6.9 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 12, 2021
AcasăActualitateFilm prezentat în premieră la TIFF despre gorjeanul decedat care a fost...

Film prezentat în premieră la TIFF despre gorjeanul decedat care a fost blocat în vamă

filmÎntâmplarea incredibilă a familiei din Gorj care a rămas blocată în vamă cu o persoană decedată a fost ecranizată de către regizorul bucureștean Marius Olteanu. Filmul de scurt metraj „No man’s land” va fi prezentat mâine în premieră la TIFF. La una dintre proiecții va fi prezentă și familia persoanei decedate.

Marius Olteanu s-a documentat timp de trei săptămâni cu privire la ceea ce s-a întâmplat. El a stat de vorbă cu familia celui decedat. Documentarea a însemnat şi cea mai lungă perioadă. „Totul a început într-o dimineaţă, când, citind ştirile, am descoperit informaţia aceasta despre ceea ce s-a întâmplat în Vama Nădlac. Mi s-a părut că s-a întâmplat ceva ce atinge limitele empatiei, o zonă care mă interesează foarte mult şi la care am mai ajuns în filmele mele, pentru că voiam să ştiu mai multe informaţii, după care am reuşit să mă întâlnesc cu familia implicată în povestea respectivă. Am luat legătura cu Vasile Cârstoc, fratele persoanei decedate. De la dumnealui am obţinut mai multe informaţii care să mă ajute să structurez o poveste. Am avut foarte multe conversaţii timp de trei săptămâni. Am încercat să vorbesc şi cu fata persoanei decedate, dar a refuzat să vorbească cu mine. Am luat, apoi, legătura şi cu cei de la Direcţia Vămilor pentru afla mai multe detalii ca să pot scrie un scenariu care să nu fie foarte departe de realitate”, ne spune regizorul.

Fiica bărbatului decedat, personajul principal

Povestea filmului se axează pe trăirile fiicei persoanei decedate, care reprezintă şi personajul principal, interpretat de actriţa Ofelia Pop de la Sibiu. „Filmările au avut loc lângă Sibiu, în comuna Roşia. Am ales acest loc pentru că este foarte puternic din punct de vedere vizual şi transmite ideea pe care am încercat să mă concentrez şi în film, şi în titlu, de loc în care personajul să se simtă abandonat. Perioada de documentare a fost cea mai lungă şi a durat cam două luni. Imediat am început să scriu scenariul şi am ştiut imediat că actriţa Ofelia Pop este actriţa care să joace personajul principal feminin. Am început apoi să caut locaţia undeva pe lângă Sibiu, pentru că Ofelia Pop este actriţă la Sibiu. Au fost două săptămâni de casting, după care au urmat repetiţii şi în acest timp am mai făcut şi alte prospecţii şi am căutat locuri de filmare, pentru a transmite ideea de alienare de abandon. Filmările s-au desfăşurat în luna noiembrie a anului trecut.

A murit pe drum

Dumitru Cârstoc, în vârstă de 58 de ani, din Crasna, se afla de aproximativ trei luni în Germania, acolo unde fiica sa trăieşte şi lucrează. Bărbatul era bolnav de cancer şi fiica sa l-a chemat în Germania pentru a fi tratat în spitalele din occident, în speranţa că tratamentele de acolo vor avea randament. Starea bărbatului s-a agravat, pentru că metastazele au avansat. Pentru a nu muri departe de casă, medicii au transmis familiei să vină şi să-l ridice pe bolnav din spital. Fratele lui Dumitru Cârstoc a plecat cu acesta în maşină, spre România, dar pe drum a murit, iar vameşii români au refuzat intrarea familiei în ţară cu persoana decedată.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -