din Bulgaria, îl omagiem în fiecare an pe Eminescu. Poetul ne-a dăruit cel mai de preţ lucru, limba românească”, a spus românul de peste graniţe. Evenimentul a fost încheiat cu un mini concert de muzică folk susţinut de interpreţii Dan Vană şi Florin Camen.

    Publicul, marele absent

    Un alt loc unde marele poet Mihai Eminescu dar şi Ziua Culturii Naţionale au fost marcaţi este sala de spectacol a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Din păcate, şi la acest eveniment au fost prezenţi foarte puţini cetăţeni. Deşi afişele cu prezentarea evenimentului „Eminesciana” au fost postate prin tot oraşul, gorjenii nu s-au arătat interesaţi de momentul de cultură, preferând să facă cu totul altceva. Încă de la intrarea în teatru, gorjenii care totuşi au ales arta şi cultura, au fost invitaţi să scrie pe unul din pereţii teatrului, un vers sau orice legat de Eminescu. Debutul evenimentului l-a reprezentat un moment susţinut de actorii teatrului, care a constat în recitarea unei poezii din opera marelui Eminescu. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj în colaborare cu Biblioteca Judeţeană, Teatrul „Elvira Godeanu”, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” şi Palatul Copiilor au organizat un program de excepţie. În programul manifestării au fost cuprinse prelegeri prezentate de criticul literar Gheorghe Grigurcu şi profesorul Zenovie Cârlugea, lansarea recentului număr al revistei „Portal Măiastra”, recitaluri de poezie susţinute de actori ai Teatrului „Elvira Godeanu”, elevi de la Palatul Copiilor şi scriitori gorjeni. Evenimentul s-a încheiat cu premierea elevilor participanţi la concursul de eseuri, organizat de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”. Toţi cei 11 elevi au fost premiaţi cu cărţi şi reviste dedicate operei marelui poet. Cu toate că oamenii de cultură ai Gorjului au încercat să organizeze evenimente şi manifestaţii dedicate lui Eminescu, se pare că gorjenii nu au fost receptivi la această iniţiativă.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: