spot_img
8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateFolclorul nu are bariere!

    Folclorul nu are bariere!

    Peste 200 de artişti populari de peste hotare s-au reunit în oraşul lui Brâncuşi la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor. Noutatea festivalului ţine de prezenţa unor ansambluri din Ucraina şi Algeria. Ieri, organizatorii au adresat salutul de bun venit oaspeţilor întro conferinţă de presă, prilej cu care s-au schimbat şi câteva impresii.

    Artişti etalându-şi costumele populare tradiţionale, alături de reprezentanţi ai grupurilor folclorice invitate la festival au luat parte, ieri, la o conferinţă de presă organizată de reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi directorul Festivalului Internaţional de Folclor, Gheorghe Porumbel. Fiind o ocazie de a etala particularităţile folclorului internaţional, dar şi asemănările culturilor tradiţionale împărtăşite de popoare, manifestarea se anunţă una reuşită. Cu participare largă de 217 de artişti din ţări precum Serbia, Macedonia, Ucraina, Moldova, Algeria şi Italia, Festivalul îşi propune să menţină legăturile istorice şi culturale cu ţările învecinate, dar şi să lase loc noutăţilor. Grupul din Algeria a constituit o surpriză pentru organizatori, artiştii venind de la un alt festival similar ce a avut loc la Galaţi. „Avem chiar mai multe ţări decât speram, ceea ce ne bucură. Surpriza a apărut cu Algeria, este chiar plăcută. Ei vin de la Galaţi de la un festival similar cu al nostru şi au legătura de întoarcere la sfârşitul săptămânii”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Festivalului de Folclor. „Trebuie să apreciem modul în care participanţii de la ediţia din acest an au răspuns invitaţiei de a arăta gorjenilor tradiţiile şi portul popular din ţările lor”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

    Obiceiurile rezistă timpurilor şi fac punte între popoare

    Din parte grupului de artişti din Ucraina, au venit câteva sublineri din partea liderului legate de încărcătura spirituală a zonei din care provin, din apropiere de Cernăuţi, dar şi de reperele vieţii culturale de acolo. Limba română este cunoscută acolo. „Vreau să vă spun că obiceiurile şi tradiţiile la noi în sat se păstrează, cu toate că, poate, costumele populare sunt stilizate. Ce înseamnă asta? Că oamenii sunt bogaţi, au bani şi împodobesc cu paiete şi mărgele. Unii numesc această kitch, dar aşa cum este ea catrinţa, cămaşa, este tradiţională, doar că, împodobită cu paiete şi mărgele”, a declarat reprezentantul Ucrainei. O folcloristă cu experienţă din Bulgaria a ţinut să remarce similaritudinile portului popular, referindu-se la un element comun al ţesăturilor şi broderiilor din zona balcanică, cusăturile cu fir roşu, florile, trandafirii sunt elementul comun popoarelor balcanice. Nici delegaţia din Macedonia nu s-a abţinut din a ne adresa câteva impresii, cu atâta mai mult cu cât este prima dată pentru artiştii din această ţară când se află în România. „Suntem pentru prima dată nu numai în Gorj, ci în România cu ansamblul folcloric din Macedonia. Suntem încântaţi de invitaţie, şi recunoscători în acelaşi timp”, a declarat reprezentantul Macedoniei.

    Unii dintre folclorişti redescoperă originele latine

    Reprezentantul ansamblului din Italia este deja familiar cu zona Gorjului, pentru ca a mai participat şi cu alte ocazii la festival, dar fiind o revenire după 10 ani nu face decât să remarce încă o dată asemănările folclorice şi culturale dintre două popoare latine. Festivalul de Folclor continuă cu momente artistice efectiv pregătite de ansamblurile participante până miercuri seara , pentru ca joi să aibă loc festivitatea de închidere în care vor fi schimbate impresii, alocuţiuni şi mape de protocol. Vineri seara, publicul iubitor de folclor va reveni în atmosfera autohtonă a muzicii populare gorjeneşti, graţie unui spectacol pus la cale de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: