spot_img
Altele
    AcasăActualitateFresca, executată de Iosif Keber cu peniţă de aur, riscă să se...

    Fresca, executată de Iosif Keber cu peniţă de aur, riscă să se piardă

    Este declarată monument istoric, are sute de ani vechime şi poate este cel mai important simbol spiritual şi creştin al municipiului Târgu-Jiu. Cu toate astea însă Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, aşezată strategic pe Calea lui Brâncuşi, începe să se degradeze. Cea mai importantă pictură a bisericii, lăsată zestre de artistul Iosif Keber a început să capete o altă culoare şi un alt fond. Ploile din ultima perioadă au pătruns prin acoperişul şi el degradat şi au ajuns la această pictură, care din păcate riscă să se piardă.

    Ploile din ultima perioadă au făcut ravagii în judeţul Gorj. Acum, cu primele raze de soare se văd şi primele rezultate negative şi desigur se numără şi pagubele, multe la număr. Biserica Sfinţii Apostoli „Petru şi Pavel”, cea mai mare biserică din municipiu, a avut de suferit în urma acestor ploi. Cu toate că se promitea reabilitarea lăcaşului de cult, având în vedere că se află pe axa Brâncuşi, din păcate aceste lucrări întârzie să apară. Acoperişul a început să se degradeze, astfel că apa s-a infiltrat în pereţi, ajungând la pictură, o pictură în stil neobizantin, executată în fresco, cu peniţă de aur, de artistul Iosif Keber. Este poate cea mai importantă pictură realizată în interiorul unei biserici din Târgu-Jiu iar acest lucru poate a plusat atunci când biserica a fost declarată monument istoric. În interior se simte miros de mucegai iar umezeala parcă este peste tot. Cu tot cu acest peisaj deloc benefic pentru lăcaşul de cult, autorităţile spun că momentan nu există un plan de reabilitare a bisericii. Poate doar atunci când se va realiza modernizarea Căii Eroilor, dar pictura lui Iosif Keber nu poate aştepta atât.

    Fondurile europene, salvarea bisericii

    Preoţii ridică temători din umeri. Au încercat să facă tot ce le-au stat în putinţă să salveze această frescă, însă, este destul de greu. La prima ploaie apar şi picăturile de apă, ale căror amprentă se pot observa chiar şi acum în pereţii lăcaşului. Tot preoţii spun că biserica a fost inclusă într-un plan de reabilitare, dar încă, nimic din ce s-a promis nu s-a concretizat. Din informaţiile obţinute s-ar fi alocat 15 mii de lei dar se pare pentru reabilitarea bisericii este nevoie de circa opt miliarde. Speranţa vine doar de la fondurile europene, pe care preoţii vor încerca să le obţină pentru a păstra în picioare cea mai frumoasă biserică din municipiu. Lăcaşul de cult a avut o însemnătate puternică şi pentru marele Brâncuşi. Marele sculptor a participat personal la sfinţirea bisericii, legându-se sufleteşte de acest loc pe care, din proprie iniţiativă, l-a ales pentru a centra spaţial între cele trei lucrări ale sale. Biserica a fost construită pe locul unei biserici mai vechi din lemn. Temelia actualei biserici, care are hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, s-a pus la 8 septembrie 1927. Construcţia a durat, cu întreruperi, timp de 15 ani. Fotografiile grăiesc peisajul sumbru din interior, sperând că cineva se va sesiza şi va realiza ce trebuie realizat.

    18 aprilie, Ziua Internaţională a Monumentelor

    La nivelul municipiului Târgu-Jiu, dar şi la nivelul judeţului Gorj sunt foarte multe astfel de monumente istorice, uitate de timp…şi de oameni. Numai pe Calea Eroilor sunt două astfel de monumente, ce să mai vorbim despre Casa Vasile Moangă din buricul Târgului, a cărui istorie este fascinantă şi care ne descrie întocmai că aici a locuit pentru o bună perioadă de timp Tudor Vladimirescu. Din păcate însă aceste case sunt lăsate în paragină, majoritatea dintre ele cu lacătul pe uşă, restituite proprietarilor de drept care au decis să ascundă, în spatele zidurilor, istoria fascinantă a acestei comunităţi. Potrivit directorului Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Gorj, Pompiliu Ciolacu Jr, la nivelul judeţului există 57 de obiective care ar necesita reparaţii urgente, dar pentru care nu există momentan fonduri. Nu au existat fonduri la Gorj nici pentru marcarea Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, chiar dacă este o zi cât se poate de importantă pentru România culturală. De menţionat este faptul că anual această zi este marcată la 18 aprilie iar anul acesta s-a organizat sub tema „Patrimoniul şi Educaţia”.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: