14.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 20, 2021
AcasăActualitateEvaziune fiscală de 300.000 de euro la Gorj

Evaziune fiscală de 300.000 de euro la Gorj

Evaziunea fiscală este în floare, acest lucru reflectându-se în activitatea de control a Gărzii Financiare Gorj, care a scos la iveală sute de nereguli, care au dus în prealabil la confiscări de bunuri dar şi suspendarea activităţii economice. Prejudiciul estimat este uriaş, aproximativ 300 de mii de euro, gaură la bugetul de stat.

Numai în luna ianuarie comisarii Gărzii Financiare Gorj au controlat activitatea comercială a 134 agenţi economici şi au constatat contravenţii, pe care le-au sancţionat cu amenzi şi confiscări de bunuri şi sume în valoare totală de 124.349 lei, precum şi cu suspendarea a 11 unităţi economice care nu erau dotate sau nu utilizau aparate de marcat electronice fiscale. De asemenea, au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat estimate la suma de 1.354.952 lei, pentru care au întocmit şi înaintat organelor de cercetare penală 17 sesizări pentru infracţiuni de evaziune fiscală săvârşite ca urmare a înregistrării în evidenţele contabile a unor documente fiscale emise în numele unor firme cu comportament de „firmă fantomă” în scopul diminuării impozitelor şi taxelor datorate statului, omisiunea evidenţierii în actele contabile a veniturilor realizate, desfăşurarea de activităţi neautorizate şi ascunderea obiectului sau sursei impozabile. Prejudiciul cumulat se ridică la aproximativ 300 de mii de euro, după cum a precizat comisarul şef Gigel Capotă. „Din cele 17 cazuri de evaziune fiscală instrumentate, 11 se referă la omisiunea înregistrării în evidenţele contabile a veniturilor realizate, cinci la înregistrarea de cheltuieli nereale şi unul la ascunderea sursei impozabile. De exemplu, un agent economic a înregistrat în evidenţa contabilă aferentă anului 2011, un număr de 42 facturi fiscale care nu atestau tranzacţii reale, facturi provenite de la o societate comercială din Strehaia care fusese declarată inactivă fiscal de către A.N.A.F.. Prin înregistrarea acestor facturi în valoare totala de 3.185.070 lei, s-a estimat producerea unui prejudiciu la bugetul consolidat al statului de 1.011.184 lei”, a spus comisarul şef al instituţiei.

Activităţi suspendate în Rânca

Garda Financiară Gorj a întreprins acţiuni de control operativ, inopinat, pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, la agenţii economici care desfăşoară activităţi economice (comerţ, alimentaţie publică, prestări servicii turistice) în Staţiunea Rânca. Cu această ocazie, au fost verificaţi 12 agenţi economici care au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi si confiscări de bunuri şi sume în valoare de 59.240 lei. Comisarul şef al Gărzii Financiare Gorj, Gigel Gheorghe Capotă a precizat că „principalele nereguli constatate se referă la neutilizarea corespunzătoare a aparatelor de marcat electronice, comercializarea de mărfuri fără documente legale de provenienţă şi intrare în gestiune, sau neîntocmirea corespunzătoare şi la timp a documentelor primare de evidenţă a operaţiunilor economice derulate. În cazul a şase societăţi comerciale s-a dispus suspendarea activităţii pentru neutilizarea corectă sau pentru lipsa caselor de marcat. De la aceste unităţi au fost confiscate sumele de bani care nu se regăseau înregistrate prin aparatele de marcat fiscale. Tot cu ocazia acestor controale, la o societate comercială care presta servicii turistice şi de alimentaţie publică, a fost întocmit act de sesizare penală pentru neînregistrarea veniturilor obţinute din aceste activităţi, în valoare totala de 16.168 lei, fiind estimat un prejudiciu cauzat bugetului de stat în sumă de 5.215 lei, dosarul fiind înaintat organelor de cercetare penală”, a mai spus comisarul şef Capotă.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -